A szüleim le akarnak beszélni a tanári pályáról,de nekem tetszik! Mit tegyek?
Figyelj, ez sosem lesz jobb.
Igaza van a szüleidnek, az enyémek is megpróbáltak lebeszélni, de én makacs voltam, ugyanilyen indokkal, hogy de én ezt szeretném, majd idővel jobb lesz a fizetés blablabla.
Hidd el nekem, nem akarsz keresztül menni azon, amin én (és még sok-sok társam). A fizetést mindig annyira fogják emelni, hogy éppen csak meg lehessen élni belőle, de most pláne nem az a tendencia van itthon hogy a tanárok megbecsülése felé haladunk... Amire eljutnank oda hogy egy méltányos bérük legyen (HA ELJUTUNK), addigra te is kb nyugdíjba mész. És ezt úgy mondom, hogy egyetem mellett dolgoztam, és több munkahelyet is kipróbáltam, aztán rájöttem, hogy még diákként is többet keresek és jobban meg vagyok becsülve, mint a diplomám után.
De ez csak az egyik része, a sulirol még nem is írtam. Sokan azt hiszik, hogy a tanárság könnyű, de nem az. Rengeteget kell készülni, és a tévhitek ellenére, NEM, nem teszed le a munkát ha hazaérsz. Nekem az első évemben (és egyben utolsó, mert azóta már máshol dolgozom) kb minden szabadidőm ráment az oratervezésre, a készülésre, a dogajavitasra stb-re, és szörnyű volt. Előtte egyik munkahelyem sem foglalt le azért 0-24. Jó, nyilván idővel jobb, de pl. Egy töriszaknál nincs olyan hogy nem készülsz.
Akkor a csoporttarsak, a tanári kar... Az marad közülünk aki aláírta az 5 éves szerződést egy ösztöndíj miatt, a tanári mrg tele van 50+ osokkal. Szóval nem egy alommunkahely fiatalként, aztán meg jövőképet sem ad.
Na de befejezem.. rengeteg érvem van még, igazából egy kifogyhatatlan tárház.
Igazából ez még semmi és órákat tudnék neked zengeni arról, hogy mennyire megbántam, hogy mit tapasztaltam magam körül, hogy folyamatosan csak azt kapjuk hogy a tanárok lusta szrok (közben még nehéz volt az egyetem főleg munka mellett és 6 év egyetemhez rengeteg kitartás kell) meg stb. Nem ragozom, nézz szét pár komment szekcióban. És lehet mist még nem bánt, de hidd el, amikor majd benne leszel és arra megy el 23 évesen a szabadidőd, hogy vizsgákra készülsz, (+esetleg dolgozol) más meg éli világát egy érettségivel, nagyon rosszul fog esni hogy a társadalom így áll hozzád.
Csak akkor válaszd a tanárit ha
1, szüleid egész végig eltartanak az egyetem alatt és utána is fizetik az albit/alád raknak egy házat, mert ha nem akkor esélytelen hogy magadnak vegyél
2, oylan párod lesz, aki jól keres és el tud majd téged is tartani
Jelenlegi helyzet az, hogy orbán kormány egy ideje uralja a közmédiát, átvettek egy telefon szolgáltatót stb.
Politizálok? Sajnos érinti a téma keményen a pályát, főleg a tanárit, pedagógiai ágakat.
Terjeszkednek. Kontroll alá akarnak mindent hajtani s a közzé tett leendő "szabályok" amik tanárokra vonatkoznak... Nem emberbarát, sőt elnyomás a köbön és még a telefonjaikat, laptopjukat stb felszerelésüket is átvizsgálhatja a "kormány".
Nincsenek jogaik kb, földbe van taposva.
Ha fel akarnál mondani ott tarthatnak fél évig is, hiába akarsz másik helyre menni dolgozni.
Láncra vert ebek kb.
S nem úgy tűnik, hogy mostanában lesz váltás.
Picit tájékozódj.
Kezdjed azzal: legrosszabb esetben mennyit keresnél és kérdezd meg szüleidet, másokat, hogy ki mennyi pénzből és hogyan él.
Érdeklődj mi mindent kell bavonta kifizetni s mi mennyibe kerül.
Pl albérlet, rezsi, egyéb költségek, akkor mikre lenne igényed pl internet, ruházat, milyen ételeket ennél 1 hónap alatt, számold össze csak az mennyi. Stb.
Nem lebeszélni akarlak, mert kellenek a tanárok, de ha a gyerekem lennél s jót akarnék neked én is lebeszélnélek.
Alapon nem olcsó a suli/egyetem. Kisebbik húgom nemrég tette le. Tudom.
10 év alatt jön kb vissza csak az egyetemre kiadott keret.
De ők tudják...
Nem szóltam s szólok bele.
Átgondolnám ezt még vagy külföldben gondolkodnék, ha szeretnéd ezt az utat s ha netán javulna a helyzet x év múlva, ami nem mostanában lesz.
Csekkold a nonszensz "szabályokat" amiket terveznek behozni. Embertelen.
Sőt, próbáld ki az önálló életet nyáron. Diákként még könnyebb is elhelyezkedni, 25 év alatt van adókedvezményed is, kicsit többet kapnál, mint egy felnőtt és menj albérletbe 1-2hónapra,hogy milyen.
Mire elég az annyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!