Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Az alább linkelt egyszerű AM...

Az alább linkelt egyszerű AM rádiós barkács videónál ha a szike pengét potméterre cserélem is működik a kapcsolás? Ha igen kb mekkora értékű szükséges oda?

Figyelt kérdés
[link]

2020. szept. 14. 03:14
 1/3 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Ha te voltál múltkor is, aki érdeklődött ezzel a technikával kapcsolatban, ott részletesen elmagyaráztam, hogy az oxidált penge házilag gyártott félvezető diódát képez, AM-demoduláció céljára.

Félvezető nem azt jelenti, hogy ellenállás.

A kulcsszót pedig már le is írtam: diódával helyettesíthető.

De alacsony feszültségesésű germánium dióda kellene, OA1160 például, ezt is említettem múltkor.

2020. szept. 14. 09:24
 2/3 A kérdező kommentje:
Nem én voltam de köszönöm
2020. szept. 14. 10:09
 3/3 anonim ***** válasza:

A potenciométer egy változtatható ellenállás, ez nem helyettesítheti a demodulátort.

A detektoros rádiók korában a demodulátor általában egy galenit kristályhoz érintett acéltű volt, melyet megfelelően beállítva egyenirányító hatás jelentkezett. Innen származott egy másik elnevezése: kristálydekektoros rádió. A kristálynak bizonyos „érzékeny” pontjait megtalálva megfelelő rádióvétel volt elérhető. Nekem még van ilyen kristálydekektorom, ki is próbáltam. Az acéltű többszöri állítgatásával kb. olyan rádióvétel érhető el, mint egy germániumdiódával, viszont nem stabil, időnként utána kell állítani. A háború alatt különféle kényszermegoldások születtek a detektorra. Az egyik ilyet az általad linkelt videó mutatja be.

Ma viszont – hacsak kifejezetten nem egy ilyen megoldás kipróbálása a cél – már nem érdemes ilyen megoldásokkal bajlódni. Ahogy Szervizmérnök úr is írta, demodulátornak a germániumdióda a megfelelő. Például: OA1150, OA1160, OA1161, OA1172, OA1180, OA1182, később voltak AA sorozatúak is, ezek típusára már nem emlékszem. A típusa nem is fontos, a lényeg, hogy valamilyen kisjelű germániumdióda legyen.

2020. szept. 14. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!