Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hogyan küzdhetném le az...

Hogyan küzdhetném le az irigység érzésemet?

Figyelt kérdés

Elég hosszú lenne mindent leírnom,ezért csak nagy vonalakban vázolom a helyzetet:Alapvetően nem jellemző rám az irigység,nincsenek önértékelési problémáim,az irigységem csak egy konkrét személy ellen irányul,a sógornőmre.Már megismerkedésünk előtt mondta a párom,hogy készüljek fel,mert nagyon eltérő személyiségek vagyunk a nővérével.Ő erősnek és határozottnak mutatja magát,de mélyen,ott belül ugyanolyan törékeny,érzékeny lelkű mint amilyen én is vagyok.Az első benyomása az embernek róla,hogy rideg,távolságtartó,magát másoknál különbnek tartja.Sajnos bebizonyosodott,hogy ez nem csak az első benyomás,már 3 éve ismerem.Gőgösen és fölényesen viselkedik mindenkivel,engem konkrétan az zavart,ahogy velem és a párommal is így viselkedik.Ő 42 éves,én 23.Megpróbáltam közeledni felé,de azt mondta,hogy az ő bizalmát csak lassan lehet elnyerni...Ezt túlzásnak találtam,úgy viselkedett,mint valami dáma,akinek a kegyeiért esedeznem kell.Aztán telt az idő,egyre többet beszélgettünk,de úgy érzem nem kerültünk közelebb egymáshoz.Mindkettőnknek született kisbabája,nekem előbb.Azóta még rosszabb lett a helyzet,az életünket folyton összehasonlítja,engem,a viselkedésem,az öltözékem,ahogy nevelem a fiam kielemezi,alaptalanul kritizálja és megírja e-mailben.Kezdtem kerülni a családi eseményeket,ahol sógornőm is ott volt,mert nem akartam kitenni magamat idegeskedésnek,én meg nem vagyok olyan típus,hogy visszavágjak,viszont a beszólásai meg bántóak,és magamra veszem sajnos.Páromnak ez feltűnt,így elmondtam neki,hogy mi az oka annak,hogy én inkább nem mennék családi összejövetelre,kérte,hogy mutassam meg az e-maileket,teljesen ledöbbent rajtuk.Azóta jobban mellém állt,részt vettem egy kommunikációs tréningen,ahol megtanultam,hogyan védjem meg magamat a verbális támadásoktól.Igyekeztem minél kevesebbet írni az életünkről,viszont teljes mértékben kizárni sógornőmet nem tudom és nem is akarom az életünkből.Ennek két oka van,párommal sokáig nem tartották a kapcsolatot,ennek az volt az oka,hogy párom exneje megkérte sógornőmet,hogy szálljon ki az életükből,mert tönkre fogja tenni a házasságukat.Ennek nem tudom mennyi a valóság alapja,párom exfeleségét nem ismerem,sógornőmet viszont igen,úgy vettem észre,hogy bár "bunkón" viselkedik,de szereti a páromat,és nem szeretném elválasztani a testvérétől.Másrészt párom szülei úgyis mesélnek rólunk neki,és velük nem akarom megszakítani a kapcsolatot,mert a párom szülei és őket én is nagyon szeretem.

Anyósom mesélt sógornőmről,és sógornőm is felhív időnként,újabban egyre többet dicsekszik,anyagi dolgokkal,mert tudja,hogy mi nehezebb körülmények között élünk.

Eddig ezzel nem is foglalkoztam,sajnos az utóbbi időben viszont azt vettem észre magamon,sokszor jár az agyam azon,hogy ő törtetéssel mennyi mindent megszerzett (anyagi javakat),és irigylem érte.

A vicces az egészben,hogy ő azért irigyel engem,mert fiatalabb vagyok,szerencsés vékony alkatom van,én meg azért őt mert neki az anyagi dolgok miatt nem kell aggódni.Mindketten nevetségesen és gyerekesen viselkedünk.Akár barátnők is lehetnénk,mert sok dologban hasonlítunk,bár más a személyiségünk,de a vágyaink hasonlóak,ehelyett irigykedünk egymásra...addig megint nem fogok tudni normálisan viszonyulni a családhoz,amíg irigykedek én is.Szégyellem magam,hogy erre a szintre süllyedtem,hiszen annyi minden van,aminek örülhetek,mégis elég egy telefon tőle és elrontja a hangulatom néhány órára...és máris azon kattog az agyam,hogy neki van pénze masszőrt hívni a házhoz és ezzel dicsekszik...és bosszant...Már így leírva is nagyon szánalmas,és gyerekes ez a dolog,de egyszerűen nem tudom kontrollálni az érzéseimet vele kapcsolatban...Leakarom küzdeni ezt az érzést,nem akarok irigykedni,és az ő életével foglalkozni...

Még egy okra gondoltam,hogy miért érzek így:Nagyon erős az igazságérzetem,és úgy vagyok vele,hogy ő érzéketlen és nagyon sokszor átgázol másokon,mégis kényelmes élete van,és ezt tartom igazságosnak...

Persze tudom,hogy az élet nem így működik,nekem meg nincs jogom ítélkezni...de sajnos tudatos szinten ez van bennem,ezt érzem.

Már most megkönnyebbültem kicsit,hogy kiírhattam magamból.Várok okos ötleteket,hogyan kezeljem ezt az érzést,hogyan alakíthatnám át egy pozitív dologgá,magamról már sokat tanultam ebből az esetből,de azt még nem sikerült megértetnem "önmagammal",hogy az irigységnek semmi értelme...mindig előjön,hiába határozom el,hogy nem leszek rá irigy...

