Vezetéket feszültség esésre miért hatásos árammal méretezünk?
A vezetéken a látszólagos áram folyik.
Az A=ro*I*l*cosfi / é
Képletben, hatásos áram szerepel. Minden oldalon ahol írnak erről hatásos árammal számolják a vezeték méretezését feszültség esésre.
Miért nem a látszólagos árammal?
Opsz, azt hiszem megvilágosodtam.
Szóval az a helyzet, hogy nem a rendszer cis fi-jével számolunk, hanem a kábelen eső fesz és áram köztivel. Ugye hővé csak a hasznos teljesítmény alakul, ezért erre méretezünk. Mondjuk ha nem több 100 km távvezetékről van szó, nem tudom mi jelentősége van ennek.
Na ne már.... Azért ezt te sem gondolod.
De lehet én fogalmaztam rosszul.
A látszólagos áram folyik a vezetéken de a látszólagos áram hatásos részével számolnak ebben a képletben. Ez miért van?
Látszólagos áram terheli a vezetéket. Az hogy annak mennyi rész hasznosul hasznosan. Vagy hogy fogalmazzam azt meg a cos fi adja meg.
Nem. Nem 100km nél kell fesz eséssel számolni. Már 200 m nél. Úgy olvastam.
Én csak azt nem értem miért a hatásos árammal számolunk
De a pl villanymotor induktivitásával kell.
És mondjuk egy villanymotor cos fi je mondjuk 0.7 az fog szerepelni a képletben.
Azzal az árammal kell számolni ami a vezetéken keresztül folyik.
A vezetéket nem "érdekli" hogy milyen potenciál van rajta, így a rajta átfolyó áram fázishelyzete és egy másik vezetékhez képest mért feszültség fázishelyzetének különbsége sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!