Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Bojlerhez időkapcsolós konnektor?

Bojlerhez időkapcsolós konnektor?

Figyelt kérdés

Mivel nappali áramunk van (most nem szeretnénk bevezettetni a vezéreltet) ajánlott-e ilyet használni a bojlerhez?

A bojler nincs nedves környezetben, de nem fixen van kötve, kazánházban van. Az áramkörön egyik világítás van még, más semmi.

Nézegettem ezeket a digitális időzítős konnektorokat, de nem tudom, egy ilyen szerkezet, az alapba konnektorba dugott bojlerrel nem-e tehet kárt?

Elvileg bírja a 16 ampert maximum, de zárójelben ez szerepel:

névleges kapcsolható teljesítmény 3680 W (460 W). Tehát ott már a 460 W-ot írja zárójelben, ami ugye kevés, mivel 1800 Wattos fűtőszál van a bojlerben.

Érdemes ezzel próbálkozni vagy hagyjam a fenébe és ne bízzak egy pár ezer forintos szerkezetben?

2022. aug. 13. 00:33
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Egyszerűen ki tudom mérni egyébként, mielőtt megvásárolom. Van fogyasztásmérő, lemérem 3 napig hány kilowatt megy el, jelen állapotban. A hőfok szabályzó középre van állítva jelenleg. Aztán 3 nap megcsinálom, hogy leveszem full nullára, este felkapcsolom, és megnézem mennyit fogyasztott úgy, hogy a kihűlt vizet felfűtötte. Igazából engem elektromos biztonsági szempontból érdekelt főleg, mennyire biztosak ezek a konnektorba dughatós pár ezer forintos kütyük, valóban képesek e akkora terhelést bírni (max 9 ampert vesz fel, ugye a fogyasztás mérő azt is kijelzi. (Mondjuk a vasalón meglepődtem hogy közel 12 amper, szerencsére azon a körön nincs más csak egy világitás, de lehet bele kellene már néznem a konnektor belsejébe, főleg hogy valami Mentavilles vacak), a bojlernél Schneider van szerencsére. A bojlernél igen, 1,5 réz van, sajnos 2 Db világitás is azon a körön van, így nyilván van kötés, és nem fix bekötés. Ráadásul épp néztem a bojler kézikönyvet, azt irjak, hogy védőcsöves alkalmazás tilos. Nos, hat itt egy szép műanyag védőcsőben vannak a vezetékek a konnektorhoz víve. Bár rendes villanyszerelő jött, mikor bojler csere volt, még se mondta ő se, hogy fixen kössük, semmi ilyet. Lekapta a régi bojlert, mivel pici eltérés volt, valamit művészkedtek, hogy felferjen a régi helyére, ugyanazt a kábelt ami a régin volt azt tette az újra, annyi hogy a dugvillát meg az aljzatot is kicserélte, és ennyi. Ezek szerint minden úgy sz.r ahogy van és nem idő kapcsoló kéne, hanem szakszerű bekötés. 🤣 hurrá. Egyébként igen, Fi relé van, de egyetlen egy az összes áramkörre
2022. aug. 13. 03:46
 12/27 anonim ***** válasza:
Amit te szeretnél azt igazából egy okosbojler optimálisabban tudja, szóval ha nagyon meg akarod oldani a mostani tök eladható
2022. aug. 13. 03:47
 13/27 anonim ***** válasza:

" Aztán 3 nap megcsinálom, hogy leveszem full nullára, este felkapcsolom, és megnézem mennyit fogyasztott úgy, hogy a kihűlt vizet felfűtötte."

Ha pontos akarsz lenni, csak húzd ki a villásdugót, ne tekerd el a termosztátot.

Egyébként a kérdező sem tudja pontosan hogy mi ez, és a válaszolóktól se láttam még olyan aki közelítene. Vegyünk alapfogalmakat. Mi az a hó? Mitől meleg valami, mitől hűl ki, és mennyi idő alatt, stb. Mi fontos egyáltalán egy bojler esetében? Mik azok a használati szokások? Normál, vagy kedvezményes mérés?

A kedvezményes mérést nem kell bemutatnom, adott napszakokban elérhető, máskor nem. A bojler, mint hőszigetelt melegvíz előállító és tároló. Hideg a víz? Van áram? Felfűt. Van melegvíz, akkor is ha éppen egy fél napja nincs áram, mert a hőszigetelt tartály nem engedi kihűlni. Itt egy fontos kifejezés. Kihűlés. Mitől hűl valami? Attól, hogy a környezet hőmérséklete alacsonyabb. Ez a melegvíznél sajnos mindig így van. Tehát ha meleg, hűlni akar. Mit csinál vele a bojler? A termosztát érzékeli, és melegíteni akar. Mikor már egyszer bevittük a hőt, elszökik, további hőt kell bevinni, pótolni a veszteséget.

A nappalinál indokolt-e hogy felfűtsük és tárolgassuk a meleg vizet, miközben szökik a hő? Holott a felhasználás előtt is melegíthetnénk, és nem kell a szökő meleget pótolni egy napig megint. Hiszen minél nagyobb a delta T, és a t, azaz a hőmérséklet különbség és az eltelt idő, annál többet veszítünk (azaz veszteség mindig van).

Tehát azoknak is igaza lehet, akik folyton fűtenek, és azoknak is, akik nem.

A differencia a használati szokás.

