Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha a hálózati 230 voltot...

Ha a hálózati 230 voltot ellenállásokkal leosztom pár voltra, és átalakítom egyenáramra, az fog tudni működtetni kisfeszültségű kapcsolást (pl. multivibrátor), vagy tönkremenne az áramkör?

Figyelt kérdés

2014. máj. 24. 13:48
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:
Az is, helyett az se
2014. máj. 24. 14:56
 12/51 A kérdező kommentje:

Na, látom ebből se lesz semmi. Használok inkább 9 Voltos elemeket.

Talán pár órát ki fognak bírni.

2014. máj. 24. 15:03
 13/51 anonim ***** válasza:

Multivibrátorral?

Inkább pár hónapot folyamatos üzem mellett.

Ismételni tudom magam, gondolkodj.

Egy multivibrátor mekkora áramot vesz fel? Mérd le.

Egy elem mekkora áramot tud leadni? Rá van írva. Számold ki!

2014. máj. 24. 15:04
 14/51 A kérdező kommentje:

Amúgy meg még egyszer felvetném, most egy kérdés formájában : Mi a francból kell azt gondolni, hogy én kézzel belenyúlnék az áramkörbe, amikor már felkapcsoltam a hálózati hosszabítón a gombot???!

[link]

2014. máj. 24. 15:05
 15/51 A kérdező kommentje:

"Multivibrátorral?

Inkább pár hónapot folyamatos üzem mellett."

A multivibrátor csak egy példa volt arra, hogy kb. olyan méretű kisfeszültségre tervezett komponensekről van szó, mint amik a multivibrátorban is vannak, úgy durván. Pl. nano, piko nagyságrendű kapacitások, pár tíztől pár ezerig terjedő ellenállások, BC547/548, vagy 2NXXXX tranzisztorok, 1N11XX sima diódák.... csak ezekből azért kicsivel több van az áramkörben, tranzisztorból úgy 20 db körül.

2014. máj. 24. 15:10
 16/51 anonim ***** válasza:

Az egy dolog, hogy direkt nem nyúlsz hozzá, véletlen odakaphatsz, vagy elborulhat, mozoghat, hozzá érhet bármi máshoz, ami vezet.

Vagy más is hozzá nyúlhat.

Gondolom elég fiatal vagy még, ezért nem érzed át a dolgot.

Ha csinálsz egy eszközt, felelősséggel tartozol annak működéséért és mindazok életéért akik használják, vagy hozzáférhetnek.

Ha valaki arra jár te meg épp másfelé nézel és megfogja és meghal, az bizony a te felelősséged.

De alapból hülyeség amit kitaláltál kár rajta tovább rugózni.

2014. máj. 24. 15:11
 17/51 anonim ***** válasza:
#15 nekem wampler bemenet szimuláló hangtechnikai előfokozat megy 9voltos elemről. simán elmegy folyamatos üzem mellett 2 hétig, pedig egy 90wattos ipari végfokot hajt.
2014. máj. 24. 15:13
 18/51 anonim ***** válasza:

Hagyjátok. Nem "nem érti", hanem nem akarja érteni.

Itt nem válaszokat keresett, hanem megerősítést a saját véleményéhez. Amikor nem kapta meg, behisztizett. Majd lecsavar neki a faterja két nagy fülest az első áramütés után, oszt jónapot...

Na figyelj, az ellenállásosztó miért nem jó? rajzold csak le szépen, mikor merre megy az áram. A hálózati csatlakozótól az osztón és az egyenirányítón át bele a kis áramkörödbe. Ha a fázis a pozitív feszültségű a diódahídon merre megy az áram? és ha a fázis épp a negatív tartományban van? végigkövetted ezt is a rajzon?

Na most már látod, hogy ha a hálózati feszültség mindkét ágába nem teszel ellenállást, valamelyik félperiódus alatt mindenképpen áramütést kaphatsz / letestelheted a fázist figyelmetlenségből?

Nem hiszem el, hogy nincs otthon egy régi mobiltöltő, vagy USB töltő, amit ne tudnál felhasználni a kísérleteidhez.

2014. máj. 24. 15:15
 19/51 anonim ***** válasza:

Amúgy előző adott is neked ötletet.

Fogsz egy USB-s végü kábelt, levágod a túlsó végét, az 5Volt és a GND szálat kivezeted tetszőleges helyre, beteszel sorba egy ellenállást, hogy az 5Voltról max 480mA-t vehess le zárlat esetén, azt kész az USB-s kis tápod.

2014. máj. 24. 15:19
 20/51 A kérdező kommentje:

"Ha csinálsz egy eszközt, felelősséggel tartozol annak működéséért és mindazok életéért akik használják, vagy hozzáférhetnek."

Nem fog arra járni : testvéreimnek egyszerűen megmondom, hogy most ne nyúljanak bele.... de azt igazán mondani sem kell, mert annyira hidegen hagyja őket bármi ilyesmi is... Ha nem tanulnak, akkor vagy a mobilt nyomkodják, vagy a PS3-at. Az egészen keresztül fognak nézni, azt se figyelik, hogy mit csinálok.

Én meg azért csak tudok vigyázni, hogy ne nyúljak bele : A hosszabítót kiteszem az asztal végére, aztán ha készen vagyok, odamegyek bekapcsolom.... Ha nagyon elrontottam valamit, és esetleg leverné a biztosítékot, akkor gyorsan kihúzom a hosszabítót, és megnézem, hogy melyik kapcsoló kapcsolt le a fali biztosítékdobozban.

Ennyi, nem?

De ha meg tényleg félnem kéne, hogy testvéreim érdeklődését kivételesen felkelti a dolog, hogy odamenjenek, akkor meg felmegyek a tetőtérbe, és ott csinálom. Ennyi.

2014. máj. 24. 15:20
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!