Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Vegetáriánus vagy Paleo?

Vegetáriánus vagy Paleo?

Figyelt kérdés

Melyik az egészségesebb?

Melyik az egyszerűbben kivitelezhető?

Melyiket könnyebb betartani?

2018. máj. 1. 16:50
 1/4 anonim ***** válasza:
42%

Vegán.

A vegetáriánus/paleó esetén a vegetáriánus talán kicsit egészségesebb, mert kizár két nagyon egészségtelen ételcsoportot, amit a paleó nem: vörös és feldolgozott húsokat (1-es, azaz a cigarettával azonos értékű rákkeltő a WHO szerint).

Viszont a vegetáriánus étrend is ugyanúgy tartalmaz rengeteg koleszterint és telített zsírt, káros állati ételeket mint a tejtermékek, tojás. Ezeknek magas a zsírtartalma, így hosszútávon elősegítik a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, érelmeszesedés kialakulását. Mindemellett pl. tartalmaznak az állati termékek hem vasat, ami szintén kiemelkedően rákkeltő. Ezen kívül hormonokat, a tej pedig laktózt, erősen káros kazeint azaz tejfehérjét, stb.

A paleóban ezek ugyanúgy engedélyezettek, viszont logikátlanul kizárja a nagyon egészséges, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyeseket és gabonákat, ami nagy hiba.

Úgyhogy a paleó egy fokkal rosszabb a vegetáriánusnál. Egyébként kutatások is vannak arról, hogy a magas zsír-és fehérjetartalmú (paleo) diéta mennyivel csökkenti a várható élettartalmat, kálciumot von el a szervezettől és tönkreteszi a vesét, májat.

A vegán étrend ezektől a káros dolgoktól mentes, viszont sokkal gazdagabb telítetlen, omega zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban.

Hogy melyiket egyszerűbb kivitelezni és betartani, azt neked kell tudnod. Az emberi test funkciójával alapvetően ellentétesek a zsírban gazdag diéták, mert főleg szénhidrátra van szükségünk elsősorban (az a test egyetlen energiaforrása, a zsírhoz és fehérjéhez akkor kényszerül nyúlni, ha ehhez nem jut hozzá).

2018. máj. 1. 19:29
 2/4 anonim ***** válasza:

Nem ezen múlik. Én vegetáriánus paleo étrenden voltam egy ideig és azóta is kísértetiesen közel állok hozzá (mivel nekem ez a jó, de nem célom paleózni, más szempontjaim vannak), de közben rengeteget változott az étrendem. Nagyon, nagyon széles mindkét étrend és a kettő metszete is az. Vegán paleo is van, ha már itt tartunk.

Egyéni is ez. Nekem a szénhidrátszegény étrend az egészséges, lelkileg pedig az, ha szinte vagy ténylegesen soha nem eszem húst (itt nem a morális dolgokra gondolok, bár az is ott van. nem bírok gyakran húst enni, gyerekként is utáltam a vasárnapi húsevést).

Úgyhogy egy szénhidrátdús vagy húsos paleo nekem borzalmas, kikészülnék rajta. Egy eléggé szénhidrátszegény, nem paleo vega étrend viszont jól hangzik, de zárjuk ki a laktózt és a glutént is, azok nekem nem kellenek.

Szinte mindenféle étrendet meg lehet oldani egyszerűen, legalábbis miután belejön az ember. Paleo? Eszel fehérjét zöldséggel, percek alatt megvan az ebéd, ha egyszerűt akarsz. Vega? Eszel bármilyen egyszerű ételt, épp csak hús és hasonlók ne legyenek benne, alig zár ki valamit. A paleo vega is nagyon tág még, számos egyszerű étel belefér.

Az, hogy mi könnyű, megint emberfüggő. Kell-e menzán enned, milyen az ízlésed, milyen a tested működése... Sok embernek pl. a hús elhagyása nehéz, illetve kizárt. Nekem a hús rendszeres evése volt kivitelezhetetlen, elhagyni sokkal könnyebb volt, mint nem.

Az egyik ember képtelen lemondani a kenyérről s egy sima gluténérzékenységnél is bajban van. A másik nem bírja a túl sok zöldséget sem vagy egy egész almát, mert az túl cukros. Az egyik ember hasmenést kap a zsíros ételektől (vagy csak utálja őket), a másik akkor is 40% zsírt visz be, ha elhatározza magát és mézes kenyeret eszik egész nap, de nem összpontosít minden pillanatban elég jól.

A kalóriakeret is befolyásolhatja a makrók arányát (ami persze nem fontos, a grammok számítanak, de bizonyos arányokkal már más ételekre kell fókuszálni, illetve bizonyos arányok nehezen megvalósíthatók. Hatalmas kalóriakeretnél sokaknak érdemes zsírosabban enni, mert nem tudják bevinni a lightosabb szénhidrátos ételekből a mennyiséget).

Vannak nehéz és trükkös étrendek, de a vega paleo még nem az.

S többféle paleo is van. A magyar nem engedi meg a rizst, de külföldön a fehér rizs általában (vagy gyakran, nem kutakodtam igazán, nekem tökmindegy) paleo, a barna nem. Ez azért nagy különbség, valljuk be, bár a szigorúbb magyar paleóban is bőven ehetünk keményítőket, csak nem olyan sokfélét.

Flancos alapanyagokat éppúgy nem kötelező használni a paleo, mint a vega vagy vegán étrendben. Persze lehet, némelyik hasznos, finom, érdekes. A normál étrendben is vannak különlegesebb anyagok, de nem azon élünk.

TL;DR: Ez nagyon egyéni, de ha jól csinálja az ember és a saját szervezetéhez passzoló módon, akkor a paleo, a vega, a vegán s ezek metszete is egészséges, de minél megszorítóbb az étrend, annál jobban tudnunk kell, mit csinálunk.

2018. máj. 2. 12:33
 3/4 anonim ***** válasza:
0%
Én is a vegán étrendre szavaznék. A tej és a tojás nem tesznek jót a szervezetnek. Én 4 és fél évig voltam vegetáriánus, már azzal sokat fogytam. Majd utána fél évig majdnem vegán. Csak akkor ettem tejtermékeketet, ha mondjuk étteremben ettünk és nem volt vegán opció. De most 5 hónapja nem ettem semmilyen állati eredetű cuccot és soha nem éreztem jobban magam. Könnyebbnek érzem magam, fogytam is kicsit, jobban alszom és a bőröm is sokkal szebb lett :)
2018. máj. 3. 11:28
 4/4 anonim ***** válasza:

A kettő nem zárja ki egymást.

15 éve vegetáriánus vagyok, de mellette az étrenden számos paleo elemet tartalmaz. Nem mondanám, hogy egy az egyben paleos vagyok, a diétámat leginkább “low carb”-nak vagy “low glycemic”-nek definiálnám.

A paleohoz hasonlóan nem fogyasztok magas szénhidrát tartalmú és glikémiás indexű ételeket, mint a rizs, krumpli, búza. Nem fogyasztok semmiféle hozzáadott cukrot az eritriten és talán a stevián kívül, de azokat is csak akkor, ha extrém indokolt.

Rengeteg magot és zöldséget eszem, ami a paleo étkezés egyik legfontosabb alapja.

Viszont ovo-lakto vegetáriánusként én fogyasztok laktóz tartalmú tejet és sajtokat.

2018. máj. 15. 16:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!