Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miért nem tudnak a mai fiatalo...

Miért nem tudnak a mai fiatalok helyesen írni?

Figyelt kérdés

Sokat olvasgatom a gyakorikérdéseket, fórumokat, hozzászólásokat, stb, és elképesztő, mennyire nem tudnak helyesen írni az emberek. Rendszeresek a helyesírási hibák, fogalmakat kevernek, téves kifejezéseket használnak, stb.

Ma már nem tanítanak az iskolákban nyelvtant? Vagy csak nem olvas senki sem? Döbbenetes. 32/F

2010. okt. 27. 23:14
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
18%
Az "ellentáborhoz" csatlakozom. Idegesítő a javítgatás, ha eltúlozza valaki.
2010. okt. 28. 00:29
 12/27 anonim ***** válasza:
63%
Az hagyján, hogy írni nem tudnak, de még azt se veszik észre, hogy legalább 100 ugyanilyen kérdés van már...
2010. okt. 28. 00:41
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

Én fiatal vagyok, 15 éves, próbálok helyesen is írni, és engem is nagyon bosszant, hogy valakinek a kérdése tele van hibákkal "ijen", "ojan", "eggy", "lessz", "ki mentem az utcá ra", ezek zavarnak a legjobban, és akik ilyeneket írnak, azokat nem tudom komolyan venni. Általában szólok is (nem bírom ki, hogy ne szóljak, gonosz vagyok, ez van :D), de azért megpróbálok mellette válaszolni is, de van, hogy maga a kérdés is teljesen értelmetlen, nem tudom, miért nem lehet előtte átolvasni, nem igaz, hogy annyira sietnek, hogy nincs 20 másodpercük. A másik, hogy nem elég, hogy tele van hibával, még a google keresőt sem ismerik! Ha sietnek, ne ide írjanak, hanem keressenek rá...

Persze én sem írok mindig minden mondatot nagy kezdőbetűvel, és mondatvégi írásjellel, ha pl. 1-2 szavas választ írok... De ha hosszabbat, akkor már figyelek arra is, viszont, ha nem is kezdem a mondatot nagy betűvel, az írásjeleket mindig kiteszem, hogy érthető legyek, és, természetesen tudom, hogy a mondatok mindig nagy betűvel kezdődnek, csak lusta vagyok :D.

Mondjuk, akkor tényleg fölösleges szólni, ha valamit véletlenül elgépel a kérdező, azt meg tudom érteni, mert én is mindig mindent elgépelek, igaz, hogy utána többször átolvasom, és kijavítom (na például most kábé a 3. átolvasásnál tartok, de mindig találok hibákat, szóismétlést, vagy csak átfogalmazok mondatokat :D)

Az iskolákban pedig tanítanak nyelvtant (szerintem túl alaposan is, valahogy nem tud lekötni a többszörösen összetett mondatok elemzése :$), de ezek a legalapvetőbb dolgok, amiket egyesek nem tudnak, el nem tudom képzelni, hogy ezt hogy lehet nem tudni.

Bocsánat a szövegben szereplő ":D"-k, és egyebek miatt, de egyszerűen muszáj odaírnom, különben nem érzem teljesnek az írásom. Dolgozatokban persze türtőztetem magam, bár ott is nagyon beírnám pár helyre :D.

2010. okt. 28. 01:28
 14/27 anonim ***** válasza:
13%

Amíg érthető a szöveg, én LESZAROM. Régen az emberek 95%-a a betűket sem ismerte ahhoz képest sokkal jobban állunk szóval nem tudom mire fel sírtok, hogy "bezzegrégen".

Annak meg aki itt az önkifejezésről hablatyolt, hogy régen mennyire jó volt, azért kötve hiszem, hogy a szoci rendszer annyira szerette a szabad önkifejezést.

2010. okt. 28. 09:23
 15/27 anonim ***** válasza:
74%

Én vagyok az önkifejezős.

A 15 éves srác még nagy dolgokra hivatott! :)

Az utolsónak meg annyit, hogy igazán csak a szoci rendszerben szocializálódottak tudják magukat kifejezni! Tudod, volt idő, amikor más dolog volt a szólásszabadság, meg a szólás utáni szabadság. Ez hatalmas ösztönző ám! Mi nevel igényes fogalmazásra, ha nem ez?

