Diódákat sorba lehet kötni?
Elvileg lehet, de ilyesmit csak akkor szokás csinálni, ha olyan nagy feszültségeket kell egyenirányítani, amihez már nem szerezhető be elegendően nagy zárófeszültségű dióda. A hálózati feszültség egyenirányítására egyszerűbb beszerezni megfelelő zárófeszültségű diódákat. Ha mégis sorosan kapcsolod a diódákat, akkor jól írják a többiek, hogy minden diódával párhuzamosan kell kapcsolni egy ellenállást, esetenként kondenzátort is látni ilyen célból. Ezeknek az a feladata, hogy az egyes diódákon arányosan oszoljon el a rájuk kerülő zárófeszültség.
Ha egyutas egyenirányítást használsz töltőkondenzátorral, akkor nem elegendő a két sorosan kapcsolt 200 V zárófeszültségű dióda, mert ilyenkor a diódákra terhelés nélkül közel a hálózati feszültség csúcsértékének kétszerese kerül, ami 650 V. Ez esetben még három sem elég, legalább négy kell.
Hídkapcsolásnál a diódákra a hálózati feszültség csúcsértéke (325 V) kerül. Ekkor elegendő két 200 V zárófeszültségű sorosan kapcsolt dióda, de biztonságosabb hármat használni.
Nem tudom, hány amperos speciális alkalmazásra gondoltál, de egy standard 1N4004 filléres dolog, ami elviszi az átlagos TV-tápegységeket is, a 100-120 W kategóriában:
Kérdező, ha akkora mester vagy, mint a privát üzeneted "tanúsítja", akkor olyan mesterien kellet volna megfogalmazni a kérdést, mint magam is tettem volna hasonló esetben, azaz érthetően felvázolom a célt.
Hogy ne másoknak kelljen találgatni, feleslegesen írogatni, egyúttal elősegítve a megfelelő választ is.
Láthatod, magam részéről mesterien beépítettem a válaszomba egy lehetséges opciót.
Most akkor ki a nagyobb mester...
Nekem megírta privátban, hogy olyan nagyfeszültségű dióda kellene, amit már nem gyártanak. Viszont azt még mindig nem árulta el, mennyi az a nagyfeszültség. Ezenkívül az sem mindegy, hogy milyen kapcsolásban használod.
Egyszerűbb lenne, ha leírnád:
Milyen alkalmazásban szeretnéd felhasználni a diódákat?
Mekkora zárófeszültség kerülne, rájuk, mekkora áram folyna rajtuk?
Mekkora feszültségre és áramra kéne?
18kV-ra még van dióda (DD1800). Kb 200Ft darabja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!