Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » El tudjuk képzelni valamiről...

El tudjuk képzelni valamiről hogy nem létezik?

Figyelt kérdés
Ez ugye lehetetlen. Ez bizonyíték arra hogy minden létezik, minimum képzeletben.

#különbség #valóság #képzelet #Minden létezik #Képzeletben minimum
2023. ápr. 29. 19:26
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

De attól még Pókember nem létezik, bakker.

Harry Potter sem létezik, csak egy kitalált figura.

Ahogy mellesleg isten is. Az összes.

Na mindegy, már nagyanyám megmondta, idiótákkal ne álljak le vitatkozni.

Szóval innentől kár válaszolni, nem olvasom tovább.

2023. máj. 1. 17:04
 12/17 anonim ***** válasza:

De látod magad, hogy miket írsz. Jó, elfogadom a létezésről és a nemlétezésről, hogy neked nem ugyanaz a véleményed, mint nekem. A jövőhavi fizetésem sem létezik, mégis meg fogom kapni. A multhavi fizum sem létezik, mert már elfogyott.

Ennyi erről.

Ha a létezést az itt és mostban vizsgáljuk, akkor nem létezik egy csomó minden. De ha nem hiszel egy nem létező alkotásban vagy gépben, akkor azt hogyan tervezed legyártani. mert nem létezett gőz energia sem és napenergia sem, de valaki kitartóan hitt benne, kísérletezett és tanulva a hibáiból megalkotta. ha már itt tartunk a Mesterséges inteligencia sem létezett. honnan tudhatnánk, hogy a válaszolók közt nem -e bujkál valahol a ChatGp egyik megnyilvánulása.

Te 11-es, amúgy létezel? Ember vagy vagy egy M.I.?

Nyilván pókember nem létezik, de annyiféle feldolgozása volt már, sőt van is egy amerikai csávó, akit így hívnak, mert mindenféle épületekre mászik fel különösebb segédezközök nélkül. Tehát pókember egy létező figura, csupán nem az, akire az ember egyből gondol, ha szóba kerűl.

Isten és Jézus létezését pedig én tanúsítom, mert amikor a legnagyobb szarban voltam és hozzá imádkoztam erőt adott a folytatáshoz. Nem öltem meg magam, pedig erős késztetést éreztem rá. 2 éve halott lennék cimbora, ha Jézus nem létezne. Nekem ez megtapasztalásom nem pedig nem létező mese.

Magyarázd csak pszichológiával. Mindent meg lehet cáfolni, még a te létezésedet is.

Te pedig kedves 11-es leidiótáztál olyanokat, akiket nem is ismersz. Megmutattad ismételten, hogy milyen fából faragták azokat, akik elutasítják a nem létező létezőket.

Magadat ítélted el. Sőt, még nagymamádat is belevontad az egész sztoriba, hogy mentsd magad.

Na ez a nem mindegy barátom.

Élt nekem is egy nagymamám. Egy bölcsesség megmaradt tőle:

"Rondább dolgok jönnek ki az ember száján, mint ami bemegy rajta."

(Mama)

Ráadásul felületesen értekezel arról a mondatról, melybe Pottert beleszőttem. mert a mondat főszereplője nem Potter, hanem az írónő. De igazad van. hagyjuk. Nincs értelme velünk vitatkozni. Nekem van egy szilárd elképzelésem, amit nem sikerült megdöntenie senkinek. Sőt, csak megerősítették a létezésről való elképzelésemet.

De had idézzek egy nagy angol írótól:

"„Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek Álmodni képes.” (Shakespeare: Hamlet.)

De igazad van, a mai napig vitatkoznak azon, hogy ki is alkotta ezt a sort. Mégis elő-elő adják.

Ahol a tudomány véget ér barátom, ott kezdődik a hit a nem létező létezésében.

2023. máj. 1. 18:02
 13/17 A kérdező kommentje:
Ha pókember nem létezik akkor miről beszélünk? Hogy lehet beszélni egy nemlétező dologról?
2023. máj. 2. 22:35
 14/17 anonim ***** válasza:

Ezek a kérdések mutatják meg, mennyire szánalmas a hazai oktatási rendszer, illetve hogy általánosságban mennyire butul az emberiség.

Itt van ez a fiatal kérdező, aki látszólag elvégzett egy általános iskolát, tud írni-olvasni, de nem képes megérteni a különbséget valóság és képzelet között.

Ezek hogy fognak életben maradni, ha a mai idősebb, még gondolkodni képes generáció kihal?

2023. máj. 3. 05:52
 15/17 A kérdező kommentje:

"de nem képes megérteni a különbséget valóság és képzelet között."

