Ha bedugok egy 13 amperes fogyasztót, miért pislant a csillár és miért lesz kicsit gyengébb a fényereje?
"Én úgy tudom hogy a kötési pontok megfelelő tervezés esetén is gyengülneknek idővel"
Megfelelő kivitelezés esetén nem.
Egyébként meg bármi lehet.
Példa kedvéért, 16 A-re méretezett hálózat, akkor 13 A nem túlterhelés, de járhat ilyen természetes hatással, ami még belefér, illetve nem is lenne gazdaságos kivédeni (vagyis túlméretezni mindent).
Hibás kötések durvább eséseket okozhatnak, ezt persze így nehéz érzékelni, hogy a határ. Egy jó szakember érzi esetleg rutinból, kétes esetben vizsgálatot igényel.
Eszerint egy 16 A-re biztosított hálózat több áramot is elvisel.
A linken említett 2-3 % tervezett feszültségesés, az emberi szem által izzólámpán megfigyelve érzékelhető.
Stabilizált, áramgenerátoros meghajtású LED-lámpánál nem látszik, de vannak olyan LED-lámpák is, ami például kapacitív előtétes, az is érzékeny ilyesmire.
"Érdekes mert én pont azt hallottam hogy 16 amperes hálózatot még 10 amperrel se szabad tartósan terhelni, mert nem arra való..."
Te már tudhatsz valamit. Igaz hogy '91 óta vagyok a szakmában, de csak 2000 óta folglalkozom felülvizsgálatokkal, és sajnos ilyenről még én sem hallottam. Itt mindig tanul valamit az ember.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!