Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » A MILC-ek elterjedése óta mi...

A MILC-ek elterjedése óta mi ez a DSLR utálat a kommentekben, illetve egyes "szakmai" véleményvezérektől? Miért mondják azt, hogy a DSLR-eknek leáldozott és már egy elavult fos szar, amikor nyilván nincs így?

Figyelt kérdés

Eddig D5300-am volt, ami egy tükrös gép. Azt lecseréltem egy Z30-ra, ami egy MILC, de én azért cseréltem le, mert ez jobb videózásra mint egy D5600 (amire váltottam volna) és már videózni is szeretnék.

Ennek ellenére nem mondom, hogy pl fotózásra nem vennék egy D5600-at, mert egyébként szélesesebb körben lehet használni fotózásra, mint a Z30-as MILC-et (pl asztro-tájkép fotózásra kapásból kifejezetten jobb több dolog miatt is..) és van keresője is, ami azért jól jön sok helyzetben.

A MILC-ek elektronikus keresőjét azt nagyon ne is hozzuk fel (hacsak nem valami komolyabb full frame-es gép keresőjéről beszélünk, de egy DSLR-étől akkor sem jobb..), mert többet fogyaszt mint egy kijelző, mellesleg sosem lesz olyan jó, mint egy DSLR keresője.. Soha, hisz a DSLR-eknek ez a kifejezett előnyük.

Tulajdonképpen ugyanazokat a képeket lehet meglőni MILC-cel is, meg DLSR-rel, akkor meg miért beszélnek úgy a MILC-ekről olyan felmagasztalásokat, aminek a rendszerhez semmi köze? Már ilyeneket is hallok, hogy "jobb képminőség" meg hasonlók, amikor full ugyanaz a szenzor kerül beléjük...

Kezdem azt érezni, hogy az emberek már azt sem tudják mit beszélnek és már bebeszélnek maguknak olyan dolgokat is, hogy a MILC-ek ezért meg azért jobbak a DSLR-ektől, amiket ugyanúgy tudnak a DSLR-ek is.

Alig várom, hogy meglássak először egy ilyet, hogy "A MILC-ek azért jobbak, mert tudnak RAW-ban fotózni" lassan ezen a szinten vagyunk.

2023. szept. 29. 21:34
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
Kérlek másold be azt a részt, ahol olyat írtam, hogy két teljesen különböző távolságra fókuszálok egyszerre. Tisztességtelen úgy vitázni valakivel, hogy a szájába adsz hazugságokat. Kötözködés és sértegetés helyett, pedig rákérdezhettél volna arra, amit nem értesz, hogy ez mégis hogy. De ha az ember mindent tud (vagy mégse?) akkor ez fel se merül benne, helyette magabiztosan próbál hülyét csinálni ilyen képekkel a másikból. Persze fordítva sül el, de engem nem zavar.
2023. okt. 7. 18:29
 32/43 Mojjo ***** válasza:

@31: Ugyan, ennek semmi értelme egy olyan fórumon, ahol mindenki visszaolvashatja, amit írtál. De akkor tessék:

"egyszerre tudom nézni a valóságot, és a kész kép eredményét, tehát nem fel le kell folyamatosan váltogatnom, hova nézek épp" (#21)

"én szeretem egyszerre látni a témát, hogy merre mozog, hogyan kell kövessem majd (anticipáció), miközben a másik szememmel már látom, hogy mi. Lett a kép." (#23)

Gondolom, most az jön, hogy megmagyarázod, hogy ez nem is azt jelenti, utána nekem meg el kellene kezdenem leírni, hogy mi is az az "egyszerre", meg "miközben" stb stb. Viszont végtelenül unalmasnak tartom magyar szavak jelentését magyarázni, amikkel mindenki tisztában van, te is, úgyhogy ha lehet, ezt a kört ugorjunk át, és kezdjük egyből a rákövetkezővel. Ha van olyan egyáltalán persze.

