Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért nem kezelik függőségként...

Miért nem kezelik függőségként az okostelefon, számítógép, stb. mániát?

Figyelt kérdés
Sokan állandóan a telefont nyomkodják és/vagy a gép előtt ülnek ha kell, ha nem, és szinte egy percig se tudnak ezek nélkül meglenni. De nem hallottam olyat, hogy ezekre is indítanának terápiát, pedig aki gyakorlatilag egy percig se tud ezek nélkül meglenni, az szerintem függőség. És többeknek az volt erre a véleményemre a reakciója, hogy a mai világban nem lehet meglenni számítógép, okostelefon, stb. nélkül, és vegyem tudomásul, hogy változik a világ, stb. (amúgy 23 éves vagyok)

2017. febr. 27. 10:50
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt az, hogy te miről nem hallasz szerencsére nem jelenti azt, hogy nincs is. Másrészt az online jelenlét kvázi kötelező ha érvényesülni akarsz es nem csak a fiatalkori szocializalodas esetén hanem a munka világában is, sőt.. A korlátoltság nem kor függő, nem tudom minek adtad meg, vagy szeretted volna szemléletni, hogy korosztályodhoz képest milyen mas felfogású vagy? Ilyet a 16 évesek szoktak, szóval nem hangoztatnám a helyedben, hogy 23 évesen ilyen beszűkült vagy es csak az alapján ítélsz meg egy technológiát, hogy a lusták mire használják. Aki pedig csak candycrush-ra es Fb-re használja az akármit adsz a kezébe sem lesz produktivabb
2017. febr. 27. 11:01
 2/24 anonim ***** válasza:

" számítógép, stb. mániát?

okostelefon, stb. nélkül, és vegyem tudomásul, hogy változik a világ, stb. (amúgy 23

Ennyi stb...minek?

2017. febr. 27. 11:20
 3/24 Wadmalac ***** válasza:
100%

Előfordulhat, hogy ha engem látnál, besorolnál ugyanabba a kategóriába, mint aki a fészbúkot meg a chateket tolja minden szabad percében.

Mert a telón intézem a munkában illetve otthon szükséges számítógép-buzerálásom jelentős részét.

Plusz imádok olvasni, a rengeteg könnyen elérhető és tárolható e-book révén most ezt korlátlanul meg tudom tenni.

Ha egy nyomtatott könyvvel a kezemben teszem, milyen művelt vagyok, ha telóról e-book révén, akkor meg függő kocka?

Ez egy olyan eszköz, amivel hatalmas, szinte korlátlan szabadságot kapsz, rengeteg fölös időt spórolhatsz meg és rengeteg, eddig értelmetlen dolgokra elvesztegetett szabadidőt nyerhetsz vissza anélkül, hogy egy percet unatkoznod kéne. Ha meg pihenni akarsz, egy ujjmozdulattal elzárhatod az információs csapot.

Elmondom neked, általánosítasz. Például az a rengeteg stb. a kérdésedben pont ezt mutatja.

Sok fiatal rá van nőve a telójára, ez tény.

Még mindig jobb, mint az okosteló előtti idők "szobanövény" fiataljai, akik a neten, játékon függés érdekében otthon penészedtek, ki sem mozdulva.

Ezek legalább kint vannak levegőn, amíg pokemont vadásznak.

Az meg, hogy bezárkóznak, nem kommunikálnak a "fajtársaikkal", tömény hülyeség. Nemhogy nem kommunikálnak, mást sem csinálnak.

Ez egy új világ, iszonyat mennyiségű input-output információ-forgalommal.

Pont ezt kell majd használniuk akkor is, amikor dolgozni fognak. Most chatben szerzik meg a rutint. Hajrá.

Sokkal jobb a helyzet, mint az otthonülő gémer korszakban.

Ha fennáll is függőség, akkor nem a teló irányában, hanem az INFORMÁCIÓ irányában. A teló csak az eszköz, amivel hozzáférsz.

Fel kéne fogni, hogy most már két világ van egymás mellett, az egyik a kézzel fogható fizikális, a másik a neten bejárható virtuális.

Az új generáció nem becsukódik, hanem egyre nagyobb tempóban mozog ebben az új világban is. Mondom IS.

Mert a mobileszköz révén nem HELYETT.

Megölte a tévé a világot?

Nem. Pedig arról is azt mondták, mindenki otthon fog savanyodni előtte ülve egész nap és még járni is elfelejt.

Aki valóban megteszi, az nem azért ül ott, mert a tévé ott fogja, hanem mert amúgy is lusta kimozdulni. Ha nem lenne tévé, esetleg az unalom moccantaná meg őket a sarki kocsmáig.

Szóval, mindenki nyugodjon le a p..., nem jön a világvége a mobiltól.

2017. febr. 27. 12:51
 4/24 Wadmalac ***** válasza:

Hasonló tévhitek követték mindenforradalmi újdonság bevezetését.

Vasút, szövőgépek, automobil, repülők, villanyáram, rádió, tévé...

