Az étolaj miért olyan egészségtelen és miért nincs helye a diétában?
#2 régi tévhit, hogy a zsír hizlal, el kellene már felejteni. A túlzott szénhidrát bevitel ugyanolyan rossz.
Nincs olyan se, hogy egészségtelen, csak egészségtelen mértékű bevitel. Ha nem egész nap bő olajban kisült dolgokat eszel, akkor nincs vele semmi gond. De ez ugyanúgy vonatkozik más ételekre is. Pl. nem eszik az ember egész nap kenyeret felvágottal, az egyoldalú lenne, de csak reggelire enni teljesen jó. Nem akármiért mondják a változatos, kiegyensúlyozott étrendet. Minden legyen benne, zsír is, mert az kell a zsírban oldódó vitaminokhoz.
Miért ne lenne helye a diétában? Az enyémben ugyan nincs, de sokféle diéta van.
Sokunk szerint (jó, én mint laikus csak feltételesen elfogadom valamiért) a napraforgóolaj nem olyan jó, mint a kókuszzsír, olíva és sokak szerint az állati zsírok is (hajlok rá én is, de én akkor sem szoktam állati zsírt enni, túl sokáig voltam ahhoz vega s eleve kerülöm a bolti húst és zsírt és sokkal egyszerűbb a vega zsírforrásaimhoz nyúlni). De van, akinek más a véleménye.
Sokak diétájában élből minimális a hozzáadott zsír. Nekem kell az ételekhez, de azért igyekszem lent tartani, nem fér bele sok. A zsírbevitelem zöme a fehérjeforrásaimból jön, van ott telített és telítetlen, állati és növényi, nem vagyok nagyon rasszista, csak a sima étolajat nem eszem meg az állati zsírok zömén túl :) Ja és az olívát sem, mert nem szeretem.
De van, aki az állati zsírt ezerrel kerüli, a telített zsírt (a növényit is) az ördögtől valónak tartja, esetleg kompletten zsírfóbiás. Az is lehet, hogy neki tényleg más az egészséges, mint nekem. Sokféle ember van, sokféle diétával. S nem értenek egyet a zsírban sem.
A kalóriatöbblet a hizlaló. Nem a zsír, nem a szénhidrát. A zsírnak nincs inzulinválasza, de ettől még lazán el tud raktározódni, akár folyamatosan viszonylag alacsony inzulinszint mellett is. A test már csak ilyen.
Az nem gond, hogy a kalóriasűrűsége nagy, csak ha emiatt a delikvens túl sokat visz be belőle (elvileg jobban laktat, mint a szénhidrát, de ez csak általánosan van így, egyedszinten már más a helyzet. engem sem a szénhidrát, sem a zsír nem laktat észrevehetően, legalábbis egyedül és egymással nem. nekem fehérje kell, sok. de van, aki prímán jóllakik csokis rizzsel fél napra).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!