Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Bojlerhez időkapcsolós konnektor?

Bojlerhez időkapcsolós konnektor?

Figyelt kérdés

Mivel nappali áramunk van (most nem szeretnénk bevezettetni a vezéreltet) ajánlott-e ilyet használni a bojlerhez?

A bojler nincs nedves környezetben, de nem fixen van kötve, kazánházban van. Az áramkörön egyik világítás van még, más semmi.

Nézegettem ezeket a digitális időzítős konnektorokat, de nem tudom, egy ilyen szerkezet, az alapba konnektorba dugott bojlerrel nem-e tehet kárt?

Elvileg bírja a 16 ampert maximum, de zárójelben ez szerepel:

névleges kapcsolható teljesítmény 3680 W (460 W). Tehát ott már a 460 W-ot írja zárójelben, ami ugye kevés, mivel 1800 Wattos fűtőszál van a bojlerben.

Érdemes ezzel próbálkozni vagy hagyjam a fenébe és ne bízzak egy pár ezer forintos szerkezetben?

2022. aug. 13. 00:33
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
72%
És miért lenne jó ha időkapcsolóval kapcsolgatnád? A benne lévő termosztát miért nem jó?
2022. aug. 13. 00:34
 2/27 A kérdező kommentje:
Azért, hogy csak akkor kapcsoljon be, amikor szükség van valóban melegvízre. Mert így állandóan melegít, naponta többször és pörög az a villanyóra rendesen én meg fizethetek mint "az állat". Ezért gondoltam automatikus időzítőre, ami a megadott periódusokban, mikor tudom, hogy szükséges a meleg víz, akkor bekapcsoljon és felfűtsön. Egyébként egy ismerősöm ajánlotta ezt a módszert. Oké, kávéfőzőnél merek ilyesmivel kisérletezni meg egy éjjeli lámpával... de a bojlerrel kapcsolatban fenntartásaim vannak.
2022. aug. 13. 00:40
 3/27 A kérdező kommentje:
Mindenem energiatakarékos, az összes izzó helyett LED van évek óta, TV is LED, van 1 PC, ami heti 5 órát, ha megy összesen. Heti max 3 mosás, esetleg még a szennyvíz átemelő szivattyú az, ami talán többet eszik, ezen kívül semmi. Néztem fogyasztásmérős konnektorral az eszközöket, egyedül a bojler az ami napi 4-5 kilowattot simán elfogyaszt...Ezen szeretnék csökkenteni.
2022. aug. 13. 00:50
 4/27 anonim ***** válasza:
61%

Nem lesz kevesebb ettől érezhetően kevesebb a villanyszámlád (pár száz Ft talán egy év alatt ha összejön). Tekerd lejebb a hőfokot az többet jelent. Takarítsd ki a bojlert, esetleg vegyél egy újabbat amiben már jobb a hőszigetelés. Vegyünk egy 200l-es bojlert. A bejövő hidegvíz kb. 15 fokos (számoljunk ezzel), szeretnél ebből 50 fokos melegvizet csinálni. Q=c*m*dT=4,2 kJ/kgK * 200 kg * 35 K = 29 400 kJ=29,4 MJ ennyi hőt kell bevigyél. 1kWh=>3600kWs=3.6MJ -> 8.16 kWh Ez egy adag víz felfűtése. Ez akkor is annyi ha reggel fűtöd fel, meg akkor is ennyi ha este "amikor kell". Nyilván egy minimális hővesztesége van (ez is egyébként a hőmérséklet különbségtől függ, de egy korszerű bojler hőszigetelés már nagyon jó). Vissza ez előző példához ugyanígy 200 l-es bojler, de nem 50-re hanem 60 fokra állítod a hőfokot: 4,2 * 200 * 45=37,8 MJ ->10,5 kWh /2.34 kWh-val több/. És ez mindegy, hogy akkor fűti fel amikor otthonv agy, meg mindegy ha akkor ha nem.

Rossz höszigetelés: ez esetben a hőveszteség (mennyi idő alatt mennyire hűl le a víz) a bojler körüli helység hőmérsékletének és a bojlerben lévő víz hőmérsékletének különbségétől függ. Megint ha melegebb a víz bojlerben gyorsabban hül le ( és ezt kell visszapótolni). Teljesen értelmetlen ez a megoldás amit kitaláltál, csak magadat szivatod vele mert azért jelentős idő amíg felfűt a bojler. De a 200 liter víz az 200liter víz (nyilván ki lehet számolni 80 literes és 300 literes bojlerre a 200 egy általános azért ezt számoltam)

2022. aug. 13. 00:51
 5/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm! A bojler egy új típusú Hajdu Z-120 ERP, ami jelenleg is kapható. Egyébként két éves a készülék. Eddig még takarítva nem volt (a számla viszont ezelőtt is és most is ugyanannyi hozzávetőlegesen)
2022. aug. 13. 00:57
 6/27 anonim ***** válasza:
0%

Anyámnál már 10 éve, mióta megcsináltam neki, időkapcsolóval megy a bojler, semmi gond nincs vele. Rengeteget lehet vele spórolni, ha úgy állítod be hogy csak akkor melegítsen vizet amikor az kell.

