Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Liftfóbia! Tippek a legyőzésére?

Liftfóbia! Tippek a legyőzésére?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Olyan problémával küzdök, hogy irtózatos módon félek a liftekben. Mindenhol, még a plázában is inkább megkeresem a lépcsőházat, és sokemeletes társasházakban is inkább gyalogolok akárhány emeletet, mint hogy liftbe szálljak. Ha valahol csak liftet lehet használni, akkor ha tehetem, inkább nem megyek oda.

Ha valaki van velem, akit ismerek, akkor rá tudom szánni magam, hogy beszálljak, de akkor is teljesen reszket mindenem, lever a víz, és sírni tudnék, hogy mikor nyílik már végre ki az ajtó.

Most olyan helyen dolgozom, ahol előbb vagy utóbb elkerülhetetlen lesz használnom a liftet. Igaz, én a földszinten vagyok, de bármikor szólhatnak, hogy menjek fel. Csak a második emeletig lehet lépcsőt használni, utána le van zárva, és sajnos az én kedvemért nem fogják kinyitni. Nem veszik komolyan a félelmemet, azt hiszik, hogy ez csak egy kis izgulás, hiszti, holott rettegek, sőt szinte halálfélelmem van a liftben.

Egyedül még soha sem lifteztem.

Kérlek segítsetek! Mit tehetnék, hogy legyőzzem? :(

19/L

2018. dec. 10. 14:40
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Pszichiáter...?
2018. dec. 10. 14:47
 2/16 A kérdező kommentje:
Nem kioktatásra gondoltam, és kérlek ne nézz valami mentális betegnek, akinek pszichiáterre van szüksége. :) Ez csak egy fóbia, mindenkinek van. Tapasztalatokra lennék kíváncsi, hogy valaki küzdött e már le ilyen félelmet. :)
2018. dec. 10. 14:57
 3/16 anonim ***** válasza:

[link]

Hajrá. Irány az orvos.

2018. dec. 10. 15:03
 4/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nem fogok orvoshoz menni, kérlek ne ilyen válaszokat írjatok. Továbbra is várom, hátha valaki volt már vagy van ilyen helyzetben. :)
2018. dec. 10. 15:07
 5/16 anonim ***** válasza:
Akkor ez csak hiszti, kislányom.
2018. dec. 10. 15:11
 6/16 2*Sü ***** válasza:

A fóbia nem egy olyan dolog, amin jött-ment GYK válaszolók segíteni tudnának. Keress fel egy pszichológust. De komolyan…

De azért két támpont: A félelmed irracionális. Gondolom ezzel tisztában vagy, de mégis érdemes tudatosítani magadban a félelem irracionalitását. A liftek általában erősen túl vannak biztosítva, az előírt tömeg többszörösét el kell bírniuk. Rendszeres műszaki vizsgálaton kell átesniük. Ha a lift kötele elszakadna, olyan mechanizmus van magában a fülkében, ami megfelelő sebességnél automatikusan lefékezi a liftet. Elhagyagolható az esélye annak, hogy egy lift esetében minden egyszerre romlik el. És bár kétségtelen, hogy a mai Magyarországon a lépcsőházi liftek igencsak leharcolt állapotban vannak sok helyen, liftbalesetek kvázi szökőévente fordulnak csak elő, a legtöbbször ezek sem halálosak. Sokezerszer nagyobb az esélye, hogy a zebrán elüt egy autó, tehát ezredannyira kellene félned racionálisan a liftben tartózkodástól, mint a zebrán való átkeléstől. Sőt még annak is sokkal nagyobb az esélye, hogy ha a lift helyett a lépcsőt választod, akkor megcsúszol, félrelépsz, elveszíted az egyensúlyodat, és attól szerzel komolyabb, akár halálos sérülést. A lépcső sokkal-sokkal veszélyesebb, mint a lift. Én gyerekkoromban estem már le lépcsőn, szerencsére horzsolásokkal megúsztam. Az ismeretségi körömben volt 2-3 ember, aki kisebb nagyobb sérüléseket szenvedett a lépcsőn való megcsúszás közben. De liftbalesete senkinek nem volt még.

A másik támpont. Most hirtelen nem tudom melyik író, költő, vagy filozófus volt, de nagyon tériszonya volt. Ezt úgy orvosolta, hogy minden nap felmászott egy magas oszlopra és ott üldögélve eltöltött fél vagy egy egész órát. Továbbra is tériszonya maradt, de megtanulta kezelni, felülkerekedni rajta.

De ezekkel nem biztos, hogy sokra mész, az erősebb fóbia azért egy kicsit több, mint egyszerű félelem, nagyon erős mentális képességekkel is nagyon nehéz felülkerekedni rajta. Egy pszichológus sokkal többet el tud érni, tényleg keress egyet.

2018. dec. 10. 15:14
 7/16 A kérdező kommentje:
Nem értem, mi szükség van kioktatni az embert, vagy lenézni ha van egy félelme. El tudom dönteni, fogok-e orvoshoz fordulni, nem azért kérdeztem, hogy szerintetek kéne-e orvoshoz mennem. Kérlek, ne írjatok lekezelően. Inkább ne írj semmit, csak bántani szeretnél.
2018. dec. 10. 15:14
 8/16 A kérdező kommentje:
UTOLSÓ: Mikor a válaszom írtam, nem láttam az írásod. :) Neked köszönöm szépen!
2018. dec. 10. 15:16
 9/16 2*Sü ***** válasza:

> Köszönöm, nem fogok orvoshoz menni, kérlek ne ilyen válaszokat írjatok.

Két lehetőséged van:

1. Mégis elmész orvoshoz. Nyilván neked van egy problémád, és van egy szakember, aki pontosan ilyen problémák kezelésében jártas, ez a szakmája, ebben van nagyon komoly ismerete, tapasztalata. Lehet megtalálja a fóbiád gyökerét, ami szükséges a fóbiád felszámolására. Lehet a fóbiád csak egy része egy tünetegyüttesnek, amiről még nem is biztos, hogy tudsz, de ő tud rá akár pszichoterápiás módszert, akár ha szükséges gyógyszert adni.

2. Nem mész el orvoshoz, és akkor szenvedsz tovább évekig, közben elveszíted az egyik állásod, ellehetetlenül az életed bizonyos körülmények esetén, sőt a fóbiád súlyosbodhat, kiterjedhet más területekre is.

Hát ha te az első, teljesen logikus és hatékonyabb utat az istenért sem akarod választani – fene tudja miért –, hát akkor hajrá, sok sikert a szenvedéshez. Tényleg, miért nem akarsz ezzel orvoshoz fordulni? Ez egy betegség. Definitíve az, mert akadályoz az életviteledben. Akkor miért nem akarod egy pszichológusra bízni?

2018. dec. 10. 15:21
 10/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Azért nem szeretnék pszichológushoz fordulni, mert más ok miatt már voltam fiatalabb koromban, 2 embernél is, és lehet, hogy csak én fogtam ki rossz szakembereket, de egyáltalán nincsenek jó tapasztalataim, nem segített egyik sem, és végül magamtól sikerült felülkerekednem a dolgon.

2018. dec. 10. 15:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!