Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy ilyen feladatban hogy...

Egy ilyen feladatban hogy kell kiszámolni az eredő ellenállást?

Figyelt kérdés

A hálózat így néz ki:

[link]

Nem látszik tisztán soros, illetve tisztán párhuzamos ellenállás amit össze lehetne vonni.

Próbálkoztam csillag-delta átalakítással, 2x tudtam rajta alakalmazni, de átalakítás után csak 2db ellenállást tudtam csak összevonni, majd megint elakadt a dolog, nem lehetett benne tisztán sorosan vagy tisztán párhuzamos ellenálláspárt találni, illetve nem lett benne se csillag, se delta alakzat, így a csillag-delta átalakítást sem tudtam többször alkalmazni.

Egy ilyen kapcsolásnál hogy lehet eredő ellenállást számítani?

2022. okt. 10. 21:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
90%

Ebben a kapcsolásban, amit lerajzoltál (egyébként jó a rajz) a delta-csillag átalakítás után a B és az E már nem csomópontok, ezeket itt már ne is jelöld be. Az eredeti kapcsolásban a B és az E pontok kifelé nem csatlakoznak sehova. A delta-csillag átalakítás után már a D sem csomópont, ez a G-F csomópontok között levő két ellenállás közös pontja volt. RGB-RBC sorosan van kapcsolva összevonhatók, RAE-REF sorosan van kapcsolva összevonhatók, RGF közötti két ellenállás is sorosan van kapcsolva, ezek is összevonhatók. Ezekkel az összevonásokkal rajzold le a kapcsolást. Így az áramkörben még két delta kapcsolás lesz, amelyek közül az egyiket átalakítva csillagba már kiszámítható az A-C pontok közötti ellenállás.

2022. okt. 11. 00:04
 12/16 NTBS ***** válasza:
0%
Nem tudom.
2022. okt. 11. 06:48
 13/16 anonim ***** válasza:
82%

"ez, hogy az A ponthoz képest a B és az E ponton azonos feszültség van, ezt miből lehet megállapítni, vagy honnan lehet látni?"

Leginkább ránézésre. Mindegyik ág egy feszültségosztó "közepe".

2022. okt. 11. 08:59
 14/16 anonim ***** válasza:
83%

1-es vagyok, mivel látszik, hogy nem csak azt várod, hogy megoldjuk helyetted, ezért itt a teljes megoldás:

[link]

Itt láthatod, ha már az elején észreveszel bizonyos dolgokat, akkor sokkal egyszerűbb eljárással juthatsz eredményre. Ha az ellenállások nem lennének azonosak, illetve a hidak nem lennének kiegyenlítve, akkor csak a többszöri delta-csillag átalakítás jöhetne szóba. Az egyes csomópontok betűkkel való megjelölése nagyon előnyös, mert egy átrajzoláskor így könnyen azonosíthatók az eredeti és az új rajz azonos csomópontjai.

2022. okt. 11. 09:57
 15/16 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm szépen a segítséget, mindenkinek ment a zöld kéz.
2022. okt. 11. 10:01
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

NTBS:

Tudattad velünk, hogy te nem tudod, ez enélkül is nyilvánvaló volt, de, ha nem tudod, akkor minek irkálsz ide?

2022. okt. 30. 19:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!