Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Vezetéket feszültség esésre...

Cicamester2 kérdése:

Vezetéket feszültség esésre miért hatásos árammal méretezünk?

Figyelt kérdés

A vezetéken a látszólagos áram folyik.

Az A=ro*I*l*cosfi / é

Képletben, hatásos áram szerepel. Minden oldalon ahol írnak erről hatásos árammal számolják a vezeték méretezését feszültség esésre.

Miért nem a látszólagos árammal?

2022. máj. 1. 18:18
1 2 3 4 5
 1/50 anonim ***** válasza:
Nincs hatásos meg látszólagos áram. Egy fajta áram van, és egy fajta fesz. A teljesítményben ugye a kettő fáziseltérése adja a meddő/hasznos teljesítményt. Ezt a képletet sajnos így nem is igazán tudom olvasni.
2022. máj. 1. 18:27
 2/50 anonim ***** válasza:

Opsz, azt hiszem megvilágosodtam.

Szóval az a helyzet, hogy nem a rendszer cis fi-jével számolunk, hanem a kábelen eső fesz és áram köztivel. Ugye hővé csak a hasznos teljesítmény alakul, ezért erre méretezünk. Mondjuk ha nem több 100 km távvezetékről van szó, nem tudom mi jelentősége van ennek.

2022. máj. 1. 18:34
 3/50 A kérdező kommentje:

Na ne már.... Azért ezt te sem gondolod.

De lehet én fogalmaztam rosszul.

A látszólagos áram folyik a vezetéken de a látszólagos áram hatásos részével számolnak ebben a képletben. Ez miért van?

2022. máj. 1. 18:35
 4/50 A kérdező kommentje:

Látszólagos áram terheli a vezetéket. Az hogy annak mennyi rész hasznosul hasznosan. Vagy hogy fogalmazzam azt meg a cos fi adja meg.

Nem. Nem 100km nél kell fesz eséssel számolni. Már 200 m nél. Úgy olvastam.

Én csak azt nem értem miért a hatásos árammal számolunk

2022. máj. 1. 18:40
 5/50 anonim ***** válasza:
Nem a feszesésre gondoltam, hanem hogy a kábel kapacitásával és induktivitással nem kell számolni.
2022. máj. 1. 18:45
 6/50 A kérdező kommentje:

De a pl villanymotor induktivitásával kell.

És mondjuk egy villanymotor cos fi je mondjuk 0.7 az fog szerepelni a képletben.

2022. máj. 1. 18:47
 7/50 A kérdező kommentje:
És ha az I-t ( motor adattábláján lévő áramot) megszorzod cos fi vel akkor megkapod a hatásos áramot.
2022. máj. 1. 18:49
 8/50 anonim ***** válasza:
Mert a feszültségesés (vektora) pontosan az négy komponensből áll össze (kettő egy irányban, kettő meg derékszögben előzőekre), de ebből a legtöbb esetben három elhanyagolható, marad a negyedik, amelyik a wattos áramkomponens szorozva a vezeték ellenállásával.
2022. máj. 1. 19:03
 9/50 Szirty ***** válasza:
54%

Azzal az árammal kell számolni ami a vezetéken keresztül folyik.

A vezetéket nem "érdekli" hogy milyen potenciál van rajta, így a rajta átfolyó áram fázishelyzete és egy másik vezetékhez képest mért feszültség fázishelyzetének különbsége sem.

2022. máj. 1. 19:30
 10/50 A kérdező kommentje:

[link]

Itt az áll hogy a méretezéshez szükséges hatásos áram Ih=I*cos fi

2022. máj. 1. 20:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!