Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Szeretnék venni egy fényképező...

Szeretnék venni egy fényképezőgépet, de a párom nem engedi, szerintetek is nem éri meg?

Figyelt kérdés

22 éves lány vagyok. Diákmunkából és ösztöndíjból van egy kis pénzem és már nagyon régóta szeretnék egy jó fényképezőgépet, mert már meguntam, hogy a telefon képei torzítanak, nem a valóságot adják, nem szépek a képek és a videók is rossz minőségűek. Samsung galaxy s7-em van egyébként.

Canon eos 250D-t néztem ki, ami most 205 ezer kb.

Nincs fotós előképzettségem. Amire használnám: család, barátok, állatok, természet fotózására. Családi rendezvényeink videózására, illetve majd ha lesz gyerekünk akkor őt is szeretném fotózni majd és videózni.

Egyelőre ennyi a terv.

Vőlegényem kitért a hitéből mikor mondtam, azt mondta, hogy ő nem venné meg a helyemben, meg ennyiért sok és nézzek olcsóbbat.

Viszont ahogy néztem a többiről, hogy hogy fotóz meg videóz nem annyira tetszettek, mint ez. Pl. Néztem a canon eos 2000D-t. Olcsóbb, de szerintem ez jobb.

Szerintetek? Kérlek, ha valaki esetleg jobban ért hozzá hálás lennék, ha válaszolna nekem. Rossz lenne tényleg utólag megbánni a vételt, de már tényleg régtől szeretnék egy gépet és mindig is úgy voltam vele, ha már veszek egy viszonylag jobbat szeretnék. Bár tudom, hogy ez még mindig nem olyan profi gép, mint amikor egy fotóshoz elmegyünk, hogy csináljon rólunk képet :) de nem baj.

Köszönöm szépen a hozzáértő válaszokat nektek előre is!

2020. aug. 15. 22:49
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
100%

16-os vagyok, meg még korábban is voltam valamelyik, nem nézem vissza.

Szerintem nem csinálod jól, ha lemondasz erről. Csak tüske marad benned, ha azért, mert a párod hülyeségnek tartja, te inkább lemondasz valamiről, amit hobbiként űznél. Nem lehet mindent arra feltenni,hogy majd gyereketek lesz, családotok lesz, az embernek kell a hobbi is.

Szvsz azt javaslom, amit sokan mások, nézz körül a használt piacon, ami jó kompromisszum lehet.

2020. aug. 17. 12:27
 22/44 anonim ***** válasza:
94%

az nem szimpi, ahogy írod, hogy párod nem engedi neked. ez így elnyomásnak hangzik, de gondolom csak egyszerűsítetted a helyzetet.

a megtakarításod viszonylag sok, de relatív, hogy mi a sok. a gépre bőven futja belőle, de a megtakarításod harmadát elkölteni egy hobbira (pláne egy ilyen bizonytalan, járványos időszakban) nem biztos, hogy bölcs dolog.

viszont egy hobbit, ha tényleg érdekel téged, szintén nem biztos, hogy érdemes teljesen elvetni, csak azért, mert költségekkel is jár.

szerintem mindenképp olvass utána a gépeknek legalább a neten, meg a használatuknak és a fotózásnak is utána tudsz olvasni gép nélkül is, addig ingyen van minden.

aztán nézd meg az árakat, hogy mennyiért tudnál egy régebbi, használt, olcsóbb gépet venni. láttam már 50-60-ért is régebbi DSLR gépet, ami sok mindenben nem ugyanannyira jó, mint amit kinéztél, de azért tanulni, kísérletezni kezdésnek mégis szinte ugyanannyira jó lehet és mégis jóval kisebb anyagi kockázat, ha mégse jönne be.

a régebbi gépek főleg sötétben gyengébbek az újaknál, meg a videó képességeik nem annyira jók. főleg ezt kell megfizetni. viszont, ha a fotózás a fő cél, arra (pláne nappal, vagy vakuval) egy régebbi gép is ugyanolyan jó lehet, jóval olcsóbban.

2020. aug. 17. 13:37
 23/44 anonim ***** válasza:
90%

Jól sejted: ahhoz, hogy képet tudj eladni fotós végzettség kell és vállalkozás (vagy beállsz valahová vagy csinálsz egyet), különben megszexualizál a NAV. Szarér'-húgyér' meg nem adunk el képet, még akkor se, ha másodállásban fotózol. Nemcsak, mert neked sem éri meg, hanem alávágsz az összes fotós megélhetésének. Ha ezen felül még a képed is szar, akkor a fotós szakmának is: "Hörr hörr, ezt Jóska ingyér' megcsinálja az ájfónnal!". Szóval, ezt kérlek vagy JÓL csináld vagy sehogy.

