A szociopata tudja magáról hogy ő az? Ha pl. vki elolvas egy leírást a szociopatákról és magáraismer, akkor azt jelenti hogy ő nem az?
Elolvastam a kommenteket. Ez kész, ahogy vitatkoztok arról, hogy a pszichológia tudomány e :), kifejezetten vicces...
Te meg tényleg nem vagy szociopata, elhiheted. A személyisgézavarban küzdők nemigen ismerik fel a betegséget ezen a szinten, amikor már szociopátiáról beszélek. Mivel a személyiségük darabokra tört, emiatt nincs egy énjük, hanem fragmentumok. Persze én most nem a pszichológia nyelvén beszélek. Ezen a szinten lehet, hogy orvos segíthetne, de ha utána olvasod, láthatod, hogy a szociopátián nemigen tudnak segíteni, mert ez együtt jár azzal, hogy nincs a betegnek betegségtudata, ha pedig szembesíted a hülyeségével, vagy a hazugságával, akkor elkezd hazudozni és manipulálni. Hidd el, nagoyn trükkösek lehetnek. Egyébként meg az a lista egy baromság, ha tudni akarod. Mert te, mint egészséges ember szemléled a listát, és az egészséges pszichének is lehetnek ilyen megnyilvánulásai, sőt, az egészséges pszichonék is lehetnek olyan korszakai, ahol skizoid, vagy akár szociopata jellemvonásokat vesz fel, persze tényleg csak átmenetileg, vagy átcsapással, esztétikai kifejezéssel élve. A lényeg, hogy azok, akiknek személyiségzavara van, akiket besorolhatnak a skizofrének, a szociopaták közé, de többnyire a tünetek keveren jelennek meg, egészen más a gondolkodásmódjuk, és összességében pszichésen másak mint a normális emberek. Én nagyon érzékeny ember vagyok, és szószerint átérem a betegségüket, a pszichéjük törtségét és még a magányt is. Mondjuk most átélésről beszélek, a magányt magam is megélem, mert engem meg folyton kiközösítettek a társadalomból, mert túlérzékeny vagyok és régen félénk és zárkózott voltam. A lényeg, hogy ha összetalálkozol egy személyiségzavarossal, és kérdés, hogy az e, valószínűleg csak egy utálatos vagy gonosz emberrel találkozol. Persze vita tárgya, hogy ki az, és ki nem, hiszen ügyes színjátékosok többnyire, állítólag. De azt akarom mondani, hogy ha nagyon gondolkozol a témán, akkor inkább a nemre szavaznék.
De amíg nem találkozol olyan emberekkel, akiknek valamilyen szinten tönkrevágódott a pszichéjük, addig ezt nehezen tudnád elképzelni, mert a saját normális világodhoz igazítod.
Egyébként a mentális egészséggel nem árt foglalkozni, csak nem épp a zavaroknál érdemes kezdeni.
Utolsó vagyok. Nekem egyébként azt mondták, hogy a szociopaták tudatában vannak annak, hogy milyen emberek, de a pszichopaták nem.
Persze ettől függetlenül sem úgy kell értelmezni azt, hogy tudatán vannak, ahogyan a normális emberek.
2009-07-27 09:47
azt azért nem mondanám, hogy a pszichiátria áltudomány.
csak vannak olyan "doktorok" akiknek nem az számít, hogy a betegüket meggyógyítsák, hanem az, hogy minél több pénzt zsebeljenek be.
ha a pszichiátria áltudomány, akkor azok akiknek komoly pszichés problémáik vannak, azok álbetegek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!