Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Kezdő fotós, videós karriereme...

Kezdő fotós, videós karrieremet szeretném beindítani? Árképzés?

Figyelt kérdés

Sziasztok ilyen-olyan platformon hirdetem magam, hogy portfólió bővítéshez szívesen vállalok "munkát".

és most kaptam egy zenés videoklipet, de nem tudom mennyi lenne a reális ár érte?!?

Mindent én csinálnék videozastol vágásig bezárólag mindent.

Mutatták is hasonló klipet, megmutatom nektek is,

hogy milyen "szintre" gondoltak.

https://www.youtube.com/watch?v=HURUtfuq0JQ

Felszerelesem

canon 6d

70-200mm

50mm 1,4

13mm.

Dronom sajnos nincs.

2017. okt. 21. 08:59
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%

"Nincs semmilyen vállalkozói formám, egyenlőre megszeretnem nézni hogy mit tudnék kihozni az adott helyzetből és utána mérlegelni, "

Ez nem így működik!

Először csinálj ilyen videókat hobbiból és ha szakemberek azt mondják hogy ez "Qrvalyó b+" na akkor vállaj el pénzért ilyesmit.

Node nem mondhatod hogy nem szólt senki idejében...

2017. okt. 21. 13:44
 22/35 anonim ***** válasza:
100%
Másik lehetőség amit már mások is mondtak, hogy elmész profik mellé dolgozni és eltanulod hogyan is kell ezt csinálni
2017. okt. 21. 13:50
 23/35 anonim ***** válasza:
100%
Annak azért "örülök", hogy végül beismerted, hogy soha nem csináltál ilyet. Azért az már a kérdésből kiderült, hogy fogalmad sincs arról amiről beszélsz. Ezekkel az objektívekkel esélytelen neki állni egy klipp leforgatásánál. Még a fix 50 1,4 az egy jó objektív, de sok hasznát itt nem fogod venni. A 13mm-esedről semmit nem tudunk, szintén vannak belőle nagyon jók, még 1-1 snittre talán elő fogod venni, de nem túl sokat. A 70-200mm ma egy népszerű objektív, ennél jó lenne látni a gyártót és a fényerőt, mert ha a ma népszerű Tamron vagy Sigma akkor az sem jó itt most neked semmire. Csináltál már valaha videót egy guruló kisautónál bonyolultabb dologról?
2017. okt. 21. 19:15
 24/35 A kérdező kommentje:

Canon 70-200mm f4L is usm

Használtan vettem mindent

2017. okt. 22. 06:50
 25/35 A kérdező kommentje:
Amiket írtál mert nem hasznalhatoak?
2017. okt. 22. 07:02
 26/35 anonim ***** válasza:

Na azért itt kb. mindenki úgy beszél, mintha egy kezdőnek minimum Arri Alexával és mutatós portfólióval kéne megkeresnie az első forintját. A leírt felszerelésből nyilván hiányzik pár kiegészítő, de így is jóval több annál, mint amiből manapság egy fiatal fotós, videós vállalkozást elindít. Hogy a 70-200 sz*rt sem ér, főleg ha Sigma vagy Tamron? Hát LoL, üdv 2017-ben, javaslom szakfórumok böngészését, hogy ezt a 10 éves előítéletet kicsit felfrissítsük. Egy 24-70-es amúgy természetesen jól mutatna még a listán, de ezzel is lehet dolgozni.

Kérdező, jobb ha hozzászoksz, hogy videós, fotós témákban egy sornyi hasznos infót 10 olyan között találsz, amikben a válaszoló kioktató stílusban mesél horrorsztorikat nagyarcú kezdőkről, akik csúnyán felsültek, miközben rólad jóformán semmit sem tud. Ez a közösség amolyan rákfenéje. Van ugyanis egy elképzelt vérpistike színvonal, amit (amúgy tök jogosan) mindenki utál, csak az a gond, hogy szívesen ráhúzzák ezt minden kezdőre, mintha ők nem egy 18-55-össel kezdtek volna bele a szakmába, néhány ezrest zsebre csapva egy-egy munkáért.

