Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Megéri napjainkban fényképezőt...

NTBS kérdése:

Megéri napjainkban fényképezőt venni?

Figyelt kérdés

2022. aug. 25. 15:10
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
64%
1. Nekem a cd lejátszóval sem volt gondom
2022. aug. 25. 17:59
 12/20 anonim ***** válasza:
4%
10. Nem tudom, de szerintem a fényképezőgépet még mindig egyszerűbb használni, mint a mobilon keresgetni a fotóalkalmazást.
2022. aug. 25. 18:09
 13/20 anonim ***** válasza:
78%
Nekem van telefonom és tavaly vetem magamnak egy fénykepezogepet egy Canon kirandulni megyek mindig jön velem fényképezögépem is.
2022. aug. 25. 19:54
 14/20 anonim ***** válasza:
74%
Mindenképp. Telefonon még mindig nem hozható jó minőség (apró szenzor), és legfőképp az optika ami korlátozó, mert se zoom, se mélységélesség nincs a telefonokban (a szoftveres bohózatot hagyjuk)
2022. aug. 25. 22:18
 15/20 anonim ***** válasza:
69%
Ja, egy telefon soha nem fogja egy fgép képminőségét hozni a fizikai korlátai miatt.
2022. aug. 25. 22:39
 16/20 anonim ***** válasza:
78%

Nézz meg ilyen "ha nem mondják, hogy melyik mivel készült rájössz-e" összevetéseket és döntsd el, pl. (de van sok):

[link]

Akinek kell a profi gép az esélyes, hogy látja is a különbséget többnyire, akinek meg nem látja, annak valószínűleg elég egy top telefon is.

2022. aug. 25. 23:33
 17/20 anonim ***** válasza:
83%
Elég komoly kamerája van egy ilyen telefonnak már. Ettől függetlenül, a fekete fehér kivételével, mindet meg tudtam állapítani. Mondjuk csak telefonról nézegetem, úgyhogy ha nagyobb kijelzőn látom, és nem pár pillanatig nézegetem őket, valószínűleg azt is kiszúrom. De ettől függetlenül ledöbbentettek, hogy milyen jók azok a képek. Bár nyilván ehhez a jó körülmények is kellettek, kicsit sötétebb lenne, gondolom a teljesítmény oda is lenne
2022. aug. 25. 23:46
 18/20 anonim ***** válasza:

Hogy kinek mi éri meg, az nagyon szubjektív. Akit nem zavar a fényképezőgép nagyobb mérete és hogy egy külön eszközt kell hurcolnia, töltenie, viszont érzékeli és értékeli a jobb minőségű képeket, annak érdemes fényképezőgépet használnia. Aki viszont nem akar plussz eszközt, esetleg nem is érzékeli a minőség különbséget, annak felesleges terhet jelent, ami csak nehezíti az életét.

Sokan emlegetik a telefonok és fényképezőgépek közti minőség különbséget és saját szubjektív véleményüket arról, hogy SZERINTÜK ez a különbség létezik, vagy már nem, illetve hogy egyik jobb vagy a másik. Fontos tisztában lenni vele, hogy ezek szubjektív vélemények. A képminőség objektíven, műszerrel mérhető tulajdonság, de a legritkább esetben szokása bárkinek mérő ábrákat fényképezgetni és a különböző eszközök vonalfelbontását, rajzolati hibáit alaposan kiértékelve ténylegesen összehasonlítani az eszközöket (na meg melyik termékeket?) Az emberek általában saját szubjektív véleményüket hangoztatják, amivel nincs gond, csak azzal, hogy mindenki objektív és megkérdőjelezhetetlen tényként kezeli a saját, meglehetősen szubjektív véleményét…

2022. aug. 26. 07:55
 19/20 anonim ***** válasza:
67%

A telefon marketing elhiteti a népekkel, hogy a fényképezéshez elég egy kicsike optika és egy exponáló gomb. Ennyi a fényképezés, a világ leg egyszerűbb mutatványa. És ráadásul mindez elfér a mellényzsebedben. A kényelmes hozzá nem értő ember pedig örül, hogy megoldotta a fényképezés problémáját. Pont ezt használja ki a piac, hogy nagyon sok embernek fogalma nincs a fényképezés alapjairól sem. Ezeknek elég ráírni a " kamera szigetre" ami a telefon hátoldalán van, hogy 50 Megapixel. Amikor ezt meglátja a fogyasztói társadalom nagy rétege már is felkiált, hogy " HŰ, Azta!!!" Pedig pont nem az 50 Megapixeltől lesz jó egy kép. Szenzor méret és az objektív fényereje sokkal fontosabb paraméter, mint a Megapixel. De a népek a Megapixelre gerjednek...

