Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Fényképezőgéppel hogy lehet...

Fényképezőgéppel hogy lehet sötétben szép, telt, kontrasztos színes képet készíteni?

Figyelt kérdés

Akármilyen beállításokkal próbálkozom mindig egy gyatra narancssárgás meleg szín az alap és kivehetetlen a kép tárgya, teszem azt egy járműről vagy egy épületről készült fotón. A fényképezőm egy Nikon Coolpix L27.

Próbáltam ugyanígy a Samsung Galaxy S II telefonommal, ahol ugyan szintén nem egy tökély a fotó, de legalább kékes feketés az alapárnyalat, nem narancssárga.

2014. jan. 12. 17:02
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
100%
#19: Vagy a monitorod nemoké vagy a szemed. Ez bazizöld és még mindig túl sárga.
2014. jan. 13. 09:45
 22/33 anonim ***** válasza:
100%
A fák, házak, árnyékok pedig kékek. Kékebbek, mint az ég. Ez így trágya.
2014. jan. 13. 10:23
 23/33 A kérdező kommentje:
#19: Ez így tényleg elég rosz lett... Akkor inkább legyen narancssárga mint az eredeti.
2014. jan. 13. 10:33
 24/33 anonim ***** válasza:
100%
Nehéz egyébként ez, mert az ég felől is jön fény, csak jóval kevesebb, a benti fényforrások meg nyilván kékebbek mint az utcaiak stb...
2014. jan. 13. 10:40
 25/33 A kérdező kommentje:

Az első linken elérhető kép a lakásból az ablakból készült, az alatta lévő pedig az erkélyről a szabadból, bentről nem jött fény, mert lehúztam a redőnyöket, és a többi ablakhoz képest is süllyesztve van az erkély, ezt az eshetőséget kizártam.

A nappali fényviszonyok mellett nagyon szép képeket tudok vele csinálni:

[link]

[link]

[link]

2014. jan. 13. 10:55
 26/33 anonim ***** válasza:
100%

Ne vedd bántásnak, de ezek is messze vannak a nagyon széptől.

Sajnos a géped tényleg egy olcsó cucc, így a nehéz fényviszonyok szinte megoldhatatlan kihívás elé állítják, ez ellen nem is nagyon tudsz mit tenni.

De a dologhoz az is hozzátartozik, hogy neked, mint a gép kezelőjének is nagyon sokat kell még tanulnod, ha ennél többet akarsz elérni.

2014. jan. 13. 11:10
 27/33 A kérdező kommentje:
Ebből a masinából nem fogok többet kihozni valószínűleg akkor. Persze, a tudás meg fejlesztésre szorul, de nem vagyok még valami régi motoros, 3 évvel ezelőtt még sokkalta gyatrább képeket készítettem.
2014. jan. 13. 11:25
 28/33 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítségeteket és természetesen ment a kezecske!
2014. jan. 13. 11:47
 29/33 anonim ***** válasza:
90%

"Ez bazizöld és még mindig túl sárga."

"A fák, házak, árnyékok pedig kékek. Kékebbek, mint az ég. Ez így trágya."

Az árnyékok az égbolt visszfényét tükrözik,

ezen kívül megpróbáltam helyre tenni a mesterséges fény által megvilágított területet, amit tényleg nem lehet büntetlenül. Ettől még kékebb felé mentek azok a részek.

Az árnyékok a lámpa fényét takarják el, ott is az égbolt gyenge fénye érvényesül, és az kék + a korrekció, ami a spektrum hiány miatt kellett volna.

Szóval ez természetes ilyen kevert színű megvilágításban, hogy minden soha nem lesz a helyén.

Ez olyan, ahhoz hasonló eset, mint amikor egy hatalmas zöld fű felület van egy ház fal mellett és a fotón a világos ház fal zöld foltosnak látszik, mert a fű nem került a fotóra.

Mondjuk gyakorlott fotós szemmel ez napi gyakorlat kellene legyen ahhoz, hogy ne kelljen külön megjegyezni.

Ezt gyorsan összehoztam hajnalban, vagyis utána álmosan, mielőtt még lefeküdtem volna aludni.

Arra jó, hogy mindenki láthatja, hogy lehet ebből akár többet is kihozni a szinte egyszínü fakó barnáshoz képest.

Nagyjából húztam arrébb a színeket (lehúzott éjszakai monitor fényerő mellett), hogy látható legyen, lehet másképp is módosítani. Ennél sokkal többre egyetlen kamera sem lenne képes kihozni a spektrum hiányos fényben.

Árnyalatban és telítettségben meg lehet vele mozogni bármerre. Itt most nem az volt a lényeg, hogy a kép hibátlan legyen.

Egyébként nappali monitor fényerőn látom, tényleg zöldes volt. :)

A szerkesztőben a szín egyensúlyt mindenki úgy állíthatja ahogy szerinte az jónak látszik.

Amit itt nem lehet beállítani azt a (több) milliós fényképezőgép sem tudja, mert a színeket ugyan elemzi de a spektrum hiányt (ami zöldessé v. sárgássá teszi a képet a lámpák fényében) vagyis a szín arány torzítást nem tudja kikompenzálni.

Kicsit változtattam rajta:

[link]

Persze az árnyékokat itt is az égbolt kékje világítja meg csak úgy mint a házak felsőbb szintjeit.

A lámpák alatt viszont a hiányos színű fényforrásból adódó hiányos színek érvényesülnek.

Itt nem a kamera a fő korlát, hanem a fények sokszínüsége.

Még az se lenne baj. Ha teljes spektrum környékén adnák a lámpák a fényt, akkor gyönyörű képek készülhetnének, még ha eltérő színű területekkel is.

"Nehéz egyébként ez, mert az ég felől is jön fény, csak jóval kevesebb, a benti fényforrások meg nyilván kékebbek mint az utcaiak stb..."

Így igaz. Ebből sok mindent ki lehet hozni de senki ne számítson nappali szín hűségű világításra, de még a környékére sem a spektrum hiányos lámpák alatt. Azoknak a fényénél természetesek a hiányos fals színek. Ott egy bármilyen jó kamera se tudna jobb színű képet készíteni, hogy minden szín a helyére kerüljön.

Természetes holdfény megvilágítás mellett (mesterséges fény nélkül) sokkal jobbat lehetne fotózni éjszaka, de ahhoz már valószínüleg tényleg nem lenne elég a kamera tudása mert hosszabb záridő kellene a kevés holdfényhez.

Egyébként érdemes fogni egy képszerkesztő programot és mindenki megpróbálhatja mi jöhet egyáltalán ki ilyen fények mellett, belőle. Az eredetinél több is kijöhet, de normális kép csak normális teljes spektrumú fények mellett készülhet. Különben valami sohasem lesz a helyén.

2014. jan. 13. 15:18
 30/33 anonim ***** válasza:

Hat, baratom, ennyi suket dumat reg olvastam mar egy hozzaszolason belul.

Nem akarok en veled vitatkozni, mert okos enged.

De nezd mar meg az altalad krealt valamiket egy bekalibralt monitoron!

Meg aztan a szines arnyek fogalman is erdemes lenne elgondolkodnod...

Nem ertem amugy, mit akarsz bizonyitani. Adott egy rossz kep, amibol csinalsz egy szinten rosszat, es meg meg is magyarazod hozza, hogy az rossz, es nem is lesz jobb. Fantasztikus!

2014. jan. 13. 15:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!