Ti kijavítjátok azokat akik nem beszélnek helyesen? (Magyartalanok vagy ami rosszabb, tudatlanok. Ha még eszetekbe jutnak ilyen szavak/kifejezések, szívesen olvasnám)
Ilyenekre godoltam például:
Infulenza - influenza helyett
Toreláns - toleráns helyett
fajtiszta - fajtatiszta helyett
helység - helyiség keverése
fellebbezés - kérdésben lebbezzünk fel:)
szihopata - pszichopata helyett
és hasonlók...
Nem. Ennek két oka van.
Eredetileg azért nem, mert az élni és élni hagyni elv alapján élek, azzal hogy így beszél valaki, nem árt senkinek. Különben is a beszéde mindenkinek a magánügye (persze néhány kivételtől eltekintve, például egy riportertől azért elvárom, hogy az aktuális irodalmi magyart beszélje, méghozzá tisztán).
Aztán tanultam nyelvészetet. Azóta másképp tekintek a nyelvre. Merthogy a "helyes" nyelv mindig az, amit elég sokan beszélnek. Függetlenül attól, hogy ez miből ered.
Meg egyébként is, ki vagyok én, hogy megmondjam másnak, hogy beszéljen? :)
lehet hogy hulyen hangzik de ha en meghallom hogy valaki rosszul mond valamit automatikusan kijavitom.
Szerintem ez nem serto es nem banto mert nem hagyod rossz hitben az illetot es az ilyen esetek utan talan jobban hasznalja majd a szavakat is
Kedvencem: (hírdetés)
választási malac eladó!
Ami helyesen:
válaszó malac eladó. (vagyis a kismalac az anyjától el lesz választva.)
Szerencsemre nincs a kornyezetemben ilyen ember - vagy szerencsejere.
Nekem is voltak nyelvhelyessegi hibaim. Megtanultam, hozzaszokattam magam hogy a helyes format hasznaljam.
Sok videki helyen laktam es sok hibat osszeszedtem.
Mellekesen a fovarosiak szoktak nagy melleknnyel lenni ilyen ugyben, pedig a helyhatarozo ragokat folyamatodan helytelenul hasznaljak, nah meg a hatarozott nevelot is: nyisd ki a ablakot... pfff
es innen osszeszedtem a nevek ele: az Adam... csodas. errol is le kene szoknom...
Éppen egy, az egészséggel foglalkozó könyvet olvasok, erről jutottak eszembe ezek:
Röngten - Röntgen helyett
Inekció - injekció helyett
Mejjhártyám van - mellhártyagyulladás helyett.
Könyvesboltban hallottam:
"Kérek egy pihológiai könyvet!"
"Azt a könyvet keresem, amiben nyúlik a cézár." (Julius Caesar)
És végül a kedvencem:
"Keresem azt a könyvet, az ujján olyan furcsa hallal!"
Kitaláljátok, mi volt ez? Akkoriban a (ma már) boldogult Népszabadság Könyvesboltban dolgoztam diákként, a nyári szünidőben. Nagy nehezen, de végül is rájöttem, melyik könyvet is keresi az asszonyság...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!