Bírom ezt az összehasonlítósdit is. Persze tájképet hasonlítanak össze nagy totálban nagy látószöggel. A telefonok pont ezen a téren tudnak csak labdába rúgni a fényképezőgépekkel szemben. De egy átlag júzer nem csak nagy totálokat akar fotózni.

Az összes telefon elvérzik verőfényes időben amikor a kis család hátulról kapja a napfényt. Jé, mindenkinek árnyékban lesz az arca, sokat nem fogsz látni abból, hogy kik vannak a képen.

Képzeld el, hogy ilyen esetben a derítő vakuzás csodákra képes. Bárhonnan is jöjjön a napfény a derítő vakuzással garantált a jó megvilágítás, úgy hogy a család minden tagja jól látszik a képen. A telefonos képen meg lehet barkópázni, hogy kik is lehetnek azok a sötét arcú emberek a képen. Ha meg nagy totálban készült a kép akkor meg teljesen mindegy mert olyan picikék az emberek rajta, hogy teljesen mindegy , hogy ki kicsoda...

De hiába a drága fényképezőgép, érteni is kellene hozzá. Pont idén történt Sopronban a tűztoronyban, hogy kezembe nyomtak egy 380 ezer forintos gépet. Egy angol család, hogy fényképezzem már le őket. Örömmel fényképeztem le Őket, egy Pana FZ2500-as géppel, az én FZ1000-esem nagy testvérével. Ami érdekes volt ebben az egészben, hogy a tulajdonos hölgy egyszerűen megoldotta a beállításokat, rátekerte a gombot az "Intelligens automata üzemmódra" oszt hali.

Persze a gép ilyenkor készít egy helyes expozíciós képet. Ezzel nincs is gond, de pont az a jelenség fordul elő, hogy ilyenkor gyakran árnyékos lesz a fotóalanyok arca, jelen esetben is ez történt. A család nem kapott megfelelő megvilágítást.

Ilyen esetekben az intelligens automata üzemmód nem jó választás.

Én ilyenkor "A" rekesz előválasztásos üzemmódban fényképezek , kiválasztva hozzá a vakut. Ilyenkor minden esetben elvillantja a vakut, és meg van oldva a derítés. Ugyanezt az automata üzemmód nem mindig végzi el, mert csak akkor villant ha kevés a fény.

Szóval ez a példa is mutatja, hogy még egy 380ezer forintos gép sem garancia a jó képkészítéshez, ha a kezelője nem ért hozzá. Persze erre nekem is idő kellett míg kitapasztaltam az enyémet. Sok esetben kevés a gép saját vakuja ilyenkor veszem elő a 40-es kulcsszámú vakumat...

2022. aug. 29. 14:57
 20/20 anonim ***** válasza:

A kérdés kinek és mi célból…

Egyre jobbak a telefonok, ami Facebookra, Instagramra egy átlag embernek elég.

Tavaly még én is 5D IV-el futkároztam a nyaraláson 24-70 meg 70-200-at cipelve, idén már csak egy iPhone 13-al. Nem azért mert lusta vagyok a felszerelést cipelni, de amire a nyaralási képek kellenek - Közösségi oldalak és elküldeni/megmutatni családnak, barátoknak - arra elég az iPhone és egyszerűbb is. Úgysem fogja senki kinyomtatni, vagy órákig nézegetni. Ha pedig úgy indulunk nyaralni, hogy párommal közbe iktatunk egy portré fotózást, nyilván viszek mindent.

2022. szept. 7. 13:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!