Ebben kinek van igaza?
A testvéreddel értek egyet: az nem rajztudás, hogy lekopírozol valamit. Azt talán még én is meg tudom csinálni - na jó, nem olyan szépen, az biztos, de számomra semmilyen művészi értékkel nem rendelkezik egy másolás. Ennyi erővel akár le is fényképezheted.
Rajzolj fejből, akkor - ha jó - megemelem előtted a kalapomat. De amíg csak másolsz (akár fényképet, akár rajzot), addig csak egy másoló vagy.
Ez a magánvéleményem, persze tudom, hogy jól le leszek pontozva, de mit bánom én.
festésnél, rajzolásnál nyilván a "szolgai" másoláshoz is kell ügyesség és tehetség, tanuláshoz bizonyára ez is fontos. viszont úgy tudom, hogy a legtöbb rajzoló/festő is úgy gondolja, hogy képről képet másolni nem igazán nagy alkotói teljesítmény, mivel ott más már leképezte két dimenzióra a valóságot, pózt, beállítást, kompozíciót, fényeket, tónusokat, stb, te meg csak lemásolod azt.
ráadásul ez már nem csak esztétikai vagy művészeti kérdés, hanem szerzőjogi is. ha te egy más által készített képet (mindegy, hogy fotó, rajz, vagy festmény) másolsz, az jogilag annak a képnek a feldolgozása. még akkor is, ha te a nulláról egy új alkotást hoztál létre, mert a te képed alapvető elemeiben egyezik meg a forrással, amit másoltál. egyrészt nem nevezheted a saját alkotásnak, mert nem önálló, hiszen más művén alapul, ráadásul a forrás mű megjelölése és az alkotó engedélye nélkül nem is készíthetnéd el. persze amíg nem kezded el publikálni és árulni az ilyen képeidet, addig nem annyira fenyeget, hogy valaki a testvérednél komolyabban megreklamálja és számonkérje rajtad, de ez sem volna egyáltalán alaptalan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!