A hobbit tipikusan SZERELEMBŐL csinálja az ember, nem pénzszerzés miatt. És én a helyedben átgondolnám a kapcsolatom a kapcsolatot a párommal:

- Nincs neki hobbija, hogy értse miről van szó? Amit szeretnél, nem drágább és nem céltalanabb, mint a kutyázás, akvarisztika, makettozás, retro autó bütykölés, számítógépes játékok, társasjátékok (ha több nagyobb játékod is van, pl. Scythe, Fesztáv), utazás, koncertre járás stb.

- Miért akarja ennyire lekorlátozni, hogy mire költöd a saját keresetedet? (A leírás alapján simán lehet igazsága, pl. egy sokadik drága hobbi nem kell, vagy nem vagy elég kitartó vagy fontosabb nagy kiadás van láthatáron stb. De simán lehet sóher is, ami túl sok jót nem vetít előre.)

Beszéljétek át, miért aggódik, mivel nem ért egyet, valószínűleg van rá kompromisszumos megoldás.

Kezdetnek valami használt gép + egy jobbfajta zoom + egy rendszervaku (Godox márka ajánlott) teljesen jó lesz neked. APS-C Canon vázam van egy ezer éves 18-135 mm objektívem, hétköznapi használatotra teljesen jó: nagyobb terek, embercsoportok, portré, állatból az a kategória, ami nem szalad túl gyorsan, nem nagyon pici és/vagy nincs túl messze. Rendszervaku, mert pofán vakuzni a népet nem elegáns (és nem is lesz tőle "szép" a felvétel). Azzal már rengeteget segítesz magadnak, ha elolvasod a gép használati utasítását, esetleg elmégy egy jobb kezdő gyorstalpalóra.

Amire még számítani lehet költség:

- normális minőségű fotós táska (ebből is érdemes jó minőségű használtat nézni)

- apróságok: 1-2 csereakku a géphez, ceruzaakkuk a rendszerevakuhoz, memóriakártyák, kártyaolvasó

- számítógép és számítógépes munkaállomás tuning (jobb monitor, kényelmes szék, jogtiszta program stb.)

- a felsoroltaknál speciálisabb eszközök, ha / amikor igényed támad rá (macro objektív, nagy teleobjektív, fényerős fix objektív, fényképezőgép állvány, fénymérő, szürkekártya stb.)

- extrém esetben: műterembérlés, stúdióeszközök, analóg fotográfia, albumok, de ezekkel szerencsére(?) legtöbb hobbista nem fertőződik meg

Amit tudsz csinálni, amíg lesz megfelelő géped:

- fotókiállítások járása, ha a járványügyi helyzet engedi, megnyitók, tárlatvezetések, előadások

- online fotós szakirodalom aktív bújása: Budai Petur kezdő anyagai, a fotobetyar.hu-n található Fotós Tudás Tér anyagai stb.

- megnézni, hogy a helyi könyvtár milyen fotós irodalmat tart (kikölcsönözni, helyben olvasni)

- ismerkedés a fotótörténettel, fotótechnikával (bocs, ebből még angolul sem voltam naprakész, nemhogy magyarul)

- legrosszabb esetben a telefonod manuális beállításaival szórakozol (ha nem enged eleget, töltesz le hozzá programot) és azon szerkesztesz (pl. Snapseed). kompozíciót, színhasználatot gyakorlni azon is lehet

Na még néhány apróság:

- Azt tapasztalom, hogy baba mellett megtanulni fotózni kb. lehetetlen vállalkozás. Költségben is sok, de levegőt venni sem lesz időd mellette. Azok a fotós ismerőseim, akik a saját babájukat fotózták, szinte kivétel nélkül előzetes ismeretekkel rendelkeztek a fotózásról.

- Családnak, barátoknak minden tetszik. Az internetes trolloknak meg semmi se. (Lásd még: [link] Ha valós képet akarsz kapni a saját tudásodról, meg kell találni azt a néhány embert, akik konstruktív kritikát képesek adni neked. Van valós szaktudások, megmondják azt is, ami jó, azt is, ami nem és nem erőltetik rád a saját dolgaikat.

