A ledszalagnak tobb aramot adok mi történik?
Van egy led szalagom aminek a gyari tápja 12v 2amper de van meg egy darab ledszalagom de csak olyan tapom van ami 19v es 3,42amper vagy 12v es 2,5amper
Mi fog tortenni ha ezekkel a tápokkal hasznalom?

Ez csak az általános iskolás fizika, amire sokan már allergiásak is vagyunk (értsd: a buta kérdésekre).
Telefont agyonvágja az 5 A-os töltő, hűha, mi lesz?
Gondolkozzatok már, a lakásban a konnektor hány amper áramot tud leadni? Legyen mondjuk 16 A-os automata.
Beledugsz egy 100 W-os izzót, az is 16 A áramot fog felvenni?
Vagy a kis dugasztáp is?
Lószart...

Nem te adod neki az ampert, hanem ő veszi ki magának amennyi kell neki!
A 19V-os tápegységet ne kösd rá, mert azzal tényleg több áramot fog felvenni mint 12V-ról, de nem azért mert 3,42 A-es, hanem azért mert 19V-os 12 helyett!

Igen, amikor az első választ írtam, a 19 V-os részen átsiklottam, azt persze nem lehet.
Csak már felcseszte az agyam ez a bizonyos szokásos hülyeség (a töltős kérdések, nem ismerik az Ohm-törvényt stb.), ezért úgy elvakultam, hogy a 19 V-ot már meg sem láttam.

A LED szalagnál nem áramgenerátoros a táplálás, ezért kicsit is magasabb tápfeszültség mellett is már nagyobb áramot fog felvenni. Annyival mindenképp többet ami túlmelegedést okoz a ledeknál, amitől rohamisan kezdenek megégni, de mindenképp rohamosan öregedni a LED-ek.
Nekem olyan tápegységem van hozxá, amit finoman lehet jusztírozni pár Voltnyit.
Azon inkább lejjebb veszem a tápfeszültséget, ezzel az áramot, amivel jelentősen hosszabb ééettartamot tudok elérni.
A másik dolog, a szalagot L alu profoilra ragasztottam, hogy a hőt lehetőleg elvigyem a ledektől, mert a melegedés gyorsítja az örehedést, ezzel csökkenti az élettartamát.
Nagyon lényeges, ne hajts túl még kicsit sem, mert hamar kidobhatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!