Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » A maximalizmus tényleg megkese...

A maximalizmus tényleg megkeserít? Én miért nem így érzem?

Figyelt kérdés

Régi vágású, aránylag idős szülők között nőttem fel. Mindkettő maximalista. Az egyik régen a tanulásban, aztán a munkájában; a másikójuk betegség miatt háztartásbeli, ő a háztartásban.

Valószínűleg miattuk is, én is maximalista lettem.

Eleinte csak a tanulásban, de aztán rájöttem, hogy más területet se szabad hanyagolni.

A mai világban mindenképpen furcsának számítok. A barátaim féltésből, a mindenkori csoport-osztálytársaim utálatosságból, ha neten olvassa valaki, hogy gondolok, szintén utálatosságból, furcsállásból vagy talán féltésből -- beszól.

Ugyanis sok dologban régi nézeteket vallok.

Igazi "merev" vagyok.

Nem értek egyet az ivással. Igen, néha-néha igyál egy picit a jobb hangulatért - de berúgni minek?? Rászoksz, azt fogod hinni, "kell", hogy elviseld a stresszt. Közben a stresszt máshogy is el lehet viselni...

Nem szeretem a diszkót. Ezt nem maradiságból, szoktam "éjszakázni" is barátokkal, szóval nem ezért. De ez is maradiságnak tűnik.

Az átlagnál otthonülősebb ill. egyedül elmenősebb vagyok. Ez is ellenszenvet vált ki az emberekből. Pedig szerintem van nálam sokkal-sokkal rosszabb eset is. Igenis járok társaságba, heti többször is. Csak nem minden áldott nap, nem járok táborokba, szorgalmi időszak alatt egész hétvégés programokra, mert az kimerít.

Nem bírom a lustaságot. Szerintem ha valaki egyetemre megy - de ha gimibe, akkor is -, azt vállalja, hogy tanul. Mégpedig lehetőleg jó jegyekért és a tudásért is.

Mindig sokat tanultam. Volt idő, mikor túlzásba vittem, de értem el dolgokat, így azt se bánom.

Most egy ideje, úgy érzem, nem viszem túlzásba.

Vannak hobbijaim, barátaim - bár kilógok a sorból többek között a fentiek miatt.

2013. máj. 12. 21:35
1 2 3 4
 21/35 dani900 ***** válasza:

Ha jobban figyelsz az érzéseidre rá fogsz jönni.

Eddig elnyomtad, hát most inkább segítsd a racionalitással olyan téren, hogyha érzel valamit, nem elfojtod, hanem magyarázatot keresel rá, és megoldást.

Vegyük pl a kritikát: Amikor valamiért beszólnak, miért így csinálod, akkor mit érzel? Mindig ugyanazt, vagy van különbség?

Szerintem van. Van amikor a hiúságodat sértik, és ezért felháborodsz, ideges leszel, stb.

És, van amikor máskép érzed, akkor is sértik a hiúságodat, de párosul egy belső rossz érzéssel, hogy valami ezzel kapcsolatban tényleg nincs rendben, csak nem mered bevallani, és változtatni rajta.

De, attól, mert sok dolgot kicsit másképp csinálsz, még nem jelenti azt, hogy te csinálod rosszul.

2013. máj. 13. 23:27
 22/35 A kérdező kommentje:

A magammal kapcsolatos érzelmeket nem nyomom el se direkt, se tudat alatt. Ez viszont biztos.

Más se vagyok, mint lelkizés és érzelem, ha jól vagy ha rosszul érzem magam, ha jól vagy rosszul esik valami.

2013. máj. 13. 23:36
 23/35 dani900 ***** válasza:
És, ha már ennyit fejleszted naponta a tudásodat, érdemes lenne az érzelmi intelligenciádat is fejleszteni, csak úgy lehetsz teljes ember. Tanulhatsz tőle is: http://www.youtube.com/watch?v=vh3zNMTSPy4
2013. máj. 13. 23:36
 24/35 dani900 ***** válasza:
Ja, lelkizel, az oké, csak a kérdőjelek folyamatosan ott vannak benned, tudsz a problémákról, csak megmagyarázni nem tudod. Ezért is érdemes ilyen előadásokat nézni, és olvasni is tőle.
2013. máj. 13. 23:39
 25/35 A kérdező kommentje:

Szoktam, legalábbis meg szoktam próbálni. Hidd el.

Próbálok jobban odafigyelni másokra, meghallgatni őket. Nekem ezt is tanulnom kellett/kell még nagyon sokági.

Ezen kívül máshogy is szoktam.

Tudom, a lexikális tudásszomj nem olyan fontos, és meg kellene elégednem rosszabb jegyekkel. De nem megy egyszerűen...

2013. máj. 13. 23:40
 26/35 A kérdező kommentje:

Most akkor változnom kell mindenben vagy nem?

Tudok a problémákról... De milyen problémákra gondolsz? Hogy mégis úgy kellene talán csinálnom, ahogy úgy rajtam kívül mindenki másnak bevált?

2013. máj. 13. 23:44
 27/35 dani900 ***** válasza:

"Tudom, a lexikális tudásszomj nem olyan fontos, és meg kellene elégednem rosszabb jegyekkel"

ajjjjj...

nem érzed?

Már megint ez.

Miért kén a rosszabbal megelégedni? Mert másnak az jó? De az nem te vagy. Most akkor kinek az életét akarod élni?

Miért itt akadsz meg mindig? Annyi ember mondta, hogy jobb a kettes az ötösnél, hogy már elhiszed nekik?

De, az érzelmi intelligencia fejlesztése nem azt jelenti, hogy ahhoz le kell rontanod a jegyeid.

Hanem pl azt, hogy ha már úgyis tanulsz, meg olvasol, mondjuk olvashatsz ilyen témában is, Csernustól A nő, A férfi olyan könyvek, amik leírják a lelki folyamatokat, és megérted, ezt is tanulhatod, érdemes. Persze, a többit sem kell hanyagolni.

2013. máj. 13. 23:50
 28/35 A kérdező kommentje:

Nem hanyagolom az EQ-t, de tényleg nem. Régen hanyagoltam, ez látszik, fog látszani, de most nem.

Őszintén megmondom, rossz szakot választottam. Ilyenkor érzem, hogy feleslegesen tanulok. De azt is sejtem, hogy lehet belőle jót is kihozni.

2013. máj. 13. 23:58
 29/35 dani900 ***** válasza:
Lenne jobb szak is, és hogyan hozol ki a mostaniból jót?
2013. máj. 14. 00:01
 30/35 A kérdező kommentje:
Lenne jobb szak is, de talán a mostanit is megszerethetem és talán érhet valamit.
2013. máj. 14. 00:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!