- A váz cserélhető. Az objektív az időtállóbb. Ha az ember rendszert vált (pl. APS-C-ről full frame-re, vagy DSLR-ről MILC-re), az szokott a nagy szívfájdalom lenni, mert a nagy nehezen kiépített objektívpark sem kompatibilis. Tanulni egy gyengébb / kevésbé korszerű gépvázon is lehet. Legfeljebb ha komolyan beleszerettél a fotózásba, akkor lecseréled valami (neked) jobbra. (Egy félprofi 10 éves vénségen tanultam fotózni.)

2020. aug. 17. 14:31
 24/44 anonim ***** válasza:
31%

"Született itt egypár sületlen válasz"

Ezt hívják visszafogott helyzetértékelésnek.

Kérdező, szerintem szakíts ezzel a mandróval. Semmiféle áldozatot nem éri meg hozni senkiért. Szerintem. Mert ugye, aki igénybeveszi (pláne elvárja) áldozatodat, az nem érdemes rá, hogy áldozatot hozz érte.Légy önmagad.

2020. aug. 17. 14:59
 25/44 anonim ***** válasza:

Senki miatt se add fel az álmaidat!

Ha neked egy 200.000-es gép az álmod, és megvan rá a saját pénzed, akkor ne engedd, hogy beleszóljon bárki is!

Nézz utána, olvass, tanulj, hogy egy ilyen gép mire jó alapból, a Te céljaidnak mennyire felel meg, youtube-on vannak videók, amik néhány beállítást magyaráznak el amatőr kezdők részére, stb

Ezután, ha úgy érzed, vedd meg a gépet. Ha nem is pont azt, de egy hasonlót.

Az LCD kijelzőt nem sokat fogod használni, a fotóid 90%-át a kereső segítségével fogod ellőni. :)

2020. aug. 18. 12:22
 26/44 anonim válasza:
52%

Doszka: Szóval te fontosabbnak tartasz egy hobbit a család alapításnál és az esküvőnél. Mert ezek ugye úgy is "kevés" pénzt visznek el.

Nem semmi gondolkodásod van. :D

Mérlegelni kell, hogy mikor mi fér bele a keretbe.

Kérdező: Én is inkább egy használt gépet ajánlok. Alap kit obival, aztán lehet gyakorolni.

2020. aug. 19. 10:57
 27/44 anonim ***** válasza:

26:

Te sem érted. Szellemi lényeg is vagyunk szellemi igényekkel is, nem csak fizikai igényekkel. Ha valaki feladja minden álmát, hogy családot alapítson, az a nagy b.dös semmit adja tovább az utódainak. Teljesen más olyan szülők gyerekeinek lenni, akik megvalósítottá az álmaikat, teljes életet éltek, és ezen felül alapítottak családot is, mint akiknél az egyetlen cél a családalapítás volt.

Nem azért élünk, hogy utódjaink legyenek, mert akkor megkérdezheted azt, hogy és az utódok miért élnek és az ő utódjaik miért, ha minden generáció minden mást felad.

2020. aug. 19. 11:50
 28/44 anonim válasza:
51%

Nem minden álmáról kell lemondania. Azért mérlegelni kellene. Ne egy fényképezőt adjon már tovább a gyerekeinek. Hanem egy autót vagy egy saját lakást. Oké, hogy kell valami hobbi, de csak akkor vegye meg, meg olyat, amit megtud engedni a kiadásokon kívül. Én is most vettem fényképezőt 1,5-2 hónapja, pedig 30 éves vagyok és nagyon régóta vágytam már rá.

Ezt neki kell átrágnia, hogy belefér-e vagy sem.

2020. aug. 19. 14:32
 29/44 anonim ***** válasza:
Nem egy fényképezőgépet ad tovább a gyerekeinek, hanem egy olyan családi mintát, ahol az anyukájuk, apukájuk nem csak anyuka és apuka, hanem elsősorban egy ember saját igényekkel, saját érdeklődéssel, saját hobbival.
2020. aug. 19. 14:53
 30/44 anonim ***** válasza:
Hozzáteszem, az anyagiakat persze mérlegelni kell, ezért javasoltam én is azt, hogy keresen olcsóbbat, használtat, de olyat, amivel ugyanúgy bele tud kezdeni ebbe a hobbiba. Az viszont, hogy a jövőbeli családalapításra hivatkozva a párja leugatja az álmát, ő meg lemond róla, nagyon nincs rendben.
2020. aug. 19. 14:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!