Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi az a dezsávű?

Mi az a dezsávű?

Figyelt kérdés
2008. aug. 3. 22:36
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
deja vu. Amikor valamit csinálsz és úgy érzed ezt már csináltad. Most nem iylen alap dolgokra kell gondolni.
2008. aug. 3. 22:38
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

déjà vu (franciául: „már láttam”) vagy paramnézia az a jelenség, amikor valaki úgy érzi, hogy az éppen történő helyzetet már korábban átélte, az adott esemény korábban már megtörtént volna vele.

Magyarázatok

A hagyományos elképzelések szerint az okozza, hogy az egyik szemből néhány ezredmásodperccel előbb érkezik a látott kép az agyba, mint a másikból. A leedsi egyetem emlékezetkutató csoportja hipnózissal sikeresen előidézte a jelenséget. Ugyanez a kutatócsoport beszámolt egy vak emberről, aki szintén átélte a déjà vu-t halláson, szagláson és érintésen keresztül. A vizsgálatoktól azt várják, hogy jobban megértsék a memória működését. Chris Moulin brit kutató és csapata szerint az emlékezet pillanatnyi zavara okozza. Egyik sem egyértelműen bizonyított tudományos magyarázat, sokan ezért a vallásban keresik a választ, mint például a reinkarnációban.

Krónikus déjà vu

A krónikus déjà vu súlyos lehet. A benne szenvedő esetleg azért nem megy orvoshoz, mert úgy érzi, hogy már járt ott. Ez nem vicc. Akár depressziót is okozhat.

Forrás: Wikipédia, a szabad lexikon

Velem is megesik, heti legalább 1 alkalommal, amint elhangoznak a mondatok, megtörténnek az események eszembe jut, mintha ezt már átéltem volna.

2008. aug. 3. 22:40
 3/7 anonim ***** válasza:
Röviden és értelmesebben.TV-ben halottam ezt a szót azt jelenti hogy amikor valamit csinálsz hirtelen olyan érzésed van mintha ez egyszer már megtörtént volna.
2008. aug. 4. 09:27
 4/7 anonim ***** válasza:
Ez a kérdés már volt egyszer, nem?
2008. aug. 4. 09:31
 5/7 A kérdező kommentje:
köszi
2008. aug. 4. 14:04
 6/7 anonim válasza:
neutrológiai jelenség, amit az agy élményként vagy megtörtént eseményként él meg. Állítólag a dimenziókhoz is közevan .. =) Van róla egy film is!
2010. szept. 11. 17:50
 7/7 jocker válasza:
Emlékezeti csalódás, amikor azt hisszük valamiről, hogy már egyszer átéltük, de a valóságban sosem történt meg.
2013. dec. 27. 19:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!