2012. máj. 22. 16:01
 1/7 A kérdező kommentje:
A beszólásainál rosszul fogalmaztam,nem a beszólásait veszem magamra,hanem azt hogy nem vágok vissza...nekem az nem megy,hogy keményen visszamondjak,a kommunikációs tréningen a hárítást javasolták nekem,ha beszól valamit,akkor kérdezzek vissza,hogy pontosan mit is ért ez alatt,vagy egy oda nem illő közmondással válaszoljak...de ezek csak játszmázások,a konfliktus attól még ott marad...
2012. máj. 22. 16:21
 2/7 anonim ***** válasza:
Első két mondatnál már tagadtad az önértékelési problémákat. Biztos igaz ez?
2012. máj. 22. 18:17
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kommentet,újra elgondolkoztam,de sajnos igen,igaz,nincsenek önértékelési gondjaim,(legalábbis nem olyan szinten,hogy ez befolyásolná az életem,összességében elégedett vagyok magammal,elfogadtam olyannak magam,amilyen vagyok)azért írom,hogy sajnos,mert ha tudnám,az irigységem okát,akkor már tudok rajta dolgozni,azzal kezdtem,mert utána néztem,hogy mi lehet az oka az irigységnek,és az önértékelési problémát nevezik meg fő oknak,jártam pszichiáternél is,akivel szintén jól átrágtam ezt a témát,ő elintézte annyival,hogy sógornőm azt érezte,hogy "jött ez a kis csitri,és nem elég,hogy kitúrt a női egyeduralomból,de még első unokát is szült a családba...",és azt tanácsolta,kerüljem amennyire lehet,akkor még nem voltam irigy,ezért ráhagytam ezt a magyarázatot.Tisztában vagyok önmagammal,azzal,hogy mik a gyengeségeim és errősségeim,mint minden ember én is folyamatosan változom,jó irányba szeretnék.És az irigységem csak anyagi természetű...de lehet ez sokkal rosszabb,mint ha önbizalomhiányból fakad,mert akkor anyagias vagyok.Mondok konkrét példát,pl mosogatógép,vagy cumisüveg sterilizáló készlet...ilyen dolgokat irigylek,azok a dolgok,amik megkönnyítik az életét.És nekem nincs pénzem ilyesmikre.És elkezdtem azon gondolkodni,hogy bezzeg neki van mosogatógépe,bepakolja a szennyest,az elmosogat,és addig a kicsivel tud játszani,de ehelyett az anyukájára bízza,én is szeretnék mosogatógépet,és amíg elmosogatna,addig a gyerekkel játszanék...és ezt nem tartom igazságosnak,nem tudom érthető-e...

Vagy a masszőr,azzal dicsekszik,hogy a babamasszőr házhoz jön,és elvégezte a tanfolyamot,és ő profin masszíroz,babaúszásra hordja a kicsit stb...

Én is szeretnék ilyen dolgokat megadni a fiamnak,de nincs rá pénzem,és irigylem.

Nem szeretnék rossz irányba elmenni,és anyagias lenni,azt is tudom,hogy ezeknek a babás dolgoknak a jó része,csak a pénz elszedéséről szól,hiszen egy anya ösztönösen tudja,hogyan masszírozza a babáját,de mégis ott motoszkál,hogy bárcsak én is megtudnám adni a fiamnak ezt...

Most eszembe jutott valami még ezzel kapcsolatban:az én kisfiam idősebb pár hónappal,így automatikusnak veszi,hogy a kinőtt ruhákat neki adom,jó ideig ezt is csináltam,csak bevillant egy dicsekvése után,hogyha luxusdolgokra futja,akkor babaruhára is van pénz,és ez így nem fair,hiszen én eltudom adni a ruhákat,amiből tudok mást venni a fiamnak...És azt hiszem ekkor kezdődött az irigység nálam,engem jól kihasznált eddig,ő azon spórolt,és vett luxus holmikat,szolgáltatásokat,aminek az árából,ha eladtam volna én elsőrendű szükségletekre költenék,vagy azon én is vehetettem volna játékokat...

Az látható az írásomból,így hogy visszaolvasom,hogy megpróbálok logikus magyarázatot találni egy érzésre,ami szinte lehetetlen...egyszerűen ember vagyok,egy irigy ember,de legalább csak egy emberre irigykedem,lehet,hogy ezt az új érzést,az irigységet is el kellene fogadnom,hogy ez is én vagyok,és ne akarjak változtatni rajta?Csakhogy erről azt gondolom,hogy nem olyan kis jellemhiba,mint a szétszórtság....Az irigység talán a legrombolóbb és legrosszabb emberi tulajdonság...

2012. máj. 22. 21:59
 4/7 A kérdező kommentje:
"Még egy okra gondoltam,hogy miért érzek így:Nagyon erős az igazságérzetem,és úgy vagyok vele,hogy ő érzéketlen és nagyon sokszor átgázol másokon,mégis kényelmes élete van,és ezt tartom igazságosnak... "-ezt írtam,itt rosszul írtam,mert nem igazságosnak,hanem igazságtalannak tartom
2012. máj. 22. 22:04
 5/7 anonim ***** válasza:
Figy, aki elégedett magával meg az életével az mire vagy kire irígy??? Őszintén.
2012. máj. 25. 10:00
 6/7 A kérdező kommentje:
Magammal nincsenek problémáim,az életemben az anyagi helyzetünkkel igen.Ezt bevallom.Ebben igazad van.De ez nem önértékelési gond,vagy igen?
2012. máj. 25. 12:32
 7/7 A kérdező kommentje:
Akkor nem irigy vagyok,hanem kapzsi,még jobb...
2012. máj. 25. 12:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!