Kazein lefekvés előtt? Milyen forrásból?
Az számít egészségesnek, amit be tudsz szerezni bió minőségben, lehetőleg feldolgozatlanul.
Semmilyen csomagolt/feldolgozott élelmiszer nem számít egészségesnek, mert sosem tudhatod milyen körülmények között termett, mennyi kemikália, tartósító, ízfokozó, egyéb ipari szemét; állati termékeknél hormon, antibiotikum, stb. van benne.
Arra kell törekedni, hogy minél több helyi, feldolgozatlan élelmiszert egyél; a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, hüvelyesek, olajos magvak mind beszerezhetőek így. Ha fogyasztasz húst kerüld a bolti és feldolgozott húsokat, vörös húsokat ( az utóbbi két kategória a WHO szerint a cigarettával egyenlően rákkeltő). Feldolgozott húsnak számít a szalonna, felvágott, egyebek pl, és minden csomagolt hús. A tejtermékek fogyasztását mindenképpen érdemes csökkenteni, egyrészt mert rengeteg bennük a koleszterin, telített zsír és a már említett, erősen rákkeltő kazein.
A tejtermékek elsősorban azért rákkeltőek (ahogy a húsok is), mert tele vannak növekedési hormonnal, amire az emberi testnek nincs szüksége. A rák, mint tudjuk nem más mint kontrollálatlan sejtszaporulat - ezt pedig a legjobban növekedési hormonokkal lehet serkenteni, gerjeszteni. Tehát a tejtermékek nem mások ilyen szempontból, mint puszta "élelem" a rákos sejteknek, amitől nőhetnek.
Én a fehérjeporok szedését nem ajánlom, mert természetellenes a fehérjék minden egyéb tápanyag (vitamin, ásványi anyag, rost, antioxidáns, zsír, szénhidrát) nélküli bevitele a test számára és nagyon megterheli a májat és a vesét.
Sokkal jobb a test számára, ha természetes forrásokból viszel be elegendő fehérjét - ami amúgy nem sok; kevés aktivitás esetén 0,8g / testtömegkg szükséges (pl. egy 60 kilós egyénnél 48g - ennyit napi 3 étkezésből bárki röhögve bevisz), normál aktivitás (heti 2-3xsport vagy fizikai munka) esetén 0,9-1g=ttkg, efölé pedig csak akkor szabad menni ha minden nap edzel vagy testépítő vagy.
Fontos tudni, hogy a többletfehérje súlyosan károsíthatja a vesét, mert elsősorban azt dolgoztatja meg; illetve növeli a rák esélyét (a sejtek "élelme" a fehérje, így ha sok fehérjét viszel be van min elburjánzaniuk), kálciumhiányhoz, székrekedéshez, köszvényhez, szív-és érrendszeri gondokhoz vezet.
A modern világban az emberek nagyrésze naponta túllépi a fehérjeigényét, ez meg is látszik sajnos az egészségükön.
Egyik makróból sem szabad túl sokat bevinni, meg kell tartani a megfelelő szénhidrát, zsír, fehérje arányt, ami ideális az emberi testnek (60-70% + 20-20/15-15%).
Fontos, hogy változatosan étkezz, ne minden nap ugyanazt egyed, egy ételcsoporton belül sem.
Megjegyzés: említetted a fehér rizst: a lehető legegészségtelenebb gabonaféle, hiszen finomított. Helyette vadrizs, barna rizs, vörös rizs, árpa, rozs, zab, köles, quinoa, hajdina, amaránt (disznóparéj), tönköly, bulgur beépítése az étrendbe változatosan, mindig mást fogyasztva jó alternatíva lenne.
Szintén pl. csak földimogyoró helyett fogyassz nyugodtan tökmagot, mandulát, szezámmagot, napraforgómagot, pisztáciát, diót is. Nem kell vele spórolni, nagyon egészségesek az olajos magvak; 20-25g fehérjét is tartalmaznak, rengeteg telítetlen zsírt és omega zsírsavat, valamint ásványi anyagokban is gazdagok.
Ami hiányzik az étrendedből azok a hüvelyesek (lencse, borsó, bab, csicseriborsó, sárgaborsó, fehérbab, stb.?), valamint a gyümölcsöket sem írtad.
Én a hús nem tudom mennyi de én 2 főre 50.000et költők teljes értékű növényi étrendre mindenfele kiegészítő, készétel stb. nélkül, az 25000/fő. A piacon vásárolok nagy mennyiségben és SZEZONÁLIS dolgokat szóval nem kiwi banán hanem alma-körte télen.
Hüvelyeseket gabonákat és magvakat a piacon kimérve kilóra olcsóbban kapsz mint a boltokban.
Zöldségekből szinten szezon szerint pl télen sok káposztaféle (kel, lila, normál, fodros kel stb), gyökérzöldségek (répa, burgonya, cékla, retek, édesburgonya, karalábé, stb) és nem cukkini-padlizsán. Na meg pl gombák, stb.