A kérdésre válaszolva: én azt javaslom, hogy jelen pillanatban a kért összeg valahol nulla és jelképes pártízezer Ft között mozogjon. A kommunikáció és az önismeret fontos. Tisztázd le, hogy ilyen minőséget nem fogsz tudni nyújtani (mert nagy valószínűséggel nem tudsz), tehát legyenek megértőek, és ne legyenek túl magas elvárásaik (ha már nem akartak százezrekért, milliókért egy profi csapatot keresni). A kommunikáció legalább annyira fontos, mint a felvétel elindítása, ha mindent tisztáztok előre, a helyén kezelitek a dolgokat, és példás hozzáállást tanúsítasz, akkor nem fog érni meglepetés senkit. Anno én is csináltam videóklippet ingyen, jó hangulat volt, élveztem én is meg a zenekar is, nem volt rajtunk semmiféle nyomás. Nyilván nem is lett eget verő színvonal, de mindig látták, hogy haladok a dolgokkal, a vágóasztalnál pedig közösen hoztuk meg a döntéseket. És így mindenki nyert. Ha pedig néhány ilyen munka után látod, hogy mi az a színvonal, amit te magabiztosan nyújtani tudsz, akkor már be is tudod árazni magadat a piacon. Emellett pedig sok-sok tanulás, amikor csak időd van rá.

2017. okt. 22. 09:56
 27/35 anonim ***** válasza:

Kérdező 07:02, ugyan nem én írtam ki a 19:15-ös választ. De erre csak azt tudom mondani próbáld ki. Nézegessél videókat, sokat és ne úgy, hogy a háttérben fut valahol a youtubeon, hanem nézd végig rendesen (akár kikockázva egy vágóprogramban), nézd meg, hogy szerinted milyen látószögeket használnak, és egyből rájösz. 70-200 Canon nem rossz, de sok fény kell neki, hogy igazán szép képe legyen, ezt tényleg próbáld ki, de ne úgy, hogy betöltöd az 1024x768 monitorodra a képet, hanem pl. a RAW-t egy LR-be (vagy PS-be) és kinagyítod annyira, hogy kb. lásd a pixeleket és ott nézd meg mit csinál az objektíved, különböző írisz állásoknál.

Utána próbáld ki a látószögeidet. Szintén csak azért, hogy ne szivass másokat az ügyetlenkedéseddel, tegyél ki egy próbababa fejet egy asztalra és próbálkozz azzal. Vagy ha van olyan barátod/barátnőd/haverod aki hajlandó 2-3 órát (vagy mégtöbbet) ott ülni neked akkor vele is próbálkozhatsz, de nem hiszem, hogy lesz ilyen. Tehát fogod a próbaba fejet leteszed egy asztalra (ha most nincs még próbababa fejed elsőre egy kispárna is megteszi, vagy egy kb. ember fej méretű plüss játék) és legalább 3 órán át csinálsz róla videókat különböző távolságokból, kép kivágásokkal, látószögekkel, kamera mozgásokkal (a variózás nem kamera mozgás, de az átélezés sem). Mindezt úgy, hogy legyen képszerű amit alkotsz, és legyen kiexponálva. Ha videózol felejtős az, hogy majd a LR, meg a PS helyre hozza az expoziciós hibákat meg majd "utólag belezoomolok, körbe vágom stb." így is épp elég lesz az útómunka, egyből jól kell megalkotni a képeket (és akkor nem azzal fog menni az útómunka, hogy az elcseszett felvételeket kell javitgatni, hanem a tényleges munkával). Ha van már legalább 2 óra nyersanyagod (ezt egyszerre felvéve) utána szépen leülsz a vágóprogramod elé és végignézed mit alkottál. Nyilván közben cserélgeted az objektíveket, és fogod látni, hogy a kolléga mit és miért mondott. És mostmár nagyon kérem, hogy linkeld be az "ilyen-olyan platformon hirdetem magam" és ha még videót nem is csináltál de egy legalább 5 fotóból álló sorozatot nagyon szeretnék már látni amit te csináltál.

2017. okt. 22. 10:03
 28/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm a valaszokat.
2017. okt. 22. 10:12
 29/35 anonim ***** válasza:

26: "Hogy a 70-200 sz*rt sem ér, főleg ha Sigma vagy Tamron? Hát LoL, üdv 2017-ben, javaslom szakfórumok böngészését, hogy ezt a 10 éves előítéletet kicsit felfrissítsük."

akkor elmondanám, hogy van egy 70-200-as Tamronom, és ezért is merem mondani, hogy videózásra teljesen alkalmatlan. De az összes! valamire való külföldi fotó teszt oldal, fórum leírja, hogy "annyit tud amennyi az ára, és ne várjunk tőle csodákat" (én is csak játszani vettem meg magamnak, arra jó, meg gyakorolni). Akkora kromatikus aberrációja van, mint ide az Androméda-köd. És ez egy videón meglátszik (nyilván lehet, hogy ez kezdő nem fogja észrevenni, de egy jobb vágó egyből meglátja). Ugyanez a Sigma (az nem nekem van, hanem egy haveromé, de kipróbáltuk azt is, az mondjuk picit drágább de azon is nagyon zavaró). Hány ilyen oldalt linkeljek ahol ezt próbafotókkal leírják? És mondom saját tapasztalatom is van vele, mert kipróbáltam, játéknak jó, meg ha nem kell igényes munka. És itt nem a mérettel van bajom, mert a 70-200 egy nagyon jó tartomány, teljesen használható lenne de...

