Miért nem tud a mai fiatalok egy része helyesen írni? Most csak az itt kérdezőkre és válaszolókra értettem, tisztelet a kivételeknek!
Ezen én is mindig elgondolkozok, amikor korombelieknél látom, hogy a gyors gépeléssel össze-vissza ugrálnak a karaktereik (pl. "meygükn" -> megyünk), meg hogy olyan rövidítéseket használnak, hogy ahhoz már szótár kéne. Nekem általánosban az egész osztály borzasztó volt helyesírásból, a vesszőket sose tudták, hova kell kitenni, meg a j-ly-t állandóan keverték. Szerencsére most, hogy középiskolás lettem, ez máshogy van.
Én mondjuk megszoktam a mai fiatalok írását, de sokan nem, és ezt abból is tudom, hogy rengetegszer mondják nekem, hogy "az írásom alapján sokkal idősebbnek gondolnának". Meg olyat is kaptam már, hogy "a 12-14 évesek 99%-a nem tud írni -- kivétel 1%, amit te képviselsz" :D
14/L
Szerintem ez régen is ugyanígy volt. Csak ugye 10-20 éve nem láttad ennyi ember írását, hiszen nagyjából a családod, meg ha volt egy-két levelezőpartnered, az ő írásukkal találkoztál.
Ma pedig, pláne egy ilyen oldalon, bárki teret kap, hogy írjon, amennyit kedve tartja.
Dehogy nincs rá idő az iskolában. Aki akar, simán megtanul helyesen írni. A többiek meg egyszerűen igénytelenek és buták, és mint tudjuk, mostanában az a menő, ha buta vagy mint a föld.
Azt bírom, amikor egy olyan kérdést olvasok, amiből egyszerűen nem bírom kihámozni, hogy mit akar a kérdező, mert annyira érthetetlenül van megfogalmazva, és hibák hibák hátán (sújú, mongyuk, hadjon, aszt...), és ha merészelem megkérni, hogy próbálja meg magyarul leírni, még neki áll följebb, hogy itt nem a "hejes írást" kell nézni, meg hogy sietett. Igen, basszus, a mongyuk tényleg rövidebb, mint a mondjuk -.-
Oho... én egyenesen falra mászok,amikor épp egy velem egykorú fiúval beszélek msnen,de még arra sem méltatna,hogy helyes sorba rakja a betűket. Fogalmam sincs miért nehéz helyesen írni... ja,egyszer olvastam egy hasonló kérdést és egy 14 éves lánynak az volt a válasza,hogy "Hát mert helytelenül is megérted,nem?". Azt hiszem ez sok mindent megmagyaráz.
15L
Helyesírás-ellenőrző!!!:))
Egyébként én is elképedek,hogy mennyire nem tudnak az emberek helyesen írni! Főleg azóta veszem észre, amióta itt regisztrálva vagyok!
Mondjuk az iskolában nem ártana többet gyakoroltatni, csak sajnos rohanni kell a tananyaggal, ahelyett, hogy időt szánnának a megtanultak rögzítésére.
A másik, hogy ezzel a problémával sok szülő szintén nem foglalkozik, mert vagy ő maga sem tud helyesen írni, vagy pedig egyszerűen nem is érdekli a dolog. Amikor kisiskolás koromban anyukám azt látta, hogy sok hiba van a dolgozataimban, akkor itthon külön gyakoroltatta velem a helyesírást. Na mondjuk én előnyös helyzetben vagyok, mert anyukám tanítónő. De azt ő is megerősíti, hogy a legtöbb iskolában tesznek rá, hogy a gyerekek rendesen begyakorolják a helyesírást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!