Zoom objektívvel nem lehet nagylátószögben fotózni?
De ahogy közelítek (mondjuk az épületre), és mondjuk 100mm gyújtótávolsággal fotózok az már tele-fotó lesz, nem?
Tehát egy tárgyról messziről nem lehet nagylátószögű képet csinálni?
20.11
jól értem? te messziről rá közelítesz egy épületre, de nagylátószögű képet szeretnél? :D
Kérdező, szerintem te alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában, mint például zoom, nagylátószög, stb.
Példának okáért, ha nagylátószöggel akarsz fotózni, akkor miért zoomolsz rá a témára?
A 100 mm pedig tele (na jó, mondjuk kis-tele) - teljesen függetlenül attól, hogy mit fotózol, vagy milyen közelről.
Na jó, akkor az alapoktól.
Minden objektívnek van fókusztávolsága. Ez magát az optikai felépítést jellemzi, nincs köze a látószöghöz. Ha a fókusztávolság változtatható, akkor az objektívet zoomobjektívnek hívjuk, függetlenül attól, hogy milyen tartományok között variálható. Ilyenkor a tartomány alját és tetejét adják meg mm-ben, vagy kisfilmes ekvivalens (35mm ekvivalens) mm-ben. Ha egy kompakt gépen olyat látsz, hogy 4.0mm - 20.0 mm, akkor az jó eséllyel a fizikai gyújtótáv. Ha olyat, hogy 24 mm - 760 mm, akkor az általában kisfilmes ekvivalens.
Az ekvivalenciának azért kell, mert a gyújtótávolság, azaz a fizikai mm önmagában NEM ADJA MEG A LÁTÓSZÖGET. Tehát egy 100 mm-es objektív lehet tele, ha kompakton, vagy DSLR-en van, vagy lehet nagylátó, ha ultra nagy formátumú gépre teszik. Viszont mi szeretnénk, ha a különböző gépekre tett objektívek látószöge összehasonlítható lenne. Ezért van a 35 mm-es ekvivalens: ez annyi mm, mint ahány mm-es fizikai fókusztávolságú objektív ugyanazt a látószöget adná egy 35 mm-es képkockájú vázon (Full Frame), mint a vizsgált objektív.
Ezt csak azért mondtam el, hogy lásd a kommented hibáját, azaz 100 mm is lehet nagylátó.
Végül pedig az egyszerű válasz: természetesen zoomobjektívvel is lehet nagylátót fotózni, ha van nagylátó (mondjuk 35 mm ekvivalens alatti) tartománya. Egy csomó zoomobjektívnek csak ilyenje van, lásd 8-15, 16-35, 20-35, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!