Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Csak én nem értem?Miért...

Csak én nem értem?Miért lennék rasszita?

Figyelt kérdés

Alapjából véve nem mondanám az hogy utálom a cigányokat,meg a feketéket,mert ha láttom hogy normálisan öltözködik akkor simán oda ülök mellé a buszon,csak irtozok tőlük.

Sokszor volt,hogy a cigányok belém álltak,és nem egyedül,hanem 3-man minium meg 10-en,és mindig az a tipikus élet képet mutatják ami az skinhead-ek mutatnak.

Ált.iskolában is voltak cigányok akik belém álltak alsóban,és 3-szor majdnem megöltek.

És megkérdeztem gyakorin,1 vagy 2 éve hogy milyen középiskolát tudnak ajánlani,ahol nincsenek cigányok (annyira),és erre megkapom privátban,meg hozzászólásban hogy "rasszita büdös g...i".

Sokszor mondták nekem hogy egy náci féreg vagyok,mert nem bírok egy cigányal együtt lenni,szinte már irritál, hogy tipikus egy tipikus cigány,akire csak rá nézzel,már egyből egy agresszív,sittes,adócsaló,boxoló,fuxos cigány,alacsonyan képzett látsz,akinek van 8 kölyke.

#Rasszitmus,verekedés,gyilkosság,bunyó,balhé,gyűlölet,utálat.
2021. jún. 5. 13:13
1 2
 1/14 belapus ***** válasza:
79%
Talán azért mondhatják, amit az utolsó mondatban is írtál.
2021. jún. 5. 13:16
 2/14 anonim ***** válasza:
29%
Mert most ez a trendi meg polkorrekt. Mindenki rasszista, aki ki meri mondani az igazságot.
2021. jún. 5. 13:20
 3/14 A kérdező kommentje:

1

Mert nem ez van magyarországon?

Mondjuk könnyű mondani az értelméségi részen levő házból

2021. jún. 5. 13:22
 4/14 anonim ***** válasza:
89%

Talán értelmezned kéne, mit is jelent a rasszizmus kifejezés, majd végig gondolni, illik-e rád.

Segítek kicsit: rasszista az, aki kizárólag az alapján ítél meg valakit, hogy milyen "fajhoz" tartozik.

Mivel a te leírásodból egyértelműen lerí, hogy neked már egy cigány látványától is kinyílik a bicska a zsebedben, így látszólag nem tűnik kérdésesnek, hogy illik rád a kifejezés.

Szerintem ezt egyébként te magad is tudod.

Szóval valójában mit is szeretnél?

Elég volt egy kicsit nyilvánosan cigányozni, vagy van valami konkrét is, amit szeretnél megtudni?

2021. jún. 5. 13:51
 5/14 anonim ***** válasza:
32%

4:

"Sokszor volt,hogy a cigányok belém álltak,és nem egyedül,hanem 3-man minium meg 10-en"

"Ált.iskolában is voltak cigányok akik belém álltak alsóban,és 3-szor majdnem megöltek."

Tehát szó sincs "ránézésről", ezek tapasztalatok.

2021. jún. 5. 13:53
 6/14 anonim ***** válasza:
75%

Nehezen tudom elhinni, hogy nem voltak olyan cigányok a kérdező közelében, akik nem bántották. Vagy tán az összes, egytől egyig, minden egyes élő és már holt cigány bántotta szegény kérdezőt?

Mert ha nem, az általánosítás - és bizony ez a rasszizmus definíciója.

2021. jún. 5. 14:01
 7/14 A kérdező kommentje:

Most kis apró dolog:

Én nem azért nézzek le valakit,mert pl cigány,azért mert tesz rá hogy lenézzem,nem egy cigány ismerek akit 8 gyereke van,és közmunkás,és az gyerekei az legbalhésabb iskolában tanul,vagy kisegítőben.

6-os:

"Vagy tán az összes, egytől egyig, minden egyes élő és már holt cigány bántotta szegény kérdezőt?"

Nem,legyél logikus,ha ilyen élményeid vannak a cigányokkal,akkor meg mit vársz?.

4-es:

"Mivel a te leírásodból egyértelműen lerí, hogy neked már egy cigány látványától is kinyílik a bicska a zsebedben, így látszólag nem tűnik kérdésesnek, hogy illik rád a kifejezés"

Hát,attól függ hogy viselkedik,meg hogyan ölközködik,puszta az láttom hogy tipikus kötekedö,agresszív stb,akkor meg érted..

