Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Melyiknek higyjek, melyik az...

Melyiknek higyjek, melyik az igaz?

Figyelt kérdés

Ez a cikk azt fejtegeti hogy a hús zsír koleszterin egészségtelen, cukorbetegséget okoz stb....

[link]

Ez pedig pont az ellenkezőjét...

[link]

2018. dec. 7. 07:21
 1/6 anonim ***** válasza:

Ne olvasgass ilyen hülye cikkeket.

A vajról évtizedekig állították, hogy káros a fogyasztása, öngyilkosság felér, ha eszed. Pár éve pedig kiderült, hogy mégis csak sokkal egészségesebb, mint a mesterségesen készített margarin, sőt, a margarinba nem győznek tejfehérjét tenni, hogy megfeleljen az eü.-i előírásoknak.

2018. dec. 7. 08:22
 2/6 anonim ***** válasza:

Az első cikkről a véleményem: a koleszterinnek és a zsírnak, így a vörös húsnak is, semmi köze a cukorbetegség kialakulásához. A feldolgozott hústermékeket viszont érdemes kerülni, a sok tartósítószer, ízfokozó, szója, növényi olajok, aromák és hasonló káros anyagok felhasználása miatt. A natúr hússal és a házi kolbásszal, májassal stb. nincs semmi baj. A többi kerülendő étellel egyetértek.

A gabonafélék ajánlásával nem értek egyet. Nincs rájuk szükség, a belőlük készült bolti ételekre főleg nincs, ismét az adalékanyagok és a készítés módja miatt. Főtt gabonákat kis mennyiségben lehet fogyasztani, ha valakinek fontos, de oda kell figyelni a ch tartalmukra.

Omega 3 zsírsav bevitelére a halolaj, a hal és a házi tojás sokkal jobb. Az alkohol senkinek se jó.

A napi több étkezés és a reggeli nem mindenkinek jó, ez nagyon egyéni. Vannak, akiknek az időszakos böjt pont hogy segített a gyógyulásban.

A második cikkel nagyjából egyetértek, bár nyugodtan lehet enni bármilyen húst és házi tojásból többet is, nem ezektől lesz valaki cukorbeteg, hanem a túlzott szénhidrátfogyasztástól, a vitaminhiánytól és a túl kevés mozgástól.

2018. dec. 7. 11:05
 3/6 A kérdező kommentje:

Ez egy érdekes meggyőző cikk szerintem

[link]

2018. dec. 7. 13:10
 4/6 anonim válasza:
Ahány ember annyi vélemény, és ha mutatok 100 olyan cikket, ami a husfogyasztas ellen szol, valaki mutat 100 masikat, aki meg melette. Lobbi az egesz. Attol fugg, ki es mivel tamogatta a kutatast, igy azt irnak bele,amit a tamogato elvar. Ha a cel a husipar nepszerusitese (es altalaban ez a cel), akkor nyilvan azt irjak majd, hogy milyen nagyon egeszseges. En szemely szerint lesz.rom mit irnak, ugy etkezek, hogy az etikus legyen, valtozatos, rostdus es vitamindus, es lehetoseg szerint minel kevesbe karositsa a kornyezetet (import banan helyett magyar alma pl.)
2018. dec. 7. 13:30
 5/6 anonim ***** válasza:

Én egyiknek sem hiszek éskitartok amellett, hogy mindenkinek más az egészséges.

Sok esetben aza gond, hogy az érv nagyon esetleges. Ha én sok-sok zsírt eszem kevés szénhidrát mellett, akkor kevesebb kalóriát viszek be, így az elhízás miatti kockázat kiesik. Illetve van, akinek rengeteg kalória kell és zsírszegény étrenden fogyna, pedig ő tömegelni akar... Csak mert a zsír kalóriadús, még nem rossz. Cukorból is túl lehet magunkat enni, sokunknak az még sokkal, sokkal könnyebb (én pedig speciális esetként minél több szénhidrátot eszem, annál több zsírt eszem, hogy ne érezzem magam pocsékul).

