Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Egy autista embernél mennyire...

Egy autista embernél mennyire valószinű hogy ha felismeri magán hogy ő eltér az "átlagtól" akkor elszigetelődik és ha kap rá diagnózist akkor akár öngyilkos lesz, mivel tudja hogy az ASD nem gyógyítható?

Figyelt kérdés
2022. dec. 26. 13:02
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
71%
Előfordulhat simán.
2022. dec. 26. 13:16
 2/35 hosszúhajú ***** válasza:
51%
47 vagyok. 30 évig félrekezeltek borderline személyiségzavarral és kényszerbetegséggel. néhány hónapja tudtam meg hogy autista vagyok. és rájött ez a tudat hogy 30 évig félrekezeltek. sírógörcsben törtem ki mikor megtudtam. és nehéz volt feldolgozni. ugyanakkor egy óriás megkönnyebbülés is, minden puzzle a helyére került, megértem magam, megértem a viselkedésem, nincs több kérdésem, miért vagyok ilyen. a kezdeti sokk után az ember megnyugszik, mert rájön hogy már nem kell magamba keresni a hibát, én így vagyok tökéletes ahogy vagyok és egyetlen hibát sem vétettem. levett egy terhet a vállamról. a fájdalmas érzés az elveszett időről, bízom benne hogy elmúlik. és igen, volt bennem ilyen gondolat. de mivel a boderline sem gyógyítható, így már megszoktam a gyógyíthatatlan vagyok bélyeget. megértelek, nehéz. de ha nem tudod meg, állandóan egész életedben keresheted pszichoanalízissel hogy vajon mi történt, mi volt a baj, miért vagy ilyen, mit csinálsz rosszul - azzal meg elcseszed az egész hátralévő életed, és állandó kérdéseid maradnak. arról nem beszélve hogy sosem fogod megérteni saját magad és egy idő után azt kívánod majd, már nem érdekel hogy hívják, már nem érdekel mi ez, csak kapjak már végre válaszokat, mert nem bírom. na, velem pont így történt.
2023. jún. 26. 16:01
 3/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm hogy megkíméltél fölösleges életen át tartó szenvedéstől, mostmár tisztában vagyok hogy mi a bajom és mostmár tutira könnyebben felhagyhatom az életet
2023. jún. 26. 19:35
 4/35 A kérdező kommentje:
Esetleg tudnál mondani egy biztos módszer a fájdalommentes öngyilkossághoz?
2023. jún. 26. 19:38
 5/35 A kérdező kommentje:
Olyat akarok, hogy természetesnek vegyék ha meghalok véletlenül se akarom hogy még utána egyátalán csak rám gondoljanak, ez az egyetlen kívanságom!
2023. jún. 26. 19:40
 6/35 hosszúhajú ***** válasza:
gondolom ez az 1-nek szólt, mert tapintatlan bunkó volt empátia nélkül. én a jó oldalát is kiemeltem. kérdező kaptál diagnózist? vagy te csináltál tesztet? vagy csak tünetekről olvastál?
2023. jún. 26. 20:03
 7/35 A kérdező kommentje:
Diagnózist nem kaptam még, de valószinűleg Aspergeres vagyok vagy borderline, igazábol tök mind 1 mivel úgy súlyos pszichikailag rokkant álapotban vagyok.
2023. jún. 27. 05:36
 8/35 anonim ***** válasza:

Kedves második válaszoló!

Az első válasz nem egy tapintatlan bunkótól származik, hanem egy konkrét kérdésre egy konkrét, tárgyilagos válasz volt. A kérdésben semmilyen részlet nem utalt arra, hogy a kérdező ennyire rossz állapotban van és saját maga miatt tette fel a kérdést. A kérdező kommentje nem nekem szólt, hanem neked! (Én már decemberben válaszoltam, így azóta bőven lett volna ideje reagálni rá, ha szeretett volna.)

Kedves kérdező, nagyon sajnálom, hogy te is ebben az állapotban vagy érintett. Sajnos a tény ettől függetlenül továbbra is az, hogy bizonyos kutatások az átlagosnál emelkedettebb öngyilkossági kockázatról számolnak be ASD-érintettek esetén.

[link]

[link]

Ha nagyon rossz állapotban vagy, fordulj pszichiáter szakorvoshoz. Az autizmus gyakran társul más mentális betegségekkel, így elképzelhető, hogy nem az autizmusod miatt érzed magad így, hanem van valamilyen társbetegséged. Simán megvan az esély, hogy létezik számodra is olyan gyógyszeres- vagy pszichoterápia, amitől jobban érezheted magad. Sok sikert!

2023. jún. 27. 07:48
 9/35 hosszúhajú ***** válasza:
8. egy jóérzésű ember tapintatosabb választ adott volna mint te, és kicsit átgondolja hogy akár ő maga az érintett, akár hozzátartozó, nyilván részvétlenúl tárgyilagos a válasz. ( autista válasz volt beleélés nélkül - hát legalább hiteles ) érdekes hogy azért magadba szálltál mert a kérdezőnek írt második válaszodban már átérzed a súlyoságát a szavaidnak és belátod hogy egy "simán" - nal nem intézhető el. egyébként hogy kifejted az öngyilkosság valószínűségét cikkekel alátámasztva amikor valaki érzelmi támogatást vár, nem adatokat - az rettentő furcsa, ehhez én nem vagyok elég beteg. fogggggalmam sincs miért kellett kérdezőnek nekem így reagálnia, épp hogy ecseteltem a diagnózis előnyeit, hogy lássa a kérdező, vannak dolgok amikben viszont nagyon sokat segített hogy kiderült. jó szándék vezérelt hogy észre vegye igen is van valami jó a rosszban. ezzel erőt akartam adni neki, de azt hiszem én most ki fogok szállni ebből, mert a végén még rajtam kéri számon. megjegyzem, nagyon fura hogy a te túl tárgyilagos válaszodra nem reagált, az én pozitív oldalát megmutató megértő hosszabb levelemre viszont még én kapok...
2023. jún. 27. 13:29
 10/35 anonim ***** válasza:

Elfogadom a véleményed. Egyébként érintett vagyok, és autizmussal élő családtagom is van, de bevallom, valóban sietősen írtam a választ. Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyok jóérzésű, csupán azt, hogy abban a pillanatban nem éreztem szükségét annak, többet írjak egy konkrét, rövid válasznál. Ugye nem gondolod, hogy egyetlen válasz alapján bölcs dolog valakiről állítani valamit, amikor semmit sem tudsz az illetőről? Személyeskedni nem lehet, de a válaszomról természetesen lehet véleményed. Mondhatod például, hogy a válaszom érzéketlennek tűnt, de olyat nem jelenthetsz ki, hogy érzéketlen vagyok.

Egyébként szerintem a te válaszodból sem az jött le, hogy bátorítottad volna a kérdezőt arra, hogy véget vessen az életének vagy bármi, csupán a tapasztalataidat írtad le nem tudva, hogy a kérdezőt ez ilyen komment írására sarkallja. Szerintem egyikünk sem hibázott. Mindannyian mások vagyunk, másképp válaszolunk és viselkedünk, ami nagyon sok mindentől függ (például az adott hangulatunktól is). Mindegy, én nem haragszom rád, hisz nem is ismerlek, a vita részemről lezárva.

Ezúton is elnézést kérek a kérdezőtől, ha megbántottam a "túl tárgyilagos" válaszommal.

2023. jún. 27. 14:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!