Lehet baja a fényképezőnek 3.7V-os li-ion AA aksitól?
Rendelni akarok a gépemhez (Nikon L830) li-ion-os akksikat, mert feltűnt, hogy a sima Ni-Mh akkumulátorok nem bírják addig, mint pl. egy nem tölthető Energizer elem szett. Gondolom azért, mert az elemek 1.5V-osak, az akksik meg csak 1.2, vagy a fene tudja. Pedig 3000 mAh-esek a mostani aksijaim, mégis kevés ideig bírták már új korukban is. Találtam viszont Li-ion-os, 6000 mAh-es, 3.7V-os akksit neten, amit meg akarok rendelni hozzá, viszont nem tudom, hogy használhatom-e ezzel a gépet. Lehet tőle valami baja? Lehet, hogy hülye kérdés, nem értek az ilyen dolgokhoz, de szeretnék biztosra menni.
(Azt tudom, hogy a li-ion-oshoz másféle töltő kell.)
Felejtsd el!!!
Én a 3V-os Canonomat 5V-al küldtem meg 10ezer forintom bánta, ennyibe került a javítása.
Nem szeretik a túlfeszültséget ezek a gépek.
Itt a link:
A mostani szett akksim is ebay-ről van, és azok egyébként jobban bírják, mint az itthon vett Duracell csomag. :D
Ne aggódj! Semmi baja nem lesz a gépednek... Ugyanis nem fogod tudni belerakni.
Kezdhetted volna azzal, hogy megnézed, hogy egy ilyen aksi attól, hogy ceruza elem formája van, még kb 1.5x akkora, mint egy ceruzaelem...
Ha tartós áramforrást akarsz a fotógépedbe, akkor vegyél egy garnitúra Panasonic (Sanyo) Eneloop aksit, ezek a piacon ma kapható legjobb akkuk ebben a kategóriában, verik az összes konkurenst, nem véletlenül lettek fotós körökben szinte egyeduralkodók (sok mindennel hajtottam már vakut, de az eneloopok folyoton meglepnek, hogy meddig bírják)
Ez nem "ceruza"/"AA" aksi/elem méret, hanem "18650" méret. Megtévesztő a fénykép, mert hengeres és hosszú, de sokkal nagyobb. méret: 18,3x65mm
Itt a szabvány leírás:
Lényegében neked két lényeges szempont van, a 1. cellaméret: jelölése: "AA" (magyarul ceruza), lehet még: E91, LR6, 15A is. méret:14.5x50,5mm
2. feszültsége: 1,5v
Ami lényeges, kapacitás, tartósság, teljesítmény főleg vakuhasználatkor, az Függ: a felhasznált fémek fajtája Ni-Mh, Zn-Cd, Li-i(O)n, Li-P(o) és a megbízható márka, szerintem a legjobb a Panasonic/Sanyo ezt használják a Tesla/Nissan/Toyota elektromos autókban is.
Ezek függvényében kicsit változhat a feszültség, de csak lefelé, "mert csoda nincs" a "AA" méretben nem fér bele... Tehát feltöltött celle, max:1,65V, lemerült cella 0.8V de a fényképezők már szerintem 1,0-1,1 pirosban vannak. Mivel az "elemet alkotó fémek" nem újratölthetőek de 1,5V névleges feszültségűek és "padlóra" 0,0V meríthetők, addig az "újra tölthető fémek" azaz "aksik" csak 1,2V névleges feszültségűek, és nem meríthetők padlóra, mert megdöglenek ezért is van az aksikban "szabályzó-töltő" elektronika, ami hőmérsékletet is figyel, min 0.8V vagy a 3,6V-3,7V névleges feszültségűeknél min:2,8V max.3,8V
Ezenkívül természetesen számít a teljesítmény ami ugye mAh-ban van megadva ez kb. 1,5V-on 800mAh-2800mAh lehet, nagyon drága fejlesztéseknél 3,7V 3600mAh ha ettől nagyobb látsz, az "parasztvakítás és a leggagyibb 600mAh szép csomagolásban. Nyilván a legjobb teljesítményt e két adat szorzata a te esetedben a 1,5Vx2800mAh-val lehet elérni,ebből látszik hogy sajnos nem az "aksikkal" hanem a "hagyományos" elemekkel.
Ezen túlmenően élettartam miatt, ne tedd meleg és párás helyre, pl. belsőzsebedbe, tűző napra... Tárold a spájzban, ha nem használod, és mindig feltöltve tedd el, ha sokáig nem használod, havonta egyszer merítés feltöltés kell nekik.
Utolsó: Köszönöm, ezzel most sok minden világossá vált, amiket régóta nem értek. :)
Akkor viszont ha rendelek is eneloop-ot, legalább 2500 mAh körülit. 1900-ast találtam viszonylag olcsón, de akkor inkább a nagyobbat választom.
Amit írtál linket, azon két helyen látszik, hogy nem neked való, az egyik a képen 18650, amásik legalul packet 18x66mm.
Szóval neked ami lényeges, az az hogy méretben "ceruza" legyen ez külföldön "AA" vagy az előbb felsorolt jelölések, Illetve minél nagyobb mAh amivel kb. 3000-ig tudsz elmenni. Innentől kezdve a pénztárca a meghatározó az árban/minőségben. Élettartamban is, meg a gondozás/használat. Magyarországon átfogó kereskedő:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!