2023. okt. 7. 19:18
 33/43 Mojjo ***** válasza:

@31:

"rákérdezhettél volna"

Ráadásul pont ezt tettem a #26-ban :)

2023. okt. 7. 19:35
 34/43 anonim ***** válasza:
Hát igen, ebből pont nem következik, amit írtál. De nagyon egyszerű, fogd meg a fényképezőgépedet, egyik szemeddel nézz bele a tükörbe vagy képernyőre annak helyén ha milc, a másikat pedig tartsd nyitva, és fogod látni a fát amire éppen fókuszálsz, és azt is, ami maga a kép lesz. Ha, milc persze. Nekem az, pont ezért. Igen, mindenki visazaolvashatja, hogy a számba adtál olyat, amit nem mondtam.
2023. okt. 7. 19:47
 35/43 Mojjo ***** válasza:
@34: Tehát, csak, hogy ne legyen félreértés, az egyik szemeddel látod a fát néhány méterre, illetve ezzel egyidőben látod az elektronikus kereső képét a másik szemeddel, néhány centiméterre, igaz?
2023. okt. 7. 22:41
 36/43 A kérdező kommentje:

A 34-es megint elfelejti, hogy eddig nem különbözik a MILC és a DSLR, mivel a DSLR-en is van kijelző, amit szintén lehet használni... és igen, valóban nem egyidőben, a DSLR-en váltani kell. Akkor nagy érvágás ez amúgy, hogy szólni kellene a DSLR-t gyártóknak, hogy álljanak már le a DSLR-ek gyártásával, hát azokon meg kell nyomni egy gombot, hogy a kijelző váltson a keresőről és vissza...

Én is kifejezetten ezért vettem MILC-et, ráadásul olyat, amin még kereső sincs! hogy még csak a kereső és kijelző között se legyen meg a csábítás, hogy váltsak! Mert a gombnyomás az aztán önmagában már nem is volt elég... Éppen ezért nekem SUPER MILC+ om van, mert ennél már ez sincs!!!44!

(irónia off, ha nem lett volna egyértelmű)

2023. okt. 8. 23:46
 37/43 A kérdező kommentje:

Ha a kijelzőt nézed és nem a keresőt ráadásul, akkor meg mégkevésbé érvényesül az a jelenség, amit Mojjo akar megértetni veled, csak nem sikerül, hogy egyszerre nem tudsz fókuszálni a két dologra a szemeddel.. és váltogatni sem akarsz, mert baromi fárasztó a szemnek. Ha a kijelzőt nézed, azt meg távolabbról nézed, mint a keresőt, ergo, ha váltanod kell, akkor a szemednek kisebb fókuszbeli különbséget kell áthidalni akkor, amikor a téma és a kijelző között váltod a nézésed.

Én pedig azt akarom megértetni veled, hogy az, hogy MILC esetében gyorsabban válthatsz a kereső és a kijelző között, az nem egy igazi előny. Én nálam pl ez egyáltalán nem volt szempont amikor MILC mellett döntöttem és fentebb is volt egy esküvő fotós válaszadó, aki írta, hogy sem ő, sem a munkatársainál nem számít ez..

Be is idézem:

"sem én, sem a kollegák nem használják a keresőt egyidőben a kijelzővel, vagy egyiket, vagy másikat. Nem ezért használunk MILC-eket (a DSLR-ek mellett...)"

és ők is munkára használják, ahogy én is, (csak én nem megbízás jellegű munkára és mellette még hobbira is előveszem).

2023. okt. 8. 23:56
 38/43 A kérdező kommentje:

és kezdem azt érezni, hogy troll vagy, mert pont hozod azt a jelenséget, amiről a kérdésem szól.. miszerint, hogy pont olyanok szidják a DSLR-eket, akiknek amúgy fingjuk nincs, hogy valójában miben másabb egy MILC, mert pont olyan dolgokat hoztok fel, ami vagy nem különbség, vagy nem lényeges különbség.

Mikor néztem

Azzal nem is lenne baj, ha azt írnátok, hogy:

"Azért veszek MILC-et, mert újabbak mint a DSLR-ek és ezért jobbnak gondolom, továbbá menőbbnek gondolom, valójában nem értek hozzá, de biztos jók, én meg szeretnék megfelelni az aktuális piaci trendeknek, hogy azt vásárolom, aminek épp megy a reklámja meg új. Meg ma már a legtöbb embernek DSLR-je van, én meg szeretnék különb lenni tőlük azzal, hogy elmondhatom, hogy nekem MILC-em van."