Ha én esténként kifürdöm a 100 literes bojlerból a 100 litert, nyilván 100 liter hideg vízzel indulok, ahonnan nincs mit spórolni. De igen, ha csak másnap délután kapcsolom be, mert mondjuk 3 óra alatt felfűt.

De mi van akkor, ha csak 50 litert csapolok?

Marad 50 liter meleg. erre szokták mondani, hogy ne hagyd lehűlni, mert akkor megint fel kell melegíteni. Oké, innen két út lehet. Gyorsan felmelegítem, és nagy lesz a delta T, és mondjuk 20 óra alatt veszítek x energiát, amit pótol közben a bojler.

Vagy, hagyom hűlni, de a delta T sokkal kisebb lesz (sőt, ahogy hűl, egyre kisebb), kevesebbet vesztek (hosszú távon ez a legkedvezőbb energetikai szempontból, az megint más kérdés, ha ez nagyon gyakori, akkor a tartály akár befertőződhet, jó büdös tud lenni). Aztán amikor kell, mehet a fűtés.

Ezzel tudnak játszani az okos bojlerek. Osztott tartállyal akár kevesebb vizet melegít ha az is elég, és mivel 100% hőszigetelés nincs, a veszteségek ütemezésével tud spórolni.

A lakás fűtéssel szokták ezt keverni hogy hagyjuk-e lehűlni míg nem vagyunk otthon ...

Csakhogy ott más számít. A levegő páratartalma, párazárás, szellőzés, harmatpont. Mivel nem szeretnénk penészes, dohos falakat. De aki ezzel nem számol, annak lesz.

2022. aug. 13. 09:41
 14/27 anonim ***** válasza:
40%

Neked egytávvezérelhető relére van szükséged, ami mellesleg tudja az időzítés funkciót.

Pl. egy ilyenre:

[link]

Mivel neked tényleg ritkán kell meleg víz, alapból legyen kikapcsolva. Ha tudod, hogy amikor hazaérsz, szükséged lesz meleg vízre, pár órával korábban bekapcsolod. Egy feltétele van, az otthoni routert lássa a készülék megbízhatóan.

AMit írtak, az is fontos: úgy dugd be a konnektorba, hogy a fázist szakítsa meg a relé.

2022. aug. 13. 09:55
 15/27 anonim ***** válasza:
57%

"az is fontos: úgy dugd be a konnektorba, hogy a fázist szakítsa meg a relé."

Vagy nem.

A bojler szempontjából semmi jelentősége.

Mi van akkor, ha nem a fázist szakítja?

2022. aug. 13. 11:14
 16/27 A kérdező kommentje:
Nem tudtam, hogy a Hajdu bojler fázisérzékeny. Legalábbis engem erre nem figyelmeztettek
2022. aug. 13. 12:11
 17/27 A kérdező kommentje:

Az okosbojleren én is gondolkodtam, de jelenleg ilyen volumenü beruházást a jelen helyzetben nem igazán engedhetek meg magamnak, azzal a címszóval, hogy majd évek múlva megtérül az ára.

Vezérelt áramhoz: Haveroméknak azon megy a bojler. 4 tagú család, pontosabban inkább 3, a tesója hol ott van, hol nincs. Mindig panaszkodik, hogy nincs melegvíz, tiszta ideg állandóan, hogy menne valahová délután, meló után, aztán nem tud fürdeni, mert nincs meleg víz. Így van nekik valami kapcsoló, nem tudom mennyire legális az, hogy olyankor nappali áramról megy, bedugják a konnektorba és kész. Apja autovillamossági szerelő, el tudom képzelni milyen legális módszer lehet... De igazából, igen én is pont ettől tartok. Lehet kevés víz kell, de ha pont abban az időben nincs víz, főleg a nyári melegben, ha most valahova elmegy az ember, hazajön, nincs más út, mint zuhanyozni, fürdeni. Rém idegesítő tényleg, hogy várjon az ember arra, hogy felfüt.

2022. aug. 13. 12:15
 18/27 anonim ***** válasza:
30%
Nem a Hajdu bojler fázisérzékeny, hanem alap, hogy mindig mindenhol a fázist szakítjuk meg, sosem a nullát.
2022. aug. 13. 12:27
 19/27 anonim ***** válasza:

Nem rossz dolog az a vezérelt áram. Mi hároman vagyunk (+ mosogatás) egy 120 literes bojlerre, ami vezérelt áramról megy, mióta megvan. Szereltem jelzőfényt a lakáselosztóba, így mindig látom, mikor kap áramot a bojler, ami javában éjszaka, éjfél után történik. Többször látni azonban, hogy van vezérelt áram, de a bojler mégsem fűt, mert elég meleg a víz. Ennek megfelelően évek óta nem volt olyan eset, hogy ne lett volna melegvíz bármelyik szakaszában a napnak.

Én a haverodék helyében szólnék a szolgáltatónak, hogy valami nem kerek, biztosan nem szenvednék így a melegvízzel. Illetve nem ismertek a körülmények: lehet, túl kicsi a bojler vagy éppen túl vízköves.

2022. aug. 13. 15:51
 20/27 Szirty ***** válasza:

"...majd azt ajánlod, hogy olvasson több fórumon is véleményeket. Akkor mégiscsak fontos az elmélet?"

Milyen összefüggés lehet az alábbi három dolog között ami egyértelműen megválaszolja a fenti kérdést? :)

1. Elmélet

2. Gyakorlat

3. Fórumokon olvasott vélemények

2022. aug. 14. 08:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!