Létezik önzetlen szeretet?
szép, és ha valóban így is élsz annak örülök. bár nem értek egyet vele:)
én az élet feletti ítélkezés ellen tiltakoztam... hogy nekem erkölcsileg mi szúrja a szemem és mi nem az más téma, véleményhez mindnekinek joga van.
ez a biologia dolog... nem tudom, hozzám közelebb áll a tabula rasa elmélet, talán ezért gondolom így. szerintem - az ember alapvetően tisztán érkezik a világra, de a bűn mint olyan körülveszi, és persze megkísérti. csupán akaraterő (meg persze nevelt erkölcsök ésatöbbi) kérdése hogy meg tudja-e állni a bűnt.
sajnos saját tapasztalatom alapján most úgy gondolo, hogy egy bizonyos szinten túl egyszerűen nem érdekel ki miért követ el valamit, ha az olyan súlyosságú.
de ez már tényleg nagyon szubjektív... mit nevezünk jónak és rossznak, súlyosnak vagy kevésbé súlyosnak.
Elfogadom az álláspontod, tisztelem és nem akarom megcáfolni, még csak kétségbe se vonom a szavaid, csak szerintem ez a gyakorlatban egészen máshogy működik mint azt az ember elképzeli:) de kitudja, lehet létezik a kivétel.
szamóca. :)
köszi aranyos vagy, hogy díjazod a hozzáállást. :P
igazad van abban, hogy véleményre mindenkinek van joga, de a megértést és türelmet is megérdemli mindenki, mert ha te megkülönbözteted a másikat, ugyanúgy ítélkezel, hiába nincsen konkrét fizikai hatása(amúgy van, mert a gyerekgyilkos folyamatos bántalmazása szavakkal csak súlyosbítja a helyzetét, és baromira de nem segítség neki, pedig joga van hozzá). igazság szerint az emberek válogatnak, ami az önzéshez tartozik...tehát ezt szeretem, azt az embert nem szeretem. pedig aztán a gyűlölettel, haraggal, félelemmel, elítéléssel és sorolhatnám nem változik semmi...ezek felesleges pótcselekvések. nem is ez a lényeg. mondod, hogy te azt a dolgot vallod, s ha igaz is, szerinted ezt mindenki tudja? mi van ha a gyerekgyilkosnak fogalma sincs arról, hogy képes változtatni magán, képes felülírni érzelmeit? mi van ha az van belesulykolva, hogy ezt ki kell adni, elfogadhatónak tartja, mert ez a trendi? Nem tehet róla sehogy sem, hogy megteszi, mert nincsen tudatában a létezés igazságával, s emiatt nem lehet megvetni, aki pedig megteszi, az szintúgy hiányos tudással rendelkezik. Amúgy van olyan helyzet is, hogy akaraterő(emberi) ide vagy oda, képtelen az egyén túllépni a rossz önmagán, ekkor van egy alternatív lehetőség is, annak a dolognak a megszólítása, ami valójában önzetlenül szeret, és az attól való segítségkérés.
"Elfogadom az álláspontod, tisztelem és nem akarom megcáfolni, még csak kétségbe se vonom a szavaid, csak szerintem ez a gyakorlatban egészen máshogy működik mint azt az ember elképzeli:) de kitudja, lehet létezik a kivétel."
Kivétel mindig létezik, s azért működik másképp a gyakorlatban, mert amit én mondok, az nem is az, ami a gyakorlatban folyik...mivel az emberek önzésre önzéssel felelnek, s nagyon kevés az olyan, aki képes ezen túlmutatni...de vannak páran. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
de látod ez az... a szelekció.
amíg van olyan ember, akire azt mondom hogy nem szeretem, addig a szeretetem feltételhez van kötve, mert azt az egyént valami oknál fogva nem szeretem. a gyerekgyilkos csak példa... az másik kérdés hogy nálam ez a "szegény gyilkos, ő nem tudta hogy ez rossz és lehet máshogy is" dolog nem igazán jön be. én ehhez negatív vagyok:) akinek valahais ennyire eltorzul az értékvilága, az nem való a társadalomba, hiába a devianciák szükséglete. de ez már egy másik kérdés...
abban megegyezhetünk hogy van kivétel... igen ritka, (és szerintem kevésbé tartós =))) ) de van. ebből a szempontból meggyőztél, ugyanis eszembejutott a pápa... mikor rálőttek ő meg elment kezetfogni a merénylővel.
értem mit mondasz kedves Szamóca.
de akkor elárulom neked, ha már a pápát hoztad fel, hogy a valós önzetlen szeretet, amiről én beszélek, az az isteni szeretet, az univerzális szeretet(amit Jézus Krisztus próbált tanítani), amire képes az ember, csak elhomályosítja ez az igazság nem tudása által automatikusan beinduló önzés és félelem, és az abból táplálkozó hamis szeretet, ami feltételhez köti magát...:)
ui.: egyébként ha te nem veted meg a bűnözőt, nem ítéled el gondolatokban és ilyesmi, attól függetlenül te nem leszel kevesebb...sőt inkább több. :)
üdv és sok sikert
26/F
LastOne.Left
"valaki egy kapcsolatban azt akarja h boldoggá tegyék és más nem érdekli..."
hát mi ez ha nem önzés?:D na mindegy, nem kötözködöm tovább :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!