Jaj nem..bocsánat lehet hogy rosszul fogalmaztam meg. Úgy értettem hogy mindkét dolog létezésére utaltam, hogy létezéssel bírnak a semmihez viszonyítva.

Én csak azt mondom hogy a képzelet is létezik, különben nem lenne itt miről beszélni. És a valóság is létezik.

Egyébként meg tudom különböztetni a képzeletet a valóságtól. Csak abban nem vagyok biztos hogy hol rejtőzik vagy mi pontosan a valóság. A képzeletet már kiismerem valahogy, de a valóság rejtélyesebb. Kicsit zavarosnak tartom mit tartunk valóságnak. A körülmények a valóságban zajlanak, de mintha a körülményeket látnánk valóságnak nem. Pl. Az emlékeim is képzeletek, erre már te is azt mondanád, hogy azok léteznek. Igaz, azok megtörtént dolgok, azt egy valós esemény váltja ki, de attól még képzelet, létezik a képzelet, különben nem lenne emlék. Minden valóságosnak mondott szó, esemény, szituáció, a képzeletben landol. Minden "valós mostnak" nevezett pillanat azonnal képzeletté alakul, mint az üres ablak itt mielőtt írtam valamit, azért emlékszem mert létezik a képzelet, ha nem létezne, nem emlékezhetnék.

2023. máj. 3. 11:56
 16/17 2*Sü ***** válasza:

> Ez bizonyíték arra hogy minden létezik, minimum képzeletben.

Csakhogy a kettő nem ugyanaz. Egy alma képe nem azonos magával az almával. Mindkettő lehet szép, de az előbbivel nem igazán lehet jól lakni. Ugyanígy az eső hangja sem azonos az esővel, mindkettő megnyugtató, de ha csak az utóbbi van, akkor elszáradnak a növények. Ugyanígy mondjuk egy kentaur létezése nem azonos a kentaur létezésének a képzetével. Attól, hogy a kentaur, mint mitikus figura, mint képzeletbeli teremtmény létezik a gondolatvilágunkban, attól a kentaur, mint fizikai entitás nem létezik.

Bár az alma képére is, meg a létező, jelen levő almára is az alma szót használjuk, és nem független a kettő egymástól, de mégis más entitás. Vannak közös tulajdonságaik, lényegileg közös tulajdonságaik – ezért is ismerjük fel a képen és nevezzük meg almaként –, de vannak lényegileg eltérő tulajdonságaik is, a festett alma nem ízletes, kisebb a nedvességtartalma, stb… Ezáltal nem ugyanarról a dologról beszélünk, mikor almáról és az alma képéről beszélünk, így a létezésük is egymástól független.

(Innen már részletkérdés, de van olyan, amit elképzelni sem tudunk, de pl. megnevezni igen. Pl.: szögletes golyó. Mint jelzős szerkezet létezik, de elképzelni nem tudod, illetve amit elképzelsz helyette, az vagy nem szögletes, vagy nem golyó.)

2023. máj. 3. 23:16
 17/17 A kérdező kommentje:

Egyszerű, a golyó felszínét kiálló szőgekké munkálom mikroszkopikus szinten. Ekkor a golyónak fogom látni, mégis szögletes lesz alaposabban megvizsgálva. Szögletes de gurul.

De amúgy értem mire gondolsz, csak hülyülök. Olyan sincs hogy fából vaskarika, csak ha átváltozik. Két egymásnak ellentmondó tulajdonságot mondunk ugyanarra a dologra. Tehát nincs olyan dolog még képzeletben sem aminek két egymást kizáró tulajdonsága lenne egyszerre. Maximum keverékek lehetnek. Tehát nem tudom elképzelni hogy szögletes golyó, csak a keverékét. Azt sem tudom elképzelni hogy tűz-víz, csak mint két különálló egymást kizáró tulajdonságot. Bár mondjuk az is igaz hogy 2 gondolat sincs egyszerre, tehát a képzeletben úgy látszik szeret egyszerre csak egy dolog jelen lenni. Vagyis mindig úgy van. Jó a képzeletben a képzelet múlt ideje is jelenidejű, tehát elképzelek valamit most, utána megint elképzelem ugyanazt most, egyiknél sem tudom mondani hogy a múltban történik. Nem is az van hogy egy dolog "múlttá" változik, hanem képzeletté változik. Egy film is képzeletté változik folyamatosan miközben nézem. A képzelet sincs sosem a múltban. Amit múltnak hiszünk az jelenbeli képzelet. Ahogy pedig a képzelet vagy az emlék-képzelet lassan homályosodik, azt hisszük azért mert egyre régebben van :DD

Mit gondoltok?

2023. máj. 5. 16:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!