Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért nem kezelik függőségként...

Miért nem kezelik függőségként az okostelefon, számítógép, stb. mániát?

Figyelt kérdés
Sokan állandóan a telefont nyomkodják és/vagy a gép előtt ülnek ha kell, ha nem, és szinte egy percig se tudnak ezek nélkül meglenni. De nem hallottam olyat, hogy ezekre is indítanának terápiát, pedig aki gyakorlatilag egy percig se tud ezek nélkül meglenni, az szerintem függőség. És többeknek az volt erre a véleményemre a reakciója, hogy a mai világban nem lehet meglenni számítógép, okostelefon, stb. nélkül, és vegyem tudomásul, hogy változik a világ, stb. (amúgy 23 éves vagyok)

2017. febr. 27. 10:50
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Na a lényeg lemaradt csak odaégettem a krumplit. :) A lényeg, hogy ez esetben inkább az oktatás segíthet a tehetetlenség elkerülése érdekében. Gyakorlatilag mindent el tudsz intézni a számítógépen keresztül, ezért az nem lehet kifogás, hogy a számítógép függősége miatt nem fizette be a csekket a postán, mert pl azt is betudja. Céget is alapíthat interneten keresztül és pizzát is rendelhet, ki is fizetheti anélkül, hogy felállna a székből. És természetesen dolgozhat is. Ha akar.
2017. márc. 1. 22:45
 12/24 Wadmalac ***** válasza:

"Azért szerintem nem azonos a kettő, mert a látásra sokkal nagyobb szükségünk van, mint a mobilnetre."

Minden analógiába bele lehet kötni. Leírtam, hogy ez olyan, mint egy plusz érzékszerv, PÉLDÁUL a szemhez hasonlítva. Remélem, most nem akarod még azt is felhozni, hogy azért sem jó,mert a szemmel látunk, a nettel meg hallunk is, vagyis más.

Gyalog is elmehetsz a 20 km-re lévő szomszéd városba, mégis busszal vagy kocsival mész, állatira meglőve éreznéd magad, ha gyalog kéne, na akkor most te busz- és autófüggőségben szenvedsz?

"És tényleg vannak olyanok, akiknél például a számítógép, vagy telefonmánia tényleg az életminőségük rovására megy, bármennyire is hihetetlen."

Nem hihetetlen, és is azon a bolygón élek, mint te. Csakhogy ezek kirívó ritka esetek, nem trend. A legbarmabb dolgokra vannak pszichikai függőségek.

"Azzal szerintem inkább ne gyere, hogy "Akkor mondj egy konkrét embert", mert szerintem Te, ugyanúgy mint mindenki más, nem feltétlenül tudnál minden egyes függőségre konkrét embert mondani, hiába hallottál már róla, hogy létező dolog."

Azzal meg szerintem ne gyere, hogy én mit akarok majd írni, mert láthatóan fogalmad sincs. Arra, amit írtam, ez nem lenne érv, köze nincs az általam leírtak lényegéhez.

Szerintem egyáltalán nem értetted meg azt, amit írtam, mert a reakcióid teljesen fals irányba mennek.

2017. márc. 2. 07:20
 13/24 Wadmalac ***** válasza:

"Nem az a cél, hogy leszoktassuk őket a számítógépről, hanem megtanulják hatékonyan használni a virtuális világ nyújtotta lehetőségeket, és tájékoztatni kell őket a veszélyeikről. Ez Magyarországon elmaradt, úgy néz ki, hogy az emberek még mindig nem akarnak tudomást venni arról, hogy a közéleti eseményeket már egy jó ideje az internet uralja."

Ez nem Magyarországon maradt el, hanem mindenhol, csak itt kis késéssel szélesedett ki a net használat, akkor meg robbanásszerűen.

Tényleg szükség lenne arra, hogy az embereket a net "rendeltetésszerű" és biztonságos használatára tanítsák.

Csakhogy erre éppen NEM a fiatal korosztály nem képes. Éppen azok az idősebbek, középkorúak, akik nem ebben nőttek fel.

Ma egy átlagos 10 éves gyerek az én negyvenes korosztályom jó részét leveri a neten szörfözésben. És semmivel nem kattint gyakrabban baromságokra.

Amúgy, itt nálunk főleg az a baj, hogy akiknek ezt a net oktatást tervezni, felépíteni, friss és hiteles tartalommal ellátni kéne, pont abból a korosztályból származnak, akik éppen le vannak maradva a téren. Ez állatira látszik a ritka "net veszélyei" próbálkozásokban.

2017. márc. 2. 07:28
 14/24 A kérdező kommentje:
Ebben egyetértek veled, hogy egy kicsit túl gyorsan terjedt el ilyen mértékben a nethasználat, és magyarul megmondva sokan nem tudják megfelelően használni, illetve sokan nincsenek felkészülve a változásokra (pl. az idősebbek közül sokan semennyire se tudják megtanulni a használatát, vagy nem is akarják, mert idegenkednek tőle). Csak sajnos nagyon gyakori ez a mentalitás, hogy "Most azonnal terjesszük el a legmodernebb technológiát, most azonnal térjen át mindenki a legújabb divatra", pedig az ennyire gyors (néhány év alatt lezajló) változásokhoz nem könnyű alkalmazkodni (gondolom a generációs ellentétek egyik oka között van ez is).
2017. márc. 2. 10:23
 15/24 Wadmalac ***** válasza:

Igaz, viszont ezen a téren a gyors felzárkózás gazdasági túlélési feltétel.