Pl:Megláttok,egy cigány öltönyben,és akta táskával,akkor normálisabban tudok ítélkezni.

"Szóval valójában mit is szeretnél?"

Mi a véleménytek hogy minden féle rasszita korcsnak elhordanak?

2021. jún. 5. 14:20
 8/14 2*Sü ***** válasza:
69%

A válasz pedig egyszerű.

„A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külső vagy belső tulajdonságait kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között – feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel.” /Wikipédia/

Téged értek sérelmek. Azok között, akik a sérelmet elkövették ellened bizonyára van egy raklap közös és egy raklap különböző tulajdonság. Lehet, hogy mindegyiknek fekete zoknija volt. Vagy barna szeme. Meg persze lehet, hogy cigányok voltak. De te nem azt írod, hogy „nem mondhatnám, hogy utálom a fekete zoknisokat”, vagy „sokszor volt, hogy a barna szeműek belém álltak”, te a sérelmek elkövetőjében azt találtad közösnek, hogy melyik etnikumhoz tartoznak, és bár bizonygatod az ellentétét, de mégis az szűrődik át a soraidból, hogy mégis valahogy az adott etnikummal azonosítod az adott viselkedésformát.

Nos ezért vagy rasszista és nem feketezoknista vagy barnaszemista. :-)

Oké, nyilván az eléggé jól észrevehető, ha valaki a cigánysághoz tartozik, így nem csoda, ha mindig is volt az emberekben rasszizmus. Általánosítani is könnyen általánosít az ember. Az ember intelligens lény, és az intelligencia bizonyos szempontból mintafelismerés, így az ember a különböző jelenségek között összefüggést, mintákat keres, és vél találni. Néha ezek valóban minták, néha csak annak látszanak. (A babonák is innen erednek.)

Azért annyi helyesség van a dologban, hogy sokszor egy-egy népcsoportnak, etnikumnak, van a történelmükből, a kultúrájukból fakadó olyan eltérő normái, viselkedési mintái, ami más népcsoport számára problémás. Illetve nem csak népcsoportokkal van ez így, hanem társadalmi osztályokkal, foglalkozásokkal, vallásokkal, meg egy csomó dologgal. Ezek sztereotípiák. És mint minden sztereotípiának van valamiféle igaz magja, de ettől még úgy egészében nem lesznek igazak.

Hogy most mennyire szép dolog, ha az emberben van egy csipetnyi rasszizmus vagy sem, mennyire indokolható bizonyos történések után, hol vannak ennek az érthető és a már nem tolerálható határai az más kérdés. De ha van valakiben egy csipet rasszizmus, az nem baj, ha tudja ezt magáról, és megpróbálja magában kompenzálni, ha igaztalan megítélésekre, vagy cselekedetekre vezetne.

Azt is érteni kell, hogy itt Közép-Európában és a korunkban ez a témakör pro és kontra igen heves érzelmeket, így indulatos kirohanásokat, kijelentéseket tud szülni.

2021. jún. 6. 01:13
 9/14 anonim ***** válasza:
29%

"Tehát szó sincs "ránézésről", ezek tapasztalatok"

Azokkal a konkrét személyekkel. Ha egy számodra teljesen idegen emberről is automatikusan ezt feltételezed kizárólag a bőrszíne alapján, az már rasszizmus. Mivel hogy pont tapasztalat nélküli, csakis előítéleten alapuló gondolkodásról van szó.

2021. jún. 6. 01:15
 10/14 anonim ***** válasza:

Szia 👋 Én mint cigánylány mondom nem, nem hiszem hogy rasszista vagy, csak hát már félsz... ezt teljesen meg tudom érteni, nekem is olyan rosz hogy én is az vagyok, sok köztünk az alpári aki csak kötekedni tud. Én is sokszor félek mikor elmegyek mellettük, mikor vannak hárman négyen, ezért megtudlak érteni. Csak arra kérlek ne vegyèl mindenkit egy kalap alá, bár több mint a fele a cigányságnak, ha fáj is egyet kell értenem olyan mint amit leirtál, de azért vannak még normálisak is. Akkor lennél rasszista ha már előitèleteskedsz akkor mikor meglátsz egy Romàt, tehát akkor már annak mondanálak, de mivel nem ismerlek ezért nem mondok rád sèrtőt.

Sok szerencsét a továbbiakban, remélem jobb emberekkel fogsz találkozni.

2021. jún. 14. 02:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!