Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Nárcisztikusnak számítok?...

Nárcisztikusnak számítok? (leírom)

Figyelt kérdés

Egy pszichológussal dolgozunk épp fel más jellegű problémát. (borderline hajlamok, impulzivitás, de nem tudjuk mert 2 hete kezdtük!)

És ekkor felmerült, hogy esetleg más is van. Vagy inkább más van a háttérben.

Konkrétan nem tudok kapcsolódni senkihez magamon kívül. Egész életemben idegennek éreztem a családtagjaim, baráti köröm, egyetemi szaktársakat, munkatársakat, mindenkit.

Még ha randiztam vagy lefeküdtem is valakivel, akkor is egy idegennek láttam valahol. Persze nyilván volt akivel mélyebbeket beszélgettünk, de sosem kezeltem senkit a saját nívómon. Mindenki valahol lentebb van. A saját szüleim is.

Még nem mentünk bele jobban ebbe a témába és csak kíváncsiságból google-ztam meg ezt. Különböző személyiségzavarokat látok eddig. Többektől ilyen önzőség esetén hallottam már, hogy nárcizmus. Viszont én mindig tojok rá ki mit gondol. Nincs igényem visszaigazolásra. Kikeresem mit akarok elérni, megkeresem a megfelelő eszközöket/embereket és miután meglett utána megyek a következő célra.

Tudom, hogy önző típusnak tűnök, de nekem ez alap/ösztönös. Ez nárcizmus?

2024. jan. 31. 17:01
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Az hogy elvagy magadban az szerintem csak jó jel. Létezik egy egészséges önzőseg, de ez több mindent jelenthet. Az hogy szimplán valaki a saját érdekeit nézi az nem feltétlenül nárcizmus lehetsz egyszerűen önző ember, de ha különbnek erzed magad a többinel az mar narcisztikus jel. Nagyon fontos, hogy tudjad mindenkiben vannak narcisztikus jegyek, megnyilvanulasok olykor. Viszont írtad, hogy nem érdekel masok van leménye. A narcisztikusok lételeme a mások figyelme és elismerése.

Ez alapján egyből fel lehet ismerni, hogy így vagy úgy, de mindig rá kell figyelned, ő csak hívott naponta 30x, mindig ki lesz magyarazva, hogy miért zaklat, "szeretetből" , "törődésből", de summa summarum egyszerűen Sok lesz belőle.

Ált. mindig magáról beszél, a csaladi vagy gyerekei képei helyett mindig saját magáról tesz fel fotót a közössegi médiában, vagy neki kell az utolsó szónak lennie mindig, érzelmileg fejlettlen, nem vitaképes, önreflexió hiányában objektivitásra képtelen, nem fogadja el ha más véleményen vagytok, ezt ő hátbatámadásként, árulásként értékeli, imád drámázni, a semmin cirkuszolni.

Abszolút érzelemvezérelt személy, elvárja a dícséretet, hízelgést ha ezt nem teljesítik, feltűnően megsértődik. Ha nem válaszolsz neki azonnal, vagy ha megvonod a figyelmet órisi balhét csap, ha ignorálod. Ami egyébként boritekolható, mert az ilyen embertől előbb utóbb mindenki meneküni fog, annyira fárasztó elviselni az érzelmi hullámzásait.

További neki mindig problemaja van valamivel, sosem elégedett. Mindig emlékeztet hogy mennyire "hálás lehetsz" neki. Nehéz vele a szakítás, mert ő mint "gyönyörű lelkületű" ember, nagy kegyet gyakorol és megbocsát neked újra és újra, habár lehet hogy nem követtél el a gyakorlatban semmit, ő megis mindig bűntudatot fog kelteni majd benned, és ő megbocsát, akarmennyire is "megbántottad" őt.

Magukról azt a benyomast próbaljak kelteni, hogy ők különbek másoknál, hogy ők mennyire jó emberek, saját magukat valami csodálatosan gyönyörű és empatikus léleknek látják, azonban nagyon gyorsan le lehet leplezni őket, hogy mennyire labilisek és a lelki nagyságtól nagyon messze állnak.

2024. febr. 2. 15:36
 12/13 A kérdező kommentje:

Akkor nem vagyok nárcisztikus. Nem függök mások elismetésétől, egyszerűen hasznos tárgyaknak tekintem az embereket akiket a céljaimra tudok használni ha kell. De ennyi. Nincs érzelem, se pozitív, se negatív.

Nem is futok senki után és nem zavar, hogy ha rosszat gondolnak rólam. Nem tartom magam empatikus léleknek.

Nem zaklatok másokat, mindig megtervezem meddig fogjuk elvinni a kapcsolatot és miután megkaptam tőle ami kellett, akkor vége a történetnek. Nem vagyok se labilis, se érzelem-vezérelt. Hideg, racionális inkább.

2024. febr. 2. 15:51
 13/13 a2b4ge90 válasza:
Én nárcisztikus szülővel nőttem fel. Amit Te leírtál az nem nárcizmus
aug. 29. 01:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!