250W RMS 4Ohm-os mélynyomó hangszóróhoz elég lehet egy 100W-os erősítő?
Bluetooth hangszórót szeretnénk csinálni összesen 5 hangszóróból.
1 mély, 2 mid-range és 2 magas a mid-range-re tehát 3 csatornás (2.1) erősítővel igazából.
Viszont nem találok olyan erősítőt ami bluetooth-os és legalább 250W a mély csatorna.
De sok helyen olvastam, hogy az erősítőnek kell "erősebbnek" lennie nem a hangszórónak.
De nem annyira értek hozzá ezért nem tudom, hogy nem is lehet, vagy csak nem ajánlott kisebb erősítőt használni.
Vagy lehet, csak óvatosan? Vagy mire kell figyelni?
Valahogy megértem mindkét oldalt, de lehet ezt kultúráltan is folytatni. Tök érdekes téma szerintem.
Nem kell beszólni egymásnak. Csak hozzatok érveket meg ellenérveket. Vitatkozzatok ha kell, de ne veszekedjetek.
Szóval...
Eddig ott tartok, hogy a clipping-re hivatkoznak sokan mint negatív hatás ha gyenge az erősítőd.
De a hangszóróknak van egy peak teljesítménye is ami ha jól tudom akkor az én esetemben valahol 1100W környékén van.
Ez mit jelent pontosan?
Úgy tudom ez azt a teljesítményt jelöli amit a hangszóró rövid ideig képes kezelni.
Ennek nincs köze az erősítőhöz?
Kérdező nekem mindegy kinek hiszel, látod 20-as milyen nagy szakértőnek képzeli magát. Szerinte a 250 W-os hangszóróhoz használhatsz 500 W-os erősítőt, aztán majd mikor a hangszóró erre füsttel válaszol vagy kiköpi a membránját, mehetsz hozzá reklamálni.
„400 wattos hangszoro vagy 1 percig birta a 800+ wattos terhelest”
Ezzel saját magadat cáfolod. A 400 W RMS teljesítményű hangszóró 800 W RMS teljesítménnyel egyetlen perc alatt tönkretehető. Az más kérdés, hogy rövid ideig elvisel 800 W-ot. Ha egy 800 W-os erősítővel használod, akkor nagy eséllyel tönkretehető.
„meg ahhoz se ertesz. rms, max teljesitmeny”
„nem kell ide meg szakember se ez egyszeru fizika amihez szinten nem ertesz”
Igen én nem értek hozzá, de te, mint nagy szakértő vajon meg tudsz-e oldani egy elektronika példát, bizonyítandó nagy tudásodat?
„a clipping az az amikor mar az erosito elerte kb a max teljesitmenyt es mar elkezd torzulni a jel ez altalaba az utolso 10% utan jon erositotol fuggoen.”
Akkor most magyarázd el mi ennek az oka?
"2 wattos ellenallast is meglehet terhelni 4 wattal rovid idore ahogy egy hangszorot is jon a drop a 200 wattos melynyomo siman megeszik 400at ugy hogy semmi baja nem lesz, es ha az erosito is rendesen birja."
De csak rövid idejű erősítővel ugye?... :)
"...amugy rovid ideju erosito nem letezik"
Tényleg? Jó reggelt kívánok! :)
"es pont ezert ajanlott mely hangszorokhoz a nagyobb teljesitmenyu erosito"
Hogy ne az erősítő égjen le, hanem inkább a hangszóró....
Egyébként valamire való erősítőben van védelem ami megakadályozza hogy tönkremenjen túlterhelés esetén...
Milyen érveket szeretnél még?
Ha a hangszórót tartósan túlterheled akkor a hangszóró tönkremegy.
Egy kétszer akkora kimenőteljesítményű erősítővel ezt könnyen meg lehet tenni.
Ha az erősítő teljesítménye kisebb akkor ez sokkal kisebb eséllyel történik meg.
Ebből a szempontból az utóbbi előnyösebb összeállítás.
Az hogy a kisebb erősítőt padlón túlvezérelve torzítani kezd és emiatt az is tönkreteheti a hangszórót semmit nem játszik a kérdés szempontjából, mert a ebből kiindulva a kétszer akkora erősítőt is túl lehet vezérelni ami pont ugyanoda vezet.
Következésképp a nagyobb erősítő nem előnyösebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!