Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Csapdahelyzetbe kerültem és...

Csapdahelyzetbe kerültem és nem látom a kiutat, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Igazából rettenetesen döntésképtelen vagyok.

Nagyon nehéz volt a pályaválasztás, sok emberrel beszéltem és sokat gyötrődtem. Bő két évvel ezelőtt megtetszett egy szak, de nem voltam biztos benne, így keresgéltem még, merre menjek. Végül csak azon a szakon kötöttem ki.

Már az egyetemre úgy mentem, hogy kb. a jelentkezés óta eltelt idő alatt megtudtam, hogy ezzel tuti nem lesz munkám. Az első félév már lassan letelt, azóta leesett, hogy büféegyetemre járok. Tény, hogy nehezen tanulok, az én képességeimmel azt vártam, hogy zh időszakban éjjelig tanulok és így is feléből bukok. Közben itt a zh időszak, már másfél hónapja heti 2-3-4-et írunk, mégis most is kevesebbet kell tanulnom, mint a középsuliban, és csak egyből pótzh-zok, de abból se biztos.

Ha jobban figyelek és itthon erősebben tanulok, talán 3-as 4-es lennék már rögtön az elején!

Közben azt is megtudtam, hogy mivel foglalkozik egy ilyen végzettségű, aki VÉLETLENÜL el tud helyezkedni, és nagyon nem érdekel! A szak neve és a szakleírás alapján totál más kép élt bennem két éven át. Úgy érzem, amiről ez szól, nem tudnám szívvel-lélekkel csinálni, de már tanulni se.

A szak maga kamuszak, 10-nél több helyen indul és amúgy se jó az egész koncepciója. Ezt mondták már időben is, de akkor még nem hittem el.

Igazából van, ami érdekel: mindenféle reálos, "tudományos" dolgok. Az a baj, hogy sok dolog érdekel, 1-2-3 évig beszűkülten, majd az elmúlik, jön más, az eredetiből talán marad egy kevés.

Mint említettem, nehezen tanulok. Az a típus vagyok, aki görnyed a könyv felett a többiekénél fikarcnyival se jobb jegyért.

Otthon hallani se akarnak az újrafelvételiről, semmit se hisznek el, ordítozás megy.

2012. dec. 2. 00:22
 1/6 A kérdező kommentje:

Teljesen motiválatlan lettem! Már elment a kedvem az egész egyetemtől, mint olyantól, pedig szorgalmas vagyok.

Nem tudom, mi az, amit szívvel-lélekkel tudnék csinálni és el is tudnám végezni. Nem tudom, hogy itthon mit fogok kapni a váltásért.

Azt tudom, hogy az idegbetegség és az étvágytalanság, néha gyomorégéssel váltják egymást; céltalan vagyok már ami a leendő munkámat illeti. Utálom a sulit, a szakot.

Én csak tanulni, tudni - a tudást élvezem!! - akarok majd egy nem túl monoton munkát végezni!!!

Mit tegyek?

2012. dec. 2. 00:22
 2/6 A kérdező kommentje:
Ajánlottak pszichológust, de nem akarok menni. Párszor már voltam, és fáj mindent feltárni, fáj mindent elmondani azért, hogy utána így se kapjak konkrét útmutatást és nemhogy csökkenne a majd valahogy meg majd kiderül stb. majd-ok száma, hanem növekszik is!
2012. dec. 2. 00:23
 3/6 anonim ***** válasza:

Ez már jó, hogy gondolkozni kezdtél a lehetőségeiden.

Fontos: ne várd, hogy más fogja megmondani a tutit, én sem fogom, és ha más akarná megmondani, ne hallgass senkire, mert akkor pár év múlva lehet, hogy a tanácsadód lesz a hibás, aki nem is ismer rendesen.

Ha eldöntötted, hogy váltasz, vagy azért kell váltani, mert a jelenlegi szakot nem tudod befejezni, jobb lépni minél hamarabb.

Azt is jó volna látni, hogy az eddig befejezett féléveidet, megszerzett kreditjeidet milyen más területen tudod esetleg beszámítani, és akkor máris van egy kis előnyöd ahhoz képest, mintha mindent teljesen nulláról kellene kezdened, vagy hogy érdemes-e esetleg mégis befejezned a jelenlegit, és utána váltani, és akkor lesz több papírod is, és papírral váltani is könnyebb esetleg.

Van esetleg olyan, hogy újrafelvételi nélkül is szakot tudnál váltani?

Mi a szakod most (a "büfészak"), és mit szeretnél helyette?

2012. dec. 2. 01:33
 4/6 A kérdező kommentje:

Nem tudom, leírjam-e itt, mert megbántanék olyanokat, akik ezt értékesnek tartják, esetleg vakszerencse/ismerős egyéb révén jó melót végeznek vele, amit szeretnek.

Amúgy az a szerencsém, hogy irányultságilag hasonló területre gondoltam. Tudnék tárgyakat beszámíttatni - bááár... amilyen gyenge a sulim, nem mindet, amit amúgy lehetne - és nem feltétlen kellene mindent elölről kezdenem.

2012. dec. 2. 09:06
 5/6 anonim ***** válasza:
Pedig ez egy olyan helyzet, ahol neked kell döntened, nem hajolhatsz meg a szülők akarata előtt. :\
2012. dec. 2. 13:13
 6/6 A kérdező kommentje:

Csak ezt könnyű mondani. :(

Ráadásul mostmár dunsztom sincs, mit, hova, hogyan tovább.

Szorgalmas, sőt, ált. stréber is vagyok, de így is addig megy a tanulás, amíg bennem van, hogy ezt tanulom mert majd beszámíttathatom.

(Tisztában vagyok a stréber szó jelentésével, most szándékosan a téves jelentésével használom)

2012. dec. 2. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!