Ha emellé húst is veszel marad rá kb 5000 havonta, ha napi 1000ft a keret. Abból tuti h kijön pár kiló ha beosztod, na meg neked akkor kevesebb zöldség is kell ha mást is eszel, szóval máshogy oszlik fel a pénz.
#7: én ezekkel a kijelentéseiddel nem értettem egyet:
"Fontos tudni, hogy a többletfehérje súlyosan károsíthatja a vesét, mert elsősorban azt dolgoztatja meg; illetve növeli a rák esélyét (a sejtek "élelme" a fehérje, így ha sok fehérjét viszel be van min elburjánzaniuk), kálciumhiányhoz, székrekedéshez, köszvényhez, szív-és érrendszeri gondokhoz vezet."
A túlzott fehérjebevitel valahol 2g/testtömeg kg felett kezdődik. Ha az általad javasolt kb. 45-60g fehérjénél kicsivel többet (mondjuk 80-100 g) visz be a kérdező, egészséges vesével semmi baja sem lesz tőle. Ha vesebeteg, az más kérdés.
A sejteknek nem a fehérje az élelme, a rákos sejteké pedig végképp nem. A sejtek szénhidrátból és zsírból nyernek energiát, a fehérje az új sejtek építéséhez (és a régiek pótlásához) szükséges, fejlődésben lévő szervezetnek (fiúknak kb. 18-20 éves korig) több fehérjére van szüksége, ha izmot is szeretne építeni, akkor még inkább.
A rákos sejtek kizárólag cukorból nyerik az energiát. Az, hogy a kazein (és a vörös hús) erősen rákkeltő, erős túlzás. Kísérletekben lehet, hogy így van, viszont a tejsavófehérjéről éppen azt hozták ki, hogy véd a rák ellen, tehát ha valaki mindkettőt együtt, mértékkel fogyasztja (nem fehérjepor, hanem tejtermékek formájában), annyira nem kell aggódnia. A tejet én sem tartom jónak, gyulladáskeltő tulajdonsága miatt, de a savanyított tejtermékek (főleg, ha bio és/vagy házi tejből készültek, és nincsenek telepakolva adalékanyagokkal, cukorral) nem egészségtelenek, még akkor sem, ha van bennük pár gramm telített zsír és némi koleszterin.
A köszvény kialakulásának inkább a finomított szénhidrátok fogyasztásához van köze. A túlzott keményítőfogyasztás is okozhat székrekedést.
"A modern világban az emberek nagyrésze naponta túllépi a fehérjeigényét, ez meg is látszik sajnos az egészségükön." Inkább a kalória- és szénhidrátigényüket szokták jócskán túllépni, plusz rengeteg cukrot és feldolgozott vackot esznek, és kevés zöldséget. Ez már éppen elég ahhoz, hogy terjedjenek a civilizációs nyavalyák.
"Egyik makróból sem szabad túl sokat bevinni, meg kell tartani a megfelelő szénhidrát, zsír, fehérje arányt, ami ideális az emberi testnek (60-70% + 20-20/15-15%)."
Az, hogy kinek mik az ideális makrók, egyéni. Én nem szeretem ezt a %-os felosztást, beszéljünk inkább grammokról. A fehérjét már megvitattuk. A szénhidrátot és a zsírt a szervezet energiaként hasznosítja és a felesleget elraktározza, ezek arányában van némi mozgástér. Ha valaki hízékony vagy elhízott, a szénhidrátra kell odafigyelnie, mivel ennek van inzulinválasza, az inzulin pedig a raktározást segíti, a zsírraktárak felhasználását viszont akadályozza. Kevesebb szénhidrát mellett viszont valamivel több zsír kell, ha nem akar valaki éhezni.
A túlzottan zsírszegény étrendnek is lehetnek káros hatásai, mivel zsírra a zsírban oldódó vitaminok beviteléhez/hasznosulásához, hormonok szintéziséhez és az agy/idegrendszer megfelelő működéséhez is szükség van.
A többi kijelentéseddel egyetértek.
Kérdezőnek: vegyél ismerőstől vagy a piacon házi tojást. A nagyobb bevásárlóközpontokban talán már lehet találni 0 vagy 1 jelölésű tojásokat. Húsokból is próbálj jobb minőségűt venni, még ha kevesebbre is futja így, keress egy jó hentest vagy piaci árust, vagy kérdezz meg ismerősöket, hol érdemes vásárolni.
A súlyod normálisnak tűnik, szerintem nem kellene fogyóznod, inkább változatosabban táplálkozni (lehet enni többféle húst, néha vöröset is, több zöldséget), és kezdj el mozogni, súlyzós edzést nagyon ajánlom, ha nem vagy megelégedve a kinézeteddel. Egyébként hány éves vagy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!