Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi lesz ha felcserélem a...

Mi lesz ha felcserélem a nulla és védővezető vezetékeket?

Figyelt kérdés

Alap esetben szín szerint húztam tovább a garázsba az áramot viszont nem működött a rendszer. Fázison fázis volt és sárga-zöldet sárga-zöldel, kéket kékkel kötöttem össze. Ha fogyasztót raktam a rendszerbe nem működött és a nulla vezetőn is megjelent a fázis. Aztán megcseréltem. A kéket sárga-zöldel kötöttem össze és működött minden.

Kérdéseim:

Ebből lehet baj?

Alapból már a házban fel van cserélve a két vezeték színe?

Az mitől lehet hogy ha fogyasztót kapcsoltam rá akkor volt a 0-n is fázis?

2022. máj. 1. 16:28
 1/8 anonim ***** válasza:
81%

Lehet

Hívj egy villanyszerelő, felül kell vizsgálni a teljes rendszert

2022. máj. 1. 16:30
 2/8 anonim ***** válasza:
83%
Jó esetben egy-két eszköz tönkremegy, rossz esetben valaki meghal
2022. máj. 1. 16:35
 3/8 anonim ***** válasza:

"Az mitől lehet hogy ha fogyasztót kapcsoltam rá akkor volt a 0-n is fázis?"

A fogyasztón keresztül? Talán? :D

A vezeték színe azért fontos, hogy ha valaki szereli akkor tudja mi van. Nincs kizárva, hogy ahova te rákötöttél, már ott sem jól vannak a színek.

A három vezetéket külön vezetsd végig mindenhova ahova kell, ne érjenek össze sehol (úgyis észreveszed). 1 konnektorban mindegyikből legyen 1-1-1. A lyukakhoz a fázis és a 0.

Az hogy a konnektor melyik oldalán van a fázis tökmindegy. Ha beledugod a fúrógépet, vagy a kenyérpirítót, azt bedughatod fordítva is igaz? Lesz baja? Nem.

2022. máj. 1. 16:48
 4/8 Szirty ***** válasza:
81%

"Ha fogyasztót raktam a rendszerbe nem működött és a nulla vezetőn is megjelent a fázis."

Mert nulla szakadás volt. A fázis visszajött a fogyasztón keresztül.

"Ebből lehet baj?"

Lehet. Pl. áramütés. A védővezetőn nem folyhat üzemi áram.

Továbbá ha később ÉV relé kerül a rendszerre azt úgy fogja levágni mint a huzat!

2022. máj. 1. 17:08
 5/8 A kérdező kommentje:

1. Igen az lesz, koszonom.

2. Mitol megy tonkre? Vagyis ha jol tudom fazis 0 kell ahoz hogy mukodjon minden a vedovezeto csak akkor jatszik szerepét ha letestel az eszkoz

Igy hogy meg van cserelve nem is szabadna neki mukodni nem? Tehat mar a hazban meg van varialva a dolog szerintem.

3.Nem is azzal van a baj, hogy jobb vagy bal oldalt van a fazis es 0, hanem hogy egyik oldalon fazis masikon vedovezeto (legalabb is igy mukodik most) es a 0 van a vedovezeto helyen. Igy nem is kellene mukodnie igaz? Tehat a hazban lenne elrontva a szin? De az az erdekes hogy odabent pedig mukodik minden jol es minden vezetek a szinehez valo helyre van elhelyezve.

4. Ha fazis szakadas van akkor hogy mukodnek bent rendesen a dolgok? Egy rendszeren van annyi, hogy a legkozelebbi szerelodobozbol csinaltam egy masik, szakaszt a garazsba. Fi rele nincsen beepitve az igaz.

2022. máj. 1. 17:49
 6/8 anonim ***** válasza:

"akkor hogy mukodnek bent rendesen a dolgok? Egy rendszeren van annyi, hogy a legkozelebbi szerelodobozbol csinaltam egy masik, szakaszt a garazsba."

Lehet éppen egy kapcsolz száéra kötöttél rá, pince, padlás, udvari világítás, akármi.

Biztosan nagyon ügyes vagy, meg minden, de a fázisceruzán kívül próbalámpa is dukál, mielőtt valamire rákötsz.

2022. máj. 1. 18:06
 7/8 A kérdező kommentje:

De ha kapcsolt szal akkor kapcsolnia kellene valaminek nem? Konyhabol hoztam, egy egypolusu kapcsolo volt meg a dobozban de az ugye ertelem szeruen ment a helyere.

Ezek szerint nem vagyok ugyes :D Nem is vagyok villanyszerelo.

2022. máj. 1. 18:17
 8/8 Szirty ***** válasza:
75%

"4. Ha fazis szakadas van akkor hogy mukodnek bent rendesen a dolgok?

1. Én azt írtam hogy nulla szakadás van, nem fázis szakadás.

2. Te azt írtad hogy: "Ha fogyasztót raktam a rendszerbe nem működött" nem azt hogy működött!

Mivel a nulla vezető és a védővezető össze vannak kötve egy ponton ha ezek jól vannak bekötve legalább az óraszekrényig, és te elkezdesz mókolni majd felcseréled a nullát a védővezetővel akkor minden működik úgy is zavartalanul. Csak akkor már a fogyasztók üzemi árama nem a nulla vezetőn, hanem a védővezetőn fog folyni ami veszélyes is meg szabálytalan is.

Ha neked fogyasztó bekapcsolásakor visszajött a fázis a nulla vezetőn akkor egyértelmű hogy szakadt a nulla.

Amit most csinálsz sürgősen hagyd abba és amit eddig csináltál azt meg csináltasd meg szakemberrel!

2022. máj. 1. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!