2010. okt. 28. 09:41
 16/27 anonim ***** válasza:
Én nagyon sokat olvasok és kiderült hogy lehet hogy diszgráfiás vagyok.. Mostanában tudok helyesen írni
2010. okt. 28. 15:09
 17/27 anonim ***** válasza:
24%

A válasz írója 71%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 23:35

Hát te ritka bunkó vagy. :S Mi ez az általánosítás? Mindenki hülye nincsenek gondolataik... Legalább valami olyat belerakhattál volna, hogy a legtöbbnek, vagy tisztelet a kivételnek stb... Ja, és mondok valami nagyon durvát! Igenis vannak akik olvasnak, pl. én is olvastam az 1984-et többek között... :S

15L

(Amúgy szerintem te rosszabb vagy, mint az olyan tinik akik miatt általánosítanak)

2010. okt. 28. 16:10
 18/27 A kérdező kommentje:

a kérdező vagyok:

Lehetőleg ne kezdjük itt most egymást fikázni, mert nem erről szól a kérdésem. Írásban nekiállni szájkaratézni... hát az egy ritka értelmetlen dolog...

Visszatérve a témára: az oké, hogy nem olvasnak az emberek, és hogy a pongyola médiából is ömlik a szenny, na de csak erre vezethető vissza a dolog? Lehet, hogy általános iskolában, gimnáziumban már nem olyan színvonalú az oktatás, mint egykor (vagy nem tudom, rég voltam már iskolás), de egy alapvető helyesírási készséget akkor is el kéne sajátítaniuk az embereknek, nem? Ahhoz nem kell 6458753 könyvet olvasni, hogy ne tévesszük össze az egyelőre-t az egyenlőre-vel, vagy az emberiséget az emberiességgel... és még sorolhatnám a fogalmi és helyesírásai hibákat...

2010. okt. 28. 20:57
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 15L!

Én vagyok az a "ritka bunkó" aki a nehezményezett választ adta.

Felháborodásod ellenére tartom az ott leírtakat. A "tisztelet a kivételnek", meg a "legtöbbnek" kitételek igen korrektek, de felesleges őket kitenni, mert onnantól kezdve az állításokkal nem lehet vitázni (legfeljebb a válasz írójával vitatkozni, ahogy te is teszed).

Ismered a mondást, "Akinek nem inge, ne vegye magára!".

Nagyon jól tudod, hogy saját korosztályodra nagyon is igaz az is, amit a kérdező írt, az is, amit én írtam. Örülj neki, hogy rád nem, de egy fecske nem csinál nyarat, egymagad te is kevés vagy ahhoz, hogy egy korosztályról megváltoztassam a véleményem.

És igen, bizonyos értelemben rosszabb vagyok, mint a mai tinik. Lehet, hogy neked furcsa, hogy nem csak neked van véleményed, az meg egyenesen sértő, ha ez eltér a tiedtől, sőt akár kritikát is tartalmaz irányodba (vagy csak a korosztályod irányába?).

Ha kifejted, hogy miért jobb nálam a sok mai tizenéves, azt azért megköszönöm. Mások, de nem jobbak.

2010. okt. 29. 09:50
 20/27 anonim ***** válasza:

mert általánosítasz, azért :S

"felesleges őket kitenni, mert onnantól kezdve az állításokkal nem lehet vitázni"

Ezt pedig nem értem, biztos azért mert a mai tizenévesek mind hülyék.

És te honnan veszed, hogy nincs sok okos tizenéves? Igenis rengeteg van... Csak ők nem csinálják a felhajtást maguk körül, ezért nem is figyelnek fel rájuk. Az osztályomban is rengeteg okos lány vagy (és még szépek is). Meg nagyon sok olyan ismerősöm van aki szeret olvasni, ha gyakorin is körülnéznél látnád hányan írják, hogy mennyire szeretnek olvasni stb... És az megint tök jó, hogy valakit leoltanak, mert nem rak ki minden vesszőt, vagy nem kezdi nagy betűvel a mondatot :S

2010. okt. 29. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!