Erre azt mondanám, hogy rendben.. good for you. Mert legalább őszinte lenne. De az amikor szakmailag is megpróbáljátok megmagyarázni, ráadásul ilyen baromságokkal, hogy:

"jObBaK A MiLcEk, MeRt jObBaK A SzÍnEi.. sZeBb kÉpEkEt lEhEt vElE CsInÁlNi.. mEg eGySzErRe tUdOm nÉzNi a kErEsŐt mEg a kIjElZőT.. MeG JoBb kÉpEkEt cSiNáL... mEg tUd rAw-bAn fOtÓzNi... MeG SzEbBeK A KéPeIn a tÓnUsOk.... jA, aRrÓl nEm iS BeSzÉlVe, HoGy eGySzErRe lÁtOm vElE A TéMáT, mEg a kErEsŐt, MeG A KiJeLzŐt iS, pEdIg cSaK KéT SzEmEm vAn! Na eZt tUdJa a dSlR?!? uGyE HoGy nEm?"

Na ezzel van baj... és erről szólt a kérdés, aminek a témáját sikerült tökéletesen hoznod. Köszönjük a demonstrációt, de már elég lesz. Láttuk.

2023. okt. 9. 00:17
 39/43 Mojjo ***** válasza:

@37:

"és váltogatni sem akarsz, mert baromi fárasztó a szemnek"

Az meg semmi, de explicite ki is fejtette, hogy o nem is valtogat a ketto kozott:

"egyszerre tudom nézni a valóságot, és a kész kép eredményét, tehát nem fel le kell folyamatosan váltogatnom, hova nézek épp"

2023. okt. 9. 00:31
 40/43 anonim válasza:

Kövezzetek ki, meg röhögjetek de vállalom, mert vicces. XD

Olvasgattam a kommenteket és habár tudtam, hogy hülyeség, a poén kedvéért megpróbáltam egyszerre nézni a témát meg a keresőt, ahogy az egyik válaszoló írta, de rohadtul nem sikerült. Utána váltogattam a szememmel a fókuszt a téma és a kereső között úgy, hogy sikerüljön amiről az egyik válaszoló írt, de a váltogatásba meg a szemeim is megfájdultak, de úgy rendesen, pedig csak pár másodpercig csináltam :'D

Nem tudom elképzelni, hogy valaki akár fókuszváltogatással is így akarjon fotózni, főleg nem több időt. Nekem a manuálfókuszos obik is fejfájást okoznak már 20 perc fotózás után is, pedig ott csak élességet nézek és nagyon ritkán veszem le a szemem a kijelzőről így nem is "fókuszolok" a szemmemel sokat. Azt sem lehetne mondani, hogy azért fáj a szemem, mert sok ideig nézem a kijelzőt.. mert a telefont órákig is nézem, mégsem fájdul meg a szemem..

(Ja, nincs focus peakingem, de még törőékes mattüvegem sem, bár gondolom akik a MILC és a DSLR között sem tudják a különbséget, azoknak magyarázhatom én is ezeket :D)

Akik viszont értenek is hozzá, azoknak írom: Viszont próbáltam focus peakinges gépet, azzal nem volt vészes a fotózás manuál obival. Hogy a kérdésre is válaszoljak, abban pl jobb tud lenni egy MILC egy DSLR-től, hogy a focus peaking az működhet a keresőben is (már amelyikben van, mert Canonoknál pl full nincs, csak Magic Lanterrel), bár ott is inkább a kijelzőt használnám focus peakingelésre, mert nagyobb.. jobban látom.. szóval én pl habár jobbnak tartom erre a célra a MILC-et.. technikailag legalábbis.. nem mondanám jobbnak. A kérdezőnek meg Z30-asa van, azon meg eleve nincs is kereső, ő így biztosan csak a kijelzőről tud focus peakingelni, amit egy DSLR is tud :D (+manuál obizni általában olyanok szoktak, akik jobban vágynak az "analógabb" dolgokra. arra meg pont jobb egy DSLR, vagy méginkább egy SLR. :) )

2023. okt. 9. 00:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!