Hajdu Z120EK villanybojler 1800W-os gyárilag beszerelt fűtőszálát lehet kisebb teljesítményűre cserélni?
Csináltatok már ilyent az említett típussal vagy más villanybojlerrel? Amennyiben igen, melyik fűtőszál típust szereltétek be? A teljesítmény-csökkentés okairól annyit, hogy több 'nagyfogyasztónk' is van a bojlerrel azonos fázison (direktbe van kötve, de nem a vezérelt villanyórára), s el szeretném kerülni a teljesítmény bővítésével kapcsolatos hercehurcát az áramszolgáltatónál.
Van tapasztalatotok a kérdéssel kapcsolatban?
Lehet, csak akkor kb. állandóan menni fog és a vizetek is hideg marad... Javaslom kisebb űrtartalmú bojlert beszerelni, abban kevesebb a víz, kisebb fűtőszál is bemelegíti.
Amúgy meg azt kéne elérni, hogy vezérelt áramra legyen kötve a bojler.
OK, de konkrétan melyik típusú fűtőszálat ajánljátok és honnan szereztétek be?
Az említett szempontokra gondoltam é is. Nem írtam korábban, hogy viszonylag kevés melegvizet kell előállítania, mert csak 2 fő tisztálkodását kell biztosítani (mosogatáshoz és mosáshoz nem ez gyártja a meleg vizet).
Amúgy nem sok különbség lenne az áramszámlában, mert ugyanazt a hőmennyiséget állítaná elő a másik fűtőszál is, csak hosszabb idő allatt.
Érdekesség az is, hogy a Hadu sokféle 30-150 literes bojlerébe egyaránt 1800 W-os fűtőszálat rak, ezért talán az sem segítene, ha kiseb űrtartalmúra cserélném. A nekünk szükséges mennyiségű max. kb. 50 fokos vizet egy 1,2KW-os fűtőszállal bőven elő lehet állítani, godoltam.
Nyugodtan cseréld kisebbre, akár 1000 wattosra is. Mivel nem vezéreltről megy, mindig lesz elegendő melegvizetek.
Nekem a 120 literes hajdu bojler matricája azt írja, hogy felfűtési idő 4,5 óra 65 fokra. Két főnek zuhanyzáshoz elég a 45 fok is, max 50, de az már éget. 1200 wattos betéttel kb. 7 óra lenne. 800 wattos betéttel 11 óra, ha teljesen hideg csapvízről indulna a fűtés.
Ha tényleg csak kezet mostok, zuhanyztok és azt is röviden, akkor még a 800 wattos is elegendő lehet.
A sok okos tanáccsal ne foglalkozz, a másik bojleres témában is a sok szakártó olyan ámokfutást vitt véghez, hogy hihetetlen. A fizika törvényeit csak a kérdező és én képviseltem. Mire ezt reggel elolvasod, ez a téma is tele lesz leugatással...
A másik megoldás, hogy valahova a bojlertől és vízpárától távol bekötsz a bojler áramkörébe eg fázishasítással működő teljesítményszabályzót, úgy működik mint a nagy teljesítményű fűrőgépeké... csak itt ohmikus a fogyasztó.
Lecsavarod a felére, aztán ha mégis gyorsabban kell a melegvíz, akkor feltekered.
Nem számít,nyugodtan megszakíthatod a bojler vezetékét,és beiktathatod a teljesítmény szabályozót.
Persze az érintésvédelmi szempontokat figyelembe véve.
Ha nem értesz hozzá,inkább villanyszerelő kösse be!
Ha mégis fűtőbetét csere mellett döntesz,a neten megtalálod a bojlered alkatrészlistáját.Ott benne lesz,hogy milyen a lábtávolsága a fűtőbetétednek.(vagy leméred,két féle méretben készülnek tudtommal)Keresel egy ugyanolyan lábtávolságút a szükséges teljesítménnyel valamelyik Hajdu alkatrészeket forgalmazó weboldalon,megveszed,berakod.
Vagy írsz a Hajdu-nak,segítenek a kiválasztásban.
Írta valaki,hogy többet fog fogyasztani a bojler,ha kisebb teljesítményű fűtőbetétre cseréled.El ne hidd ezt a baromságot!
Válasz a 8. kommentelőnek.
Értem, és ismét köszönöm. Persze, komolyabb villanyszerelési munkákhoz mindig szerelőt hívok, apróbb dolgokat meg tudok oldani, de pl. a teljesítményszabályozó bekötéséhez mindenképpen hívnák egy szakit.
Vízkőteleníteni, anódot cserélni mindenképpen kell majd, ezért a szerelést nem úszom meg, így már valószínűleg a fűtőbetétet fogjuk cserélni. A teljesítményszabályozós ötlet azért hasznos, mert egyik ősrégi fúrógépünkön majd így szabályozom a fordulatszámot.
Közben azért haladtam a fűtőbetétekkel kapcsolatban is. Jó dolgokat írtál. Nekem 24mm lábtávolságú kell. A Hajdu 1200W-os betétje nem illik bele a Hajdu Z120EK bojlerünk zárólapjába, a betét talpazatának alakja más. Sikerült találni egy alkalmasnak látszót (1200W, hosszú tokcső, 48mm átmérőjű talpazat), de ehhez az van írva, hogy 'olasz'.
A Hajdu alkatrészbolt nem kockáztatott és a gyártóhoz irányított, annak ügyfélszolgálata meg a műszakishoz, aki szabadságon van. Várom válaszukat.
Egy másik, kicsit többe kerülő opció lehet, ha kicserélem a zárófedelet is olyanra, amibe már beleillik a Hajdu 1200 W-os fűtőszála.
Úgy látszik, tényleg megoldódik a probléma. Tanulságos másokat megkérdezni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!