Miben más a váltakozó áram, mint az egyenáram?
Amit tudok, hogy az egyenáramnak konstans értéke van, minden feszültség és áram konstans. Illetve az áram és feszültség az egy irányba folyik/esik.
Míg váltakozó áram esetén mindennek szinuszos, vagy cosinuszos az értéke.
Az áram és a feszültség másodpercenként többször irányt vált, ha 50Hz-es a frekvencia, akkor 1 másodpercben 50x vált irányt.
Ennek mi értelme van, hogy az áram és a feszültség irányt vált, mire jó ez?
Nem minden váltóáram sinusos! Sőt!
A cosinusos az milyen? :D
És egyenáram nál sem konstans sem a feszültség, sem az áram... Ha ráterhelsz egy ceruza elemre annak esni fog a feszültsége - tehát nem konstans.
A szinuszos alatt szinuszoidra gondoltam, az tartalmaz mind sin-t, mind cos-t, hogy például így van megadva a gerjesztésem:
U(t) = Um * cos(ωt + φ), ahol Um az amplitudó, ω a körfrekvencia és φ a kezdőfázis.
Míg egyenáramnál a konstans alatt arra gondoltam, hogy csak egy szám. Lehet jobb lett volna, ha azt írom, hogy skalár.
pl.:
U = 12V
De igazad van itt is lehet időtől függő, pl.:
U = 20*e^-5t V alakú
"szinuszoidra gondoltam"
Nem vagyunk gondolatolvasók! Írd le amit gondolsz, különben hogyan találjuk ki? :D
Nem változott meg egyszer sem a kérdésem. Azt szerettem volna tudni, hogy mi értelme van a váltó áramnak, annak, hogy másodpercenként x alkalommal irányt váltanak a komponensek változói. Ez mire jó, és ez miért elterjedtebb, mint az egyenáram.
A kérdésnek semmi köze nem volt itt sem cos, sem sin dolgokról, azt csak mellékesen leírtam, hogy mit tudok róla, ebbe csak te kötöttél bele. Viszont ezek a dolgok nem szükségesek a kérdés megválaszolásához, ha ezt nem sikerült eddig felfogni, akkor olvasd végig mégegyszer a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!