Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Honnan tudom, hogy mindenhol...

Honnan tudom, hogy mindenhol jó-e a védővezető a lakásomban?

Figyelt kérdés
Le szeretném ellenőrizni a lakásomban, hogy minden konnektorban jó-e a védővezető. Milyen módon tudom ezt megtenni?
2022. jan. 22. 21:16
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha precízen nézzük, akkor TN rendszer esetén a PEN szétválasztási pont és az aljzat védőérintkezője között kéne mérni. A PEN szétválasztási pont meg általában biztonságosan inkább csak szakember számára hozzáférhető...

Az jó, ha minél nagyobb árammal kínálod meg, minél kisebb feszültségen. De egy ceruzaelem szerintem a negyedik aljzatnál meg már nem ad annyira stabil áramot, hogy le lehessen olvasni áramot is és feszültséget is.

Bármilyen kis ellenállás is csak akkor megfelelő, ha összhangban van a változása a vezetékhosszúság változásával, ezt végig kell követni. Vezetékhosszúságban nyilván benne van a "vissza" ág (ha a védővezető az "oda"), azt figyelembe kell venni.

2022. jan. 23. 12:40
 2/6 puritan ***** válasza:

Pontosan erre a feladatra valók az érintésvédelmi célműszerek, amelyekkel megbízhatóan meg lehet mérni, hogy a védővezető be van-e kötve, és megfelelő ellenállású-e.

Gondolom, neked nincs ilyen. Ebben az esetben csökkentett megbízhatósággal egy próbalámpával is tudod ellenőrizni, hogy van-e védővezető a konektorban, de ez a módszer a védővezető megfelelőségéről, "jóságáról" nem ad információt, csak arról hogy be van-e kötve, és nem szakadt-e.

Tehát a próbalámpa egyik vezetékét a dugalj középső védőerintkezőjéhez érinted, a másikat pedig bedugod a konektor egyik lukjába. Ha nem ég a lámpa, akkor a másikba. Valamelyikben égnie kell. Ha nem ég, nincs védővezető.

Ha ÉV reléd van, akkor ez a módszer nem működik, mert az első próbálkozásnál leold az ÉV relé.

2022. jan. 24. 00:03
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm az információt!

"Pontosan erre a feladatra valók az érintésvédelmi célműszerek, amelyekkel megbízhatóan meg lehet mérni, hogy a védővezető be van-e kötve, és megfelelő ellenállású-e."

Van fi-relé a lakásban, szóval akkor muszáj vennem egy ilyen műszert. Esetleg tudnál ajánlani valamilyet? Egy sima panellakásról van szó. Köszönöm!

2022. jan. 24. 14:13
 4/6 puritan ***** válasza:

Ezt neked nem kellene megvenned, mert több 100 ezerbe kerülnek, más feladatokra csak nagyon korlátozottan használhatóak, és komoly szakmai tudást igényelnek. Nem olyan mint egy multiméter, hogy beállítom a méréshatárt, és már lehet is mérni vele.

[link]

Fi relé esetén ezekkel a műszerekkel is csak a Fi relé kiiktatása után lehet mérni.

2022. jan. 24. 16:26
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget! Azt olvastam, hogy ezek olyan gyorsan megmérik, hogy nincs ideje leoldani a Fi relének vagy olyan kis árammal dolgoznak. Töröm a fejem, hogy mi legyen. Leszedtem a kismegszakitó dobozát, de a Fi-relét nem tudom átkötni, mert ahhoz szét kéne szednem az egészet. Egy 6 digites feszültségmérő még jó lenne, de gondolom hasonló árban mozog, mint a másik műszer. Valószínűleg marad a próbalámpa. Vagy hívok egy villanyszerelőt, akinek van ilyen műszere.
2022. jan. 24. 16:34
 6/6 anonim ***** válasza:

Így van, érintkezési hibát ezek nem nagyon tudnak mérni. A régi műszerek 10 A-t tudtak nyomni, akkor azért villogott a helyiségben a lámpa, ha volt egy rossz kötés (persze, a fázisvezetőben levő rossz kötésnél villogott).

Azt nem értem, mi a f*ért nem veszed figyelembe az #1 hozzáaszólást. No de minndeki a saját balfácánságának a kovácsa. :D

2022. jan. 24. 19:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!