Szerintem egy generáció alatt kisimul ez a szakadék.

Csak most éppen a változó időszak meredek szakaszában vagyunk és minden jelentős változás sok extremitást hordoz magában, erős kontrasztokat kelt a társadalomban.

Jelen esetben ott az a generáció, akinek a net csupán egy szükséges rossz és képtelen is alkalmazkodni hozzá, meg ott a másik véglet, akik annyira belevesznek az új "vadászterületbe", hogy a való világban elfelejtenek élni.

De a kettő közt ott a túlnyomó többség, akik simán integrálják életükbe az új, bővebb lehetőségeket és úgymond rendeltetésszerűen élnek vele.

Én csak azt akarom mondani, nem szabad borúlátónak lenni ezen a téren. A "régimódibb" gondolkodásúak túlságosan kívülről nézve a dolgot nem látják a különbséget a netet egészségesen, mégis nagymértékben kihasználók és a netbe "belebuzultak" közt, ezért hiszik azt, hogy az utóbbiak jelen vannak tömegesen.

2017. márc. 2. 11:43
 16/24 A kérdező kommentje:
Talán az is egy megoldás lenne az ilyen problémák minimalizálására (az átmeneti időszakban is), ha a szülők odafigyelnének rá, hogy mennyit gépeznek a gyerekeik, és miket használnak. Illetve én nagyobb hangsúlyt fektetnék az informatikaoktatásra, mint amennyi van (ugyan a mostani állapotokról nem tudok nyilatkozni, de szerintem amennyi nekünk volt, az kevés).
2017. márc. 3. 14:20
 17/24 anonim ***** válasza:

#16 Azért informatikában 5-10 év az nagyon nagy változás, 10 éve még nem volt iphone, 5 éve még azt sem tudtuk mik azok a drónok, most barbibabás drónt irányítasz az iphoneddal pár ezer forintért (- a teló ára),a mit karácsonyra vettél a kislányodnak/unokahúgodnak.

A jelenlegi oktatási rendszerünk pedig több évtizedes(!) lemaradásban van mind tecnhikailag mind mentalitásilag és főképp a fizetésekben és a kínált életpáláyban.

Szép mondat az, hogy "jobban kéne oktatni" oszt' csá. Nade ennek a kivitelezése irreális, vagy akkora pénzeket emésztene fel, ami jelenleg nincs és mindezt azért, hogy kevesebb alapvetően lusta ember legyen függő? Oldjuk meg elsőkörben az egészségügyet, a valódi drog- és/vagy alkoholfüggők, a mélyszegénység és az oktatás általános helyzetét, aztán jöhetnek az ilyen mondvacsinált problémák, hogy a "lusta gyerekek kövérek lesznek és nem fociznak az udvaron és ez rossz"..

2017. márc. 3. 14:28
 18/24 Wadmalac ***** válasza:

Az informatika tipikusan az a terület, ahol mire elolvasol egy szakcikket, már el is avul. :)

Erre nehéz oktatást építeni.

Nem mondom, hogy lehetetlen, de nehéz.

2017. márc. 3. 15:02
 19/24 anonim ***** válasza:
De Magyarországon ezt is túlszárnyalják. 20 éves architektúra tankönyvekből tanítanak és azt kérik számon.
2017. márc. 3. 15:47
 20/24 A kérdező kommentje:

"Szép mondat az, hogy "jobban kéne oktatni" oszt' csá. Nade ennek a kivitelezése irreális, vagy akkora pénzeket emésztene fel, ami jelenleg nincs és mindezt azért, hogy kevesebb alapvetően lusta ember legyen függő? Oldjuk meg elsőkörben az egészségügyet, a valódi drog- és/vagy alkoholfüggők, a mélyszegénység és az oktatás általános helyzetét"

Hát igen, itt jön a képbe, hogy a politikusoknak rossz az értékrendjük, és nem az oktatás, egészségügy fejlesztésére+ a szegénység visszaszorítására költenek, hanem pl. új stadionokra. Nem csak a függőség miatt írtam (a gyerekeknél igenis fontos, hogy megtanítsák nekik a helyes számítógép, internethasználatot és eleinte figyeljenek rájuk miközben használják, nem pedig teljesen hagyni, hogy "majd valahogy megtanulja", mert még nem biztos, hogy mindig meg tudja ítélni, hogy

mi helyes és mi nem). És az informatikában is igaz, hogy sokan nagyon minimális tudással kerülnek ki az iskolából, mint ahogy szinte minden más téren is igaz, hogy úgy kerülnek ki, hogy a tanultakat nem tudják alkalmazni a gyakorlatban. Csak hát sajnos nem éppen gyakorlatorientált a magyar oktatás.

2017. márc. 3. 22:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!