2017. febr. 27. 13:18
 5/24 anonim ***** válasza:

A játék függőségre sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani. Sok gyerek tette már tönkre magát vele.

A többi az nem akkora gond

2017. febr. 27. 22:09
 6/24 A kérdező kommentje:
Az első 4 válaszolótól elnézést kérek, mert egy kicsit félreérthető volt ahogy megfogalmaztam. Nekem amúgy semmi bajom nincs a számítógéppel, okostelefonnal, nekem is van, és könyvolvasásra én is használtam néha. És régebben számítógépes játékokat is használtam (mát nem, mert már nem érdekel; szerintem kinőttem belőle), igaz, hogy hetente maximum 2 órát, de inkább kevesebbet. De sokaknál látni tényleg, hogy képtelenek letenni a telefont, kikapcsolni a számítógépet, és elvonási tüneteik vannak, ha nem használhatják (például a bátyám ilyen; amúgy neki volt az említett reakciója). És én nem hallottam, hogy lett volna bárhol erre terápia, és mintha itt nehezebben vennék észre, ha valakinek segítségre van szüksége, mert függővé vált, és emiatt tényleg nehéz is lehet leszokni, mert elkerülhetetlen, hogy használni kell, tehát mindig ott van a kísértés. Az lett volna a kérdésem lényege, hogy miért nem foglalkoznak komolyabban ezzel a problémával.
2017. febr. 28. 22:25
 7/24 anonim ***** válasza:

A kerék feltalálása óta az emberek folyamatosan panaszkodnak arra, hogy a következő generáció mennyire lusta. Mit a keréknél, már az is baj volt, hogy lándzsákkal ölték meg a mamutot, nem pusztakézzel.

2 millió alkoholista országában szerintem a számítógép a legkevésbé káros függőség. A terápiás erőforrásokra jobb helyen is szükség van.

2017. márc. 1. 00:07
 8/24 Wadmalac ***** válasza:

#6:

Erre csak azt mondhatom, én sem érzem jól magam, ha nem tudok hozzáférni a nethez a telómmal.

Viszont megkérdezem, te függőségnek neveznéd, ha egy születésétől vak ember egyszer csak kap szemet és nem győz vele látni? Őneki nem lennének "elvonási tünetei", ha elveszik tőle ezt a lehetőséget?

A mobilnet egy új, plusz elektronikai érzékszerv, amit az emberi agy integrál a többi, "gyári" érzékszerv mellé.

Ezt én csak akkor nevezném függőségnek, ha emiatt a használója minden más fontosat elhanyagol.

2017. márc. 1. 07:34
 9/24 A kérdező kommentje:
Azért szerintem nem azonos a kettő, mert a látásra sokkal nagyobb szükségünk van, mint a mobilnetre. És tényleg vannak olyanok, akiknél például a számítógép, vagy telefonmánia tényleg az életminőségük rovására megy, bármennyire is hihetetlen. Azzal szerintem inkább ne gyere, hogy "Akkor mondj egy konkrét embert", mert szerintem Te, ugyanúgy mint mindenki más, nem feltétlenül tudnál minden egyes függőségre konkrét embert mondani, hiába hallottál már róla, hogy létező dolog.
2017. márc. 1. 22:01
 10/24 anonim ***** válasza:

A probléma abban gyökerezik, hogy soha nem tanították meg itthon kezelni az internetet. Rengeteg az átverés, a 2 nap alatt leadsz 20 kilótól a mindent meggyógyító csodanövényen és a zsarolóvíruson át a kamu fizetős ncoreig. Ebben a problémakörben természetesen ott van az is, hogy túl sokat töltenek >haszontalanul< a gép előtt.

Az internet rengeteg mindenre használható, ezerféle szakmát tanulhatsz előtte, készségeket fejleszthetsz, vásárolhatsz azon keresztül, tájékoztat és szórakoztat is. Filmnézés, zenehallgatás, játékok, hírek minden benne van. Ennek értelmében tényleg többet ülnek a fiatalok a gép előtt, mint a tévé előtt, mert még arra is jobban használható. Többet ülnek a gép előtt, mint társasoznak, mert arra is jobban használható. Többet ülnek a gép előtt, mint újságot olvasnak, mert arra is jobban használható. És már többet ülnek a gép előtt, mint ahányszor bevásárolnak, mert már arra jobban használható. Egyszerűen arról van szó, hogy az internet felváltott rengeteg mindent, ráadásul azokat a dolgokat, amikkel általában az ember foglalkozni szokott szabadidejében.

És már a telefonon keresztül randiznak, mert már arra is jobban használható?

Nem az a cél, hogy leszoktassuk őket a számítógépről, hanem megtanulják hatékonyan használni a virtuális világ nyújtotta lehetőségeket, és tájékoztatni kell őket a veszélyeikről. Ez Magyarországon elmaradt, úgy néz ki, hogy az emberek még mindig nem akarnak tudomást venni arról, hogy a közéleti eseményeket már egy jó ideje az internet uralja.

2017. márc. 1. 22:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!