Mi lehet ez? Eddig sosem tapasztaltam. Pánikbetegség?
25 éves lány vagyok és kb. egy éve kezdődött a probléma. Minden eseményen, ahol fel kellett olvasni valamit vagy sok ember előtt kellett beszélni, engem kértek fel, mert jó a beszédkészségem. A lámpalázat 5-6 éve nem tapasztaltam, már nem izgulok, suliban is tanítottam, hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy emberek előtt kell beszélni, a mindennapjaim része. De kb. egy éve jelentkezett először a problémám és lassan minden alkalommal az történik, hogy nem bírok lélegezni. Általában felolvasáskor jön elő, beszéd közben ritkán. Egyszerűen nem bírom kifújni a levegőt, csak veszem, amikor a mondatok tagolása közben szünetet kell tartani. És borzasztó. Pár mondat után azt érzem, hogy megfulladok, mert nem bírok kilélegezni, kiver rajtam a víz és egy adott ponton folytatni sem tudom a felolvasást, annyira remeg emiatt a hangom meg összeszorul a torkom. Borzasztó kínos, soha életemben nem volt hasonló jellegű problémám. Direkt nem kerülöm ezeket a helyzeteket, mert próbálom megtalálni a megoldást, de már ezzel a félelemmel állok ki minden nap. Lámpalázam nincs, nem érzek szorongást, egyszerűen rám tör, amikor elkezdek felolvasni/beszélni. Valaki tapasztalt hasonlót? Esetleg van tippetek, hogy mi lehet ez, mi okozza? Van bármilyen tanács/módszer, ami segíthet?
Előre is köszönöm.
Ezzel együtt mégis orvossal lenne érdemes beszélni, hogy mi ez.
Tudod, nem csak a tudatos agyad dolgozik. Ha a tudattalan ítél meg valamit veszélyesnek, akkor éppen így reagál.
Amúgy a megoldás benne van a kérdés részletezésében.
Szoktak komoly beszédeket is egy-két őszinte mondattal indítani vagy esetleg humorizálni, hogy oldódjon a feszültség. Úgy vélem talán ez segítene. például felolvasás előtt egy mondattal megoszthatnád ezt humoros köntösbe bújtatva:
,, Ahogy körbenézek, látva ezt a sok embert elfogott a lámpaláz, pedig azt hittem ettől évekkel ezelőtt megszabadúltam" -Aztán elkezdesz olvasni. Valószínűleg kapsz egy jó ízű visszajelzést a közönségtől, aminek hatására te is felszabadultabb leszel és tudsz majd olvasni.
vagy
,,Úgy izgultam a felolvasás miatt, hogy elfelejtettem rá készűlni"
Add jelét, hogy feszültnek érzed a sok rád szegeződő tekintet miatt.
Lehet nem jó a tanácsom, mert nem derűl ki pontosan, hogy milyen jellegű ez a felolvasás. nyilván egy temetésen ne humorizálj. Ha pedig egy anonim gyűlésen beszélnél, akkor ott aztán teljesen mindegy, hogy mivel indítasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!