250W RMS 4Ohm-os mélynyomó hangszóróhoz elég lehet egy 100W-os erősítő?
Bluetooth hangszórót szeretnénk csinálni összesen 5 hangszóróból.
1 mély, 2 mid-range és 2 magas a mid-range-re tehát 3 csatornás (2.1) erősítővel igazából.
Viszont nem találok olyan erősítőt ami bluetooth-os és legalább 250W a mély csatorna.
De sok helyen olvastam, hogy az erősítőnek kell "erősebbnek" lennie nem a hangszórónak.
De nem annyira értek hozzá ezért nem tudom, hogy nem is lehet, vagy csak nem ajánlott kisebb erősítőt használni.
Vagy lehet, csak óvatosan? Vagy mire kell figyelni?
"De sok helyen olvastam, hogy az erősítőnek kell "erősebbnek" lennie nem a hangszórónak."
Nem olvastad félre? Pont fordítva van!
"Szirty, elképzelhető, hogy nem olvasta félre, mert több cikk is azt bizonygatja"
Lehet hogy bizonygatja, velem még nem jött szembe ilyen cikk.
Hozzáteszem (ha innen fújna a szél) olyan cikkeket ritkán olvasok amikor vájtfülűek azt bizonygatják hogy a zeneszobában ne legyen a hangcuccon kívül más elektronikus eszköz és ha újság vagy könyv van a szobában abban páratlan számú oldal legyen mert akkor jobb a hangminőség.
"a nagyobb teljesítményű erősítő és a kisebb teljesítményű hangszóró párosítás a jó."
Ennek mi lehet az oka? A damping faktor?
Ahhoz mindenképp jó ez a párosítás hogy alkoholgőzös házibulin kicsontozzuk a hangládát...
Nem vagyok biztos benne, hogy ez teljesen jó példa ide.
De néztem videókat is ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=hLIlQtOhbLA&ab_channel=PaulM..
https://www.youtube.com/watch?v=6B0OlQaD_i4&ab_channel=Audio..
Ezekben azt mondják, hogy rosszabb, ha gyengébb az erősítő.
"Ezekben azt mondják, hogy rosszabb, ha gyengébb az erősítő."
Azt. Mind a kettőben azzal érvelnek, hogy ha az erősítő kisebb teljesítményű mint a hangsugárzó, akkor nagy hangerőn hallgatva az erősítő torzítani fog ami károsítja a hangsugárzókat.
Véleményem szerint egy megfelelően összerakott rendszer szabványos jelszintekkel hajtva a maximális hangerőn nem kellene hogy torzítson.
Egy 20W-os erősítő egy 200W-os hangfalon max hangerőn 20W-al fogja hajtani a hangsugárzót torzítás nélkül.
Torzítás túlvezérléskor jön létre ami optimális esetben maximális hangerőn sem jön létre.
Ráadásul a második videóban a nagyobb erősítő használatánál azt magyarázza, hogy a túlságosan nagy teljesítmény túlhajtja a hangsugárzókat ami jól hallható és akkor majd a használója visszább veszi a hangerőt a hangszórók megóvása érdekében.
Ezt az első esetben is pontosan ugyanígy meg lehet tenni mert ha az erősítő kezd torzítani az ugyanúgy jól hallható. :)
10, Szirty egyetértek veled.
Például 50 W-os erősítő – 100 W-os hangszóró. Az erősítő 50 W környékén kezd el jól hallhatóan torzítani. Normális esetben nem növeljük tovább a hangerőt, mert az egyre nagyobb torzítással jár. De, ha mégis túlvezérlik az erősítőt, akkor is a leadott teljesítmény elvileg legfeljebb 100 W lenne.
200 W-os erősítő – 100 W-os hangszóró. A 100 W elérésekor a hangszóró kezd el torzítani, vagy jól hallhatóan verődik a lengőtekercs, ezért nem növeljük tovább a hangerőt. Aztán, ha valaki mégis feltekeri a hangerőszabályzót, vagy véletlenül nagyobb jel, esetleg egy brumm kerül a bemenetre és máris túlterheltük a hangszórót.
50 W-os erősítő – 100 W-os hangszóró, vagy 200 W-os erősítő – 100 W-os hangszóró, melyikkel van több esély tönkretenni a hangszórót?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!