Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » A szűrők milyen fontossággal...

A szűrők milyen fontossággal bírnak a fotózásban?

Figyelt kérdés

9 hónapja van meg agép, azóta minden nap a kezemben van és készítek képeket, de nincsen szűrőm, mert a gép elég drága volt, kicsinyenként szerzem meg a hozzávalókat.

Be kell valljam nem vagyok épp profi, kissebb sikereket értem el az amatőr régióban azért, és szeretném fejleszteni magam...

Egy UV szűrőt mindenképp szeretnék beszerezni, de valaki adna tanácsot? Melyek a legfontosabb szűrők? A színes szűrők mire valók?

Mennyire lehet elfotózgatni szűrők nélkül?

Telére vagy a kisobira vegyem az UV szűrőt? Azt mondjuk észrevettem, hogy a telével való fotózásnál szokott nagyon hiányozni egy kis "napszemüveg"..De jó ez az észrevétel?

Melyik az az árkategória amitől érdemes megvenni? vagy ebből az olcsó is tud már eleget?

2014. jan. 3. 15:11
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Napellenző segíthet, lehet, hogy ennek hiánya az egyik gondod. Nem egyértelmű, egyébként nem bemozdulásos életlenség a gond. A probléma egyébként - bármi is okozza - nem szűrőkkel kezelendő, azok nem erre valók. UV szűrő tényleg csak frontlencse védelem, amire a napellenző is nagyon jó.

Kísérletezd ki valahogyan, mikor jelentkezik a probléma, melyik obival. Nem lehet, hogy simán csak poros, koszos az obid üvege?

2014. jan. 3. 20:42
 12/21 A kérdező kommentje:

[link]

Ezt a napellenzőt használom, többnyire kiküszöböli, de úgy is volt már hasonló gond hogy rajta volt...

2014. jan. 3. 21:39
 13/21 anonim ***** válasza:

A kép bemozdult, mert túl rövid záridőt használtál. Hogy a színe ilyen, az teljesen mellékes, kb. 20 másodperc utómunka kell hozzá és jó lesz:

[link]

Ha ennél többre vágysz, akkor a hozzáértéseden vagy a fényviszonyokon kell javítanod, a szűrő itt nem oszt, nem szoroz.

2014. jan. 3. 21:43
 14/21 anonim ***** válasza:
Jah, és a legfontosabb: ezért kell elfelejteni a JPEG-ben fotózást, mert a gépek beépített JPEG motorja mindig sokkal ratyibb lesz, mint amit egy Ligrtroomban fél perc alatt kihozol egy RAW-ból némi hozzáértéssel.
2014. jan. 3. 21:45
 15/21 anonim ***** válasza:

#11, ma 20:42

"Napellenző segíthet, lehet, hogy ennek hiánya az egyik gondod."

Ehhez semmi köze a napellenzőnek.

---

#13, 21:43

"A kép bemozdult, mert túl rövid záridőt használtál."

Túl hosszú a záridő, nem túl rövid. Ne zavarjuk meg szegény kérdezőt.

---

A kép egyszerűen túl van exponálva, azért ilyen világos és fakó. Tessék megtanulni kezelni a gépet. Egyrészt nem automatában fotózunk, mert ahhoz felesleges a dslr. Másrészt ott az expó korrekció, ha nem jól mér fényt a gép, lehet korrigálni.

2014. jan. 3. 21:51
 16/21 anonim ***** válasza:

A záridő jogos, nem elég rövidet akartam írni.

A kép viszont nem túlexpós, nézd meg a hisztogramot és a rezisztens. Expohoz nem nyúltam benne...

2014. jan. 3. 22:34
 17/21 A kérdező kommentje:
Automatában soha nem fotózom, a Photoshopot tudom használni, gyakorlom már pár éve... ezt a képet pedig nem én készítettem....enyhe bemozdulás valóban van rajta, de más képeim is olykor elhalványulnak, mintha rossz szögben sütne a nap a lencsére :/ vagy fogalmam sincs
2014. jan. 3. 23:32
 18/21 anonim ***** válasza:

#11 vagyok, na mégegyszer, napellenző hiánya bőven okozhat fátyolosságot, kontraszt hiányt, emiatt fixen javasolt feltenni az obira. A belinkelt napellenző egyébként milyen obin van rajta, nem lehet, hogy nem arra való?

Egyébként ez elég szívás így, jobban jársz, ha keresel valaki rutinosabbat élőben (pl. fotóklub, workshop, szaküzlet, műterem), ha melletted állnánk, lehet, hogy 2 perc alatt bárki megmondja, mi a gond :-)

2014. jan. 4. 07:07
 19/21 anonim ***** válasza:
Ahogy előttem írják ide nem szűrő kell, hanem meg kell tanulni helyesen exponálni és rendesen feldolgozni a képeket.
2014. jan. 6. 10:58
 20/21 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Annyit azért hozzátennék adalékként, hogy profi fotós vagyok (Nem csak azt mondom magamra, ebből élek, ez a főállásom.) és egy darab szűrőm sincs.
2014. jan. 6. 11:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!