Szegény gyerekkor miatt lehet?
Odahaza 4en éltünk 120 ezerböl, mivel apukám nem volt hajlandó dolgozni. Saját magára nagy összegeket költött, nekünk meg az alap ételekre jutott, és ennyi. 6-8 évig hordtam ugyanazokat a felsöket, csak cipöket és nadrágot, de ez utóbbi csak egy volt egyszerre.
Most már dolgozom, ugyanúgy 120 körül keresek, de most már csak magamra.
Havi 30-60 ezer között marad fel havonta, amit magamra költhetnék, de nem merek. Nekem a 600Ft még mindig nagy pénz, és még mindig félek, nem jut az alapokra, ha nem rakok fére
Hasonló helyzetben nőttem fel, azzal a különbséggel, hogy a szüleim látástól vakulásig dolgoztak (mezőgazdaság).
Szóval, télen a zsíroskenyér és társai, nyáron pedig már-már dőzsölés kategória volt a dolog.
Panaszkodni nem szeretnék, mert a lehetőségeik szerint MINDENT megadtak nekünk. Csak a stressz és a tudat, hogy inkább ő nem evett, csak nekünk mindenünk meglegyen.
Csak pl. most, 20 évvel később is lelkifurdalásom van, olyan dolgok miatt, mert a faluban búcsúkor, 6 évesen ""kihisztiztem"" valami játékot anyám utolsó ezer forintjából. (nem voltam hisztis amúgy..)
Így, 26 évesen, "önállóan" velem is hasonló a gond, mint veled: ha megmarad 25-30 ezrem, stresszelek, hogy elköltöm. És akkor mi lesz- világégés....
Máskor pedig, ha a szemem elé kerül valami régen vágyott dolog, nem tudom otthagyni és reálisan sem tudom mérlegelni az árát.
Aztán, hazaérve hetekig depis lelkifurdalásom van miatta. pedig sehonnan nem hiányzik az a pénz és ezek nem 50-60 ezres tételek, hanem mittudomén egy 3000 ft-os felső..
Egyik sem normális dolog, de ahogy telik az idő, javul a helyzet.
Megtanulod/megtanuljuk beosztani a pénzt, merjük és tudjuk költeni úgy, hogy maradjon is. Arany középútra kell rálelni.
Igen a gyerekkor miatt, de nincs ezzel semmi gond.
Bár én pont az ellentéted vagyok.
Megveszem amit régen nagyon szerettem volna, de kenyérre is alig futotta.
Igaz most már kezdek félre is tenni.
Az nagyon is fontos dolog, hogy tegyél félre és legyen tartalékod.
Tervezd el, mennyit akarsz félretenni, a többit pedig költsd el értelmes dolgokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!