Pl. általában egész éjjel nem használod, akkor minek a legyen meleg víz? Ha esti fürdős vagy akkor csak este kell a meleg víz, napközben akkor minek fűtse a tartályt? Az esti fürdéssel meg egybe lehet kötni a mosogatást is, ha nem lenne mosogatógép.

Amire figyelni kell: fázis helyes legyen a bekötés! Tehát ha berakod a dugaljztaba az időkapcsolót, akkor mérd ki hol a fázis. A bojler bekötésénél meg jelöld meg jól láthatóan, hogy a dugvilla mely villájára kötötted a fázist.

Mivel már meglévő állandó hálózaton van a bojler, így feltételezhető, hogy külön ágon, legalább 1,5 mm²-es rézvezeték fi-relével.

Ha ez nincs, akkor mindenképp pótolni kell a biztonság érdekében.

Illetve az időkapcsoló digitális legyen (mechanikusak nem igazán megbízhatóak nagy átfolyó áramnál) és a gyártó által meghatározott teljesítményfelvételt nem szabad meghaladni.

2022. aug. 13. 01:04
 7/27 anonim ***** válasza:
88%
Dehogy melegít egész nap. Felfűti a vízet egyszer, utána küszöbértéknél bekapcsol néhány percre, hogy szinten tartsa a hőmérsékletet. Az időkapcsolóval azt lehet elérni, hogy túlságosan lehűl a víz és nem csak néhány percre, hanem újabb fél órára kapcsol be, hogy megint teljesen felmelegedjen. Akkor számoljuk ki, hogy mikor fogyasztott többet a nap végén. Az egész azon fog elmenni, hogy míg szinten tartással kialakul egy hőstabil állapot, amikor a meleg víz huzamos ideig marad "meleg", az időkapcsolós megoldással ez a hőstabil állapot elveszik és felfűtés után folyamatosan rohamosan hűl vissza a víz, ameddig ki nem alakul ismét a stabil állapot. Egy ipari kávégépnél például legalább háromnegyed órába telik ez, pedig annak csak néhány literes a bojlere. Egy rendes, nagy bojlerbe napokig eltart.
2022. aug. 13. 01:24
 8/27 anonim ***** válasza:
78%
Egyébként a vezérelt áram sem azért jó, mert megszakítják, hanem azért, mert olcsóbb... Cserébe sokkal melegebbre is kell felfűteni a vízet és több hideget kell hozzákeverni, hogy napközben (amikor nincsen áram) hosszabb ideig kitartson a meleg víz.
2022. aug. 13. 01:25
 9/27 anonim ***** válasza:
0%

#7 őszintén szólva én leszarom az elméleti részét ennek, hogy elméletben mi hogyan meg miért és mennyire. A gyakorlat számít, hogy mennyit fizetsz be a csekken. A kérdező meg eldönti, hogy neked vagy nekem hisz. Vagy keres más fórumokat ahol erről esetleg van infó, hogy ne csak az itteni pár ember véleményére alapozzon.

Anyám bevallása alapján az korábbi időszakhoz képest kevesebb a villanyszámlája így. Ő meg aztán egyébként is nagy spórolós aki számolgatja a kWh-kat.

Azóta már egyébként volt cserélve a bojler, nem 10 éve ugyan az van. 80 literes zománcozott tartállyal.

2022. aug. 13. 01:35
 10/27 anonim ***** válasza:
66%

Nem értelek, azt írod, hogy a gyakorlat számít, majd azt ajánlod, hogy olvasson több fórumon is véleményeket. Akkor mégiscsak fontos az elmélet?

Egyébként nem írtam, hogy el kell hinni, ki kell mérni fogyasztásmérővel, hogy melyikkel jön ki olcsóbban. Persze nem egy napos időtartamot nézve, hanem legalább 3 napot átlagolva, de inkább egy hetet. Meglepődnék, ha a naponta néhányszori bekapcsolás többet fogyasztana.

2022. aug. 13. 01:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!