Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Nem tudom mit csináljak,...

Nem tudom mit csináljak, milyen szakemberhez forduljak a problémámmal?

Figyelt kérdés

Hosszú lenne most mindent leírni, röviden a lényeg: 5 éve vagyok pánikbeteg. Sose sikerült legyőzni, szerintem nem is lehet. Néha volt jobb, amikor nem voltam rosszul hónapokig.

Mostanában sajnos megint jelentkezett nálam egyfajta pánikbetegség, szerintem valami agorafóbia féle lehet. Tudom, hogy ez most hülyén fog hangozni, de félek attól, hogyha nyílt téren vagyok és nincs körülöttem vagy felettem semmi, se fa meg se épület, és félek a nyílt égtől. Igazából félek, hogy "beszippant" az ég, úgy érzem mintha nem tudnék a lábamon állni és emelkednék az ég felé, ilyenkor mindig elmenekülök onnan valahova. Sajnos egyre rosszabb a helyzet, egyre többször van velem ilyen, szinte mindig ezzel kapcsolatban álmodok. Álmomban is rettegek, felriadok és a sírás kerülget. Nagyon félek hogy a végén nem merek majd kilépni a lakásból sem. :( Sokan nem értenek meg, kinevetnek meg viccelődnek ezen, pedig lassan az egész életem rettegés lesz emiatt. Mit lehet ezzel csinálni? :S

2016. máj. 15. 07:47
 1/3 anonim ***** válasza:

Nagyon sajnálatos dolog, ha jól tudom, Asimov is agorafóbiás volt. Kétféle kezelésről hallottam (de általánosságban fóbiákkal szemben, nem kifejezetten az agorafóbiával), az egyik a gyökeret deríti fel, tehát milyen esetleges trauma, gyerekkori dolgok, hasonlók állnak mögötte, a másik meg a vagy a hozzászoktatós vagy a mélyvizes kezelés, amikor a lehető legtöbbet kell azzal a helyzettel szembesülnöd, amitől félsz.

Nekem egyszerű tériszonyom volt, ami össze sem hasonlítható ezzel a jóval nagyobb problémával, és felmásztam mindenre, amire csak lehetett. Mielőtt elkezdtem volna így kezelni a helyzetet, csomószor rémálmom volt, hogy zuhanok és a becsapódáskor sírva ébredtem.

Azt mondtam, letojom, kapni fog a pofájára a tériszonyom, és mentem kilátóba, álltam föl a székre, bármire fölszálltam a vidámparkban, ami eléggé magasra vitt, és most már semmi bajom. Tudtam közben, hogy félni fogom, felkészültem a fizikai jeleire, de igyekeztem ezeket kívülről szemlélni. De mondom, érzésem szerint ez egy nagyságrendekkel kisebb probléma, mint amivel Te küzdesz.

2016. máj. 15. 16:21
 2/3 anonim ***** válasza:

Előző hozzászóló vagyok:

fogom = fogok.

2016. máj. 15. 16:22
 3/3 A kérdező kommentje:
Hmm hát tériszonyom nekem is van, de az nem zavar annyira. Bár emiatt is kerültem kellemetlen helyzetbe... (Például kiugrottam egy libegőből, ami miatt akár nagyobb bajom is lehetett volna). Ott is rettegtem és arra az elhatározásra jutottam, hogy én inkább leugrok és meghalok, minthogy féljek itt tovább. (Tudom, ez se normális felfogás meg reagálás.)
2016. máj. 16. 19:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!