Á, túl egyedi ez. A cikkeknek jobb lenne a tényekre fókuszálni, pl. hogy egészséges embernél az élelmi koleszterin eléggé irreleváns. Legfeljebb ha sokat viszünk be, a testnek kevesebbet kell legyártani eme fontos anyagból, bár persze a koleszterin sem egyféle, mert az túl egyszerű lenne. A tojásról vitáznak, de állítólag abban egész OK van.

A heti 6 tojás szerintem se okoz gondot, de én inkább a napi 12-t tartom szimpatikusnak, bár ennyit sosem eszem, ahhoz túl sok benne a fehérje. A tojás csökkentése nem kivihetetlen nálam, de fokozódik a szénhidrátmérgezés veszélye. Ez is fontos tényező, az ember körülményei, diétája, ízlése. Én alapból nem eszem húst (nagyon elvétve előfordul, de nem minden hónapban, túl sok benne a fehérje és sok más okom van rá), úgyhogy nálam a 2. link ajánlásai nyilván kiesnek. Aki pedig napi 1000 gramm szénhidráttal tudja energikus életét folytatni, 4-500 gramm zsírral viszont rosszul lesz és mozogni se tud rendesen, annak nyilván a cukrokra érdemes fókuszálnia. Ismerek olyat, akinek sok cukor, sok zsír kell, különben nem működik jól vagy legalábbis átkozottul nagy kihívás számára a jóllakás és az evés élvezete is odalesz.

Az étkezések számánál is érdekelnének kutatások, de nekem mindegy, nem fogom tönkretenni magam napi több étkezéssel. Rengeteg szépet és jót olvastam az időszakos böjtről, de ez sem fontos. Én nem tudok nem időszakosan böjtölni, ahogy más családtagjaim éheznek időszakos böjtben. Ez a fontos, hogy a saját szervezetem hogyan érzi magát jól. Jobban ért önmagához, mint az egymásnak ellentmondó ún. szakemberek.

Őszintén szólva nem hiszek abban, hogy szénhidrátszegény étrenden cukorbeteg lehessek, de mivel más opcióm nincs, a szervezetem pedig lelkes így (már ha a szénhidrátszegénységen belül sem eszem sok szénhidrátot, 30-60 gramm általában jó neki), eleve ezen maradok. Szeretem az ilyen tiszta helyzeteket, nem kell laikusként gyötrődnöm, mi a jó, ha egyszer nincs választásom.

A napi több étkezés nekem túlevést okoz, ami ugye kockázati tényező, így annál is világos, hogy mi az irányom. De van, aki képtelen napi kevésszer enni, az nyilván sokszor eszik... Ha jó az étrend, egyik sem akasztja ki a szervezetet. Én speciel szeretem, hogy a nap nagy részében szép alacsony a vércukrom, nem dobálgatom fel pár óránként, de az étrenden rengeteg múlik, nem kötelező egy nagy étkezéssel nagyobb inzulinválaszt produkálni, hogy egy kicsivel...

2018. dec. 7. 18:14
 6/6 anonim ***** válasza:

A 3. linkkel az a bajom (bár csak átfutottam), hogy azt az esetet taglalja, amikor a telített zsír helyett cukor jön be. Az nyilván nem jó, de nem is tudom, miért kellene így lennie. A telített zsír helyett lazán bejöhet telítetlen növényi zsír is, sokkal logikusabb számomra (nem feldolgozott termékeken élek, talán azért, plusz mert nekem kell a zsír, így vagy úgy). Vagy összetett szénhidrát. Statisztikailag lehet értekezni arról, hogy mi mit okoz, de egy tudatosabb embert érdekelhet, hogy mi van, ha a telített zsír kiszedésével nem rossz be káros dolgokat.

Olvasmányaim alapján egyébként nem félek a telített zsíroktól. Teljesen természetes, bevált dolog állati termékeket enni, azokpedig, ha zsírosak, tartalmaznak telített zsírt (telítetlent is bőven, legalábbis amit én eszem, a húsokhoz nem értek). A "csak a veganizmus egészséges, esetleg még a legsoványabb húsok, de a kókuszzsír közellenség" álláspont nekem elég vad lenne.

2018. dec. 7. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!