Azt honnan tudom egy dslr esetében, hogy egy adott objektívvel mekkora felbontásra képes?
Nem teljesen értem a kérdést, de ha erre gondolsz, egy adott váz, bármelyik objektívvel ugyanolyna felbontású képet fog csinálni.
Az már más kérdés, hogy az adott objektív mennyi jó minőségű pl a széleken. De ettől még a kép ugyanakkora lesz.
A megapixel a kép méretét adja meg, nincs köze a minőséghez.
Először is az alapok:
A gép felbontása egy fix, csak a szenzortól függő paraméter. Azt jelenti, hányszor hány pixel jön ki belőle. Semmi többet.
A felbontásnak semmi köze nincs a minőséghez, emiatt senki nem számol bele semmit.
Az, hogy egy objektív fel tudja-e oldani a szenzort, érdekes kérdés. Nincs szakmai konszenzus, mert nagyon függ attól, hogy miként definiálod az objektív feloldóképességét (nem felbontását). Vannak olyan mérések, amik mellett a mai objektívek még a 40 MP-es vázakat (pl. D800) is feloldják, vannak olyan számítások, melyek szerint egy Canon 18-55 IS II kitobi feloldóképessége 14-16 MP. Nekem az a tapasztalatom, hogy a közepes minőségű objektívek is kiszolgálják a részletesebb szenzort, amikor felbontás emelkedéssel járt a vázcsere, több részletet kaptam. De ez a kérdés összetettebb annál, semmint hogy általánosításokba bocsátkozzunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!