A kommented többi részével csak részben tudok azonosulni, mert pont az ilyen hozzá állás miatt csúszik le a béka segge alá (már bocs) a színvonal. "Jó lesz az úgy, Pistike csinálta ingyen", nyilván valahol el kell kezdeni (amit írt már más is), de azért nem szabad pénzt kérni, ahogy Te is írtad, hogy megbeszélitek, ez az első ilyenem, próbáljuk meg együtt. De ezért nem illik pénzt kérni.

És amit szintén írt itt valaki (és a fotós kérdések nagy része) ugyanez, hogy lövése sincs az egészről a kérdezőnek de már "... photo" meg "... photography", "meg portfólió" pár napja olvastam egy olyan kérdést aminek ez volt a lényege: "tegnap vettem egy DSLR-t, hogy tudok vízjelet csinálni?". WTF? Felmész bármelyik amatőr fotós oldalra a képek 90% (legalább) PS és köze nincs a fotózáshoz, van egy többé kevésbé használáható alap és addig van effektelve amíg valami képnek látszó dolog lesz belőle. Ez nem fotózás, hanem PS (és én nem is tekintem fotónak, meg sokan szintén nem). Az, hogy ma nem azon múlik (első sorban amatőr fotós oldalakon), hogy hány hozzászólásod (likeod) van, (mert sokaknak ez számít), hogy hogyan tudsz fotózni, hanem azon, hogy hogyan tudod az LR-t vagy a PS-t használni (az LR-el még nincs is bajom, mert anélkül nem megy, és régen is korrigáltunk rengeteget a nagyításnál, kivéve a dia).

2017. okt. 22. 10:22
 30/35 anonim ***** válasza:
45%

Maximálisan egyet értek #29-cel, meg az első hozzászólókkal, itt a válaszolók többsége nem támadni akarja a kérdezőt, hanem rendet teremteni a fejekben. Segíteni nem csak buksi simogatással lehet, hogy "valahol el kell kezdeni", meg "majd csak lesz valahogy, ügyes vagy, nyugodtan kérj egy kis pénzt." A kérdező felszerelése egyáltalán nem rossz, sőt, de egy teljes videoklip leforgatására kb. alkalmatlan főleg annak, aki sosem csinált még ilyet. Kérdező helyében én biztos nem vállalnám ezt a melót még ingyen sem, mert jól senki nem fog ebből kijönni. Még ha csak a drón hiányozna a felszerelésből, holott annak kell legutolsónak lennie. Ami klippet kérdező linkelt és amit várnak tőle, amögött egy tanult szakmai stáb állt, forgatókönyvíróval, rendezővel, operatőrökkel, technikusokkal és vágóval.

Ja igen, vágás. Az, hogy ismered a Sony Vegast, még kevés, egy klippet zenére összevágni úgy, hogy a kész zene 1:1-ben passzoljon a kész képanyaggal, hááát az megint egy külön szakma... én egyszer - saját örömömre -próbáltam zenére vágni kész zenére kész filmből, több napi szenvedés után feladtam, lett belőle egy 10mp-es valami, amit kukáztam. Ugyanígy terveztem már egy sor szórólapot, plakátot, de mikor katalógust kértek tőlem, visszamondtam, mert lóf#szt sem tudok a kiadványszerkesztésről, és nem tudtam volna azt a színvonalat biztosítani, amit kértek tőlem. Azért hozok saját példákat, hogy a kérdező is lássa, nem muszáj "portfolio-bővítés" címen minden extrém munkát elvállalni, sokkal jobbak az olyan melók, amik már valamilyen szinten a kezedre állnak, tudsz benne fejlődni és a legtöbbet kihozni magadból hogy Te és a megrendelő egyaránt elégedett legyen. A win-win lehetőségeket kell keresni, nem a "még nem próbáltam, de meglátjuk, mi lesz", mert az sose jó. Próbálni, kísérletezni mindig lehet és érdemes, de mindig jobb, ha először magunknak és saját örömünkre/kárunkra kísérletezünk.

2017. okt. 22. 11:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!