Ha a hálózati 230 voltot ellenállásokkal leosztom pár voltra, és átalakítom egyenáramra, az fog tudni működtetni kisfeszültségű kapcsolást (pl. multivibrátor), vagy tönkremenne az áramkör?
"gyakorlatilag nulla percet dolgoztál a szakmában"
Én erre csak azt tudom mondani, hogy gyakorlatilag 4 éve dolgoztam a Robert BOSCH Kft-nél, és jelenleg a SAMSUNG-nál. Lelkem drága gurigája.
Egyébként több hozzászóló is azt állította, hogy nem lehetséges, ez az egyik. A másik meg az, hogy a te stílusod volt fellengzős az elején, nem az én kommentem...
Az enyém az a tiédre adott, és a többiek ellenséges hangnemére adott válaszreakció volt, mert senki nem tud tárgyilagosan hozzászólni, és leírni a választ, csak oltogatni szerencsétlen kérdezőt. Te is..
Na most jön a viccesebb része:
Hatásos teljesítményt? Na akkor menjünk bele.. kíváncsi leszek ki jön ki ebből győztesen. Miért kell hatásos teljesítményt számolnunk ellenállások esetén, aminek a kapacitív és induktív tulajdonságait most elhanyagolhatjuk, mert 50 Hz-es váltakozó árammal van dolgunk?
Légy szíves magyarázd el.. biztos okosabb vagy nálam, ha már hozzászóltál a témához, és nem a kérdezőt szidtad. Szóval miért kell hatásos teljesítményt számolni ellenállások esetén, ahol gyakorlatilag nincs fázistolás?
Mekkora cos fi értéket mérnél ott lelkem drága gurigája?
Mérjél le néhány sorba kapcsolt ellenállást a konnektorba dugva...
..aztán újra megbeszélhetjük, hogy szakmailag ki kicsoda.
Ne tedd magad nevetségessé, kérlek! Inkább menj vissza a dedóba, és tanuld meg mi az hogy "impedancia valós része". Ezzel már magadon is segítenél, ha villamossághoz értő embernek tartod magad.
Én inkább a te esetedben félnék, hogy megráz az áram. :)
"miért kell hatásos teljesítményt számolni ellenállások esetén, ahol gyakorlatilag nincs fázistolás? "
Gondolom vagy annyira értelmes, hogy rájöttél mire ezt elküldted ide, hogy nem kis SMD ellenállásokról, meg negyed, félwattos ellenállásokat kéne a fázisra tolni, hanem valami értelmesebb teljesítmény ellenállást, aminek bezony a gyártási sajátosságai miatt kapacitása is van, meg induktivitása is(leginkább az...)
Váltakozó áram esetén fázisszöget MINDEN esetben számolunk!
Nem operátori állásokra voltunk kíváncsiak...
Operátori állások? Ki dolgozott operátorként?
Aki felmutat valamit, annak hiszünk.
Te eddig csak a hülyeséget mutattad fel.
És hogy helyre tegyük a fejedben azt a káposztalét.
Ennek a 10 W-os ellenállásnak ( ami éppen megfelelő a feladathoz ) kisebb a kapacitása mint egy 0,5 Wattos fémréteg ellenállásnak. Nem kell elhinni, vedd meg és mérd le.
Butuska vagy... :) Gondolom tanítottak neked valami ökölszabályt "mindig kell számolni". Egy mérnök mindenre fel van készülve. Ez a kérdés meghaladta a tudásodat. Ez van.
Az állásomról annyit, hogy fejlesztőmérnökként dolgoztam, és éppen erősáramú hajtástechnikában. Nem hinném, hogy te fogsz engem kioktatni kapacitásról és induktivitásról az ilyen ököRszabályokkal... tapasztalni kell és tanulni.
A kérdésekre pedig nem kitérő választ adni, hanem megválaszolni... Kioktatni mindenki tud ( ahogy a fenti példa mutatja ) megválaszolni helyesen, azt viszont csak kevesen.
További jó tanulást!
AZigen, fejlesztő mérnök nem számol ilyen "apróságokkal", mint induktivitások, meg kapacitások.
Hát veled se terveztetnék meg semmit...
Még a PCB-n levő vezetősávok közötti kapacitással is számolok, gyengeáramnál, nemhogy ERŐSÁRAMNÁL!!!
Ember, vicc vagy.
Elősegítem a tanulásodat. Az utolsó két paragrafus tanulságos lehet...
Eleve nem számít ilyen alacsony frekvencián egyik ellenállás kapacitása sem, azt csak a minimum pár száz kHz-es tartományban kell figyelembe venni.
A nyákon levő vezetősávok közti kapcsolat ugyancsak magas frekvenciákon számít. Rakj össze otthon valamit, és mérd le. Vagy csak kicsit olvass utána, miért nem 50 Hz-en rádiózunk :) Szerintem magadtól is rá fogsz jönni..
Hasznos